Blog o rodzinie i gotowaniu
niedziela, 31 lipca 2011


Składniki:3 patisony, 6 pomidorków koktajlowych, 12 marynowanych owoców kaparów, szczypta ostrej papryki, 3 łyżki mąki, sól, olej do smażenia

Patisony myjemy i kroimy w plastry (ok. 1 cm), następnie solimy je i odstawiamy, aż puszczą sok. Lekko je osuszamy papierowym ręcznikiem, a następnie obtaczamy w mące zmieszanej z ostrą papryką. Smażymy pod przykryciem około minuty, a następnie bez przykrycia na złoty kolor. Podajemy z pomidorkami koktajlowymi i owocami kaparów. Smacznego!


Składniki: 1 mała kapusta pekińska, 6 ząbków marynowanego czosnku, 2 łyżki słonecznika, curry, majonez, ketchup, ostra papryka.

Kroimy marynowany czosnek, dodajemy też łyżeczkę zalewy, do tego łyżka ketchupu, dwie łyżki majonezu, łyżeczka miodu, płaska łyżeczka curry i szczypta ostrej papryki. Sos mieszam z pokrojoną kapustą i pestkami słonecznika, czasami dodaję też ryż:)
środa, 27 lipca 2011


Składniki: 150 g makaronu kokardki, 100 g szynki, 100 g żółtego sera gouda, szczypiorek, pieprz czosnkowy, sól, olej.

Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy pokrojoną w kostkę szynkę. W tym samym czasie gotujemy makaron w osolonej wodzie, kiedy makaron będzie miękki, odcedzamy go i przekładamy na patelnię, mieszając z szynką i małymi kosteczkami sera (można również zetrzeć na tarce). Doprawiamy pieprzem czosnkowym i posypujemy szczypiorkiem. Wykonanie potrawy trwa 15 min:)
Tagi: makaron
19:01, gukinga , makarony
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 25 lipca 2011


Składniki: 1/2 margaryny Kasia, 1 jajko, 1/3 szklanki cukru, 1 szklanka mąki, 200 ml śmietany kremówki, 1 łyżka cukru pudru, 1/2 fix do śmietanki, 1 galaretka poziomkowa, około pół szklanki poziomek, 2 łyżki posypki czekoladowej.

Wykonanie: zagniatamy margarynę z cukrem, mąką i żółtkiem, kiedy ciasto będzie już jednolite i gładkie, odstawiamy je na 30 min do lodówki. Po 30 min. zimne cisto wałkujemy podsypując mąką wycinamy kółka, którymi wykładamy foremek na babeczki. Pieczemy w temp. 180 stopni ok. 15-20 minut, aż babeczki nabiorą złotego koloru. Przygotowujemy galaretkę poziomkową z połowy ilości wody i odstawiamy do wystygnięcia, a następnie wstawiamy do lodówki. Ubijamy białko na sztywną pianę i łączymy je ze ściągającą się galaretką. Poziomkową piankę, która nam powstała wykładamy do ostudzonych babeczek, jedna łyżka na każdą. Babeczki dekorujemy ubitą śmietaną z cukrem pudrem i fixem do śmietanki. Na śmietanie układamy poziomki i posypujemy czekoladą. Smacznego!
Tagi: babeczki
18:34, gukinga , desery
Link Dodaj komentarz »
sobota, 23 lipca 2011


Wesołe kanapki to radosna twórczość Ani, Wojtka i mamy:) idealna zabawa przy niedzielnym śniadanku:)

Składniki (ilość składników zależy od wielkości głodu;)
chleb
szynka
ser
twarożek ziołowy
rzodkiewki
pomidorki koktajlowe
oliwki
i wszystkie inne kolorowe dodatki, które znajdziecie w lodówce;)

Polecamy kanapki w kształcie wesołych buziek, pieska, kotka, myszki i wszystkich fajnych rzeczy, które Wam tylko przyjdą do głowy:)


Przepis bierze udział w akcji






czwartek, 21 lipca 2011


Do przygotowania kieszonek potrzebujemy: 2 piersi z kurczaka, cebulę, obgotowane kurki (około 1 szklanki), 15 dkg sera pleśniowego, olej do podsmażenia, trochę bułki tartej, jajko,mąkę, sól i pieprz.

Przygotowanie: Pierś kroimy wzdłuż i rozbijamy, solimy i pieprzymy. Następnie robimy farsz, siekamy cebulę, wrzucamy ją na rozgrzany olej, a następnie dodajemy pokrojone obgotowane kurki, chwilę smażymy, doprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy do wystygnięcia, dodajemy pokruszony ser pleśniowy, mieszamy i farsz gotowy. Na piersi nakładamy farsz i zamykamy kieszonkę, obtaczamy ją w mące, roztrzepanym jajku i w bułce tartej. Smażymy na złoty kolor, podajemy z warzywami gotowanymi na parze. Smacznego:)

Tagi: kurczak
21:10, gukinga , mięsa
Link Dodaj komentarz »


Winiary - serwis kulinarny

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
myTaste.pl