Blog o rodzinie i gotowaniu

warzywa

wtorek, 13 stycznia 2015

Kapusta węgierska

Przepis na kapustę węgierską wyniosłam z domu rodzinnego, mój Tata robił ją w formie bigosu z dodatkiem różnych wędlin. Moja wersja jest nieco odchudzona i wegetariańska :) Połączenie smakowe kiszonej kapusty, papryki i jabłek jest niesamowite, a potrawa stosunkowo prosta i szybka w wykonaniu, koniecznie musicie jej spróbować :)

Kapusta węgierska 

składniki:
1 kg kapusty kiszonej
1 cebula
1 duże jabłko
1 czerwona papryka
1 łyżka oleju
1 łyżka masła
100 g serka topionego
1 łyżeczka papryki wędzonej

Kapustę przepłukać, aby nie była zbyt kwaśna. Cebulę drobno posiekać, paprykę pokroić w paseczki, a jabłko w kostkę. Na patelni rozgrzać olej i masło, zrumienić cebulę, następnie dodać paprykę, jabłko oraz kapustę. Podlać niewielka ilością wody, około pół szklanki, doprawić wędzoną papryką i ketchupem chili. Dusić około 30-40 min na małym ogniu, pod koniec gotowania dodać serek topiony i wszystkie składniki wymieszać, aby smaki się połączyły. Smacznego!
 

Kapusta węgierska

Tagi: kapusta
22:47, gukinga , warzywa
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 09 czerwca 2014

Grillowane ziemniaczki z Papirusa

Miałam ochotę na coś z grilla, ale przy takim upale kiełbaski jakoś do mnie nie przemawiały ;) Grillowane ziemniaki na czosnkowo-ziołowym papirusie okazały się strzałem w dziesiątkę :) 

Grillowane ziemniaczki z Papirusa

0,5 kg ziemniaków 
3 papirusy czosnkowo-ziołowe Winiary
1 seler naciowy
1 sos czosnkowy Winiary
sól

Ziemniaki obrać pokroić w ćwiartki i ugotować w osolonej wodzie. Ziemniaki przelewamy zimną wodą, powinny zwarte, nie mogą być rozgotowane.  Rozpalamy grilla, na ruszcie układamy papirusy i wykładamy na nie ziemniaki, chwilę grillujemy z obu stron. Gotowe podajemy z selerem naciowym i sosem czosnkowym. Smacznego!

Tagi: grill
22:15, gukinga , warzywa
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 30 października 2012


Łagodna pasta paprykowa to pyszny dodatek na zimno i na ciepło. Można jej używać na kanapki jak ketchup, do makaronów i mięs.

Składniki:
1 kg czerwonej papryki
2 jabłka winne
1 duża cebula
1 łyżka koncentratu pomidorowego
3-6 kropli sosu tabasco
szczypta cynamonu
sól i pieprz
łyżka oleju rzepakowego

Cebulę drobno posiekać i zeszklić na oleju, dodać pokrojoną paprykę, obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłka oraz 1/2 szklanki wody. Dusić na małym ogniu pod przykryciem, aż składniki się rozgotują. Kiedy woda wyparuje, trzeba ją uzupełniać, aby sos nie przywarł do dna. Po około 30 min, kiedy miąższ papryki będzie całkiem miękki, wszystkie składniki przecieramy przez sito. Garnek z musem paprykowo-jabłkowym ponownie stawiamy na ogniu, dodajemy koncentrat, tabasco i przyprawy, jeśli jest potrzeba chwilę gotujemy, aby nasz sos nabrał odpowiedniej konsystencji. Gotowy, jeszcze gorący nakładamy do małych słoiczków i szczelnie zamykamy. Smacznego!
Tagi: papryka
00:03, gukinga , warzywa
Link Dodaj komentarz »
sobota, 17 grudnia 2011

3 patisony
1 marchewka
1 cukinia
1/2 brokuła
2 szklanki bulionu
2 łyżki klarowanego masła
1 opakowanie sera feta
szczypta soli, pieprzu i kminku w proszku

Cukinię kroimy w kostkę, marchewkę w słupki, a brokuł dzielimy na małe kwiatki. Na patelni rozgrzewamy klarowane masło, dodajemy warzywa i doprawiamy. Wlewamy 1/2 szklanki bulionu i dusimy pod przykryciem, aż warzywa będą al dente. Patisony kroimy na pól wydrążamy je, a do środka nakładamy warzywny farsz. Patisony z farszem układamy na dużej patelni lub w naczyniu żaroodpornym podlewamy pozostałą porcją bulionu i dusimy, aż patisony będą miękkie. Wykładamy na talerz i dekorujemy kosteczkami sera feta. Smacznego!
Tagi: patisiny
17:42, gukinga , warzywa
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 25 października 2011

Składniki:
1 bakłażan
10 pomidorków koktajlowych
100 g sera tofu
2 łyżki kaszy kuskus
3 łyżki groszku extra drobny
1 łyżka sosu pesto zielonego
2 łyżki oliwy
szczypta soli i pieprzu

Bakłażana przekroić, na pół i wydrążyć część nasienną. Ser tofu pokroić w kostkę, a pomidorki na pół. Kaszę zalać wrzątkiem i odstawić do przestygnięcia. Oliwę zmieszać z pesto, pomidorkami, serem i kaszą, doprawić solą i pieprzem. Farsz nałożyć do bakłażana i wstawić do piekarnika na 20 min w temp. 190 stopni. Upieczone bakłażany posypujemy drobnym groszkiem. Smacznego!



środa, 19 października 2011


Składniki:
1 kg ziemniaków
1 cebula        
1 jajko    
3 łyżki mąki tortowej   
3 łyżki mąki ziemniaczanej
150 g sera gouda
słoiczek pieczarek marynowanych
olej do smażenia        
sól i pieprz świeżo mielony do smaku

Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce posolić i odstawić, po chwili wylać sok, dodać jajko, pieprz i mąkę, wymieszać i smażyć placki na rozgrzanym oleju. Usmażony z jednej strony placek przewracamy na drugą, a na wierzchu układamy grube plastry marynowanych pieczarek i plaster sera, przykrywamy pokrywką i smażymy jeszcze przez chwilę, aż ser się roztopi. Smacznego!
środa, 17 sierpnia 2011


Składniki: 2 młode kalarepy, 4 pomidorki koktajlowe, 3 łyżki ryżu pełnoziarnistego Parboiled, 3 łyżki majonezu, koperek, sól, biały pieprz.

Kalarepki kroimy na grube plastry i lekko solimy. Ryż gotujemy, studzimy doprawiamy solą i pieprzem, posiekanym koperkiem (może być również suszony) łączymy z majonezem, nakładamy na kalarepki i dekorujemy pomidorkami. Smacznego!
niedziela, 14 sierpnia 2011


Patisony można przygotować na wiele sposobów, pasują do niego farsze warzywne, mięsne, ryżowe, a nawet kasze. Mój przepis łączy w sobie smak, pieczarek, kurczaka, cukinii i oczywiście patisona:)

Składniki: Składniki:3 patisony, 8 pieczarek, 1 pierś z kurczaka (ugotowana), pół małej cukinii, mała cebula, 0,5 l drobiowego buliony z kostki,6 plastrów sera, 2 łyżki masła, łyżka oleju, sól i pieprz.

Patisony umyć, rozkroić na połowę i wydrążyć środek.Gotowaną pierś z kurczaka, pół cukinii i pieczarki kroimy w drobna kostkę, cebulę siekamy i wszystko dusimy na oleju i maśle, kiedy pieczarki i cukinia będą już miękkie doprawiamy solą i pieprzem. Patisony nadziewamy farszem i dusimy całość w bulionie pod przykryciem. Patisony można również wstawić do naczynia żaroodpornego. Bulion powinien sięgać do brzegu patisona, tak aby nie rozmoczyć farszu, kiedy patisony będą już miękkie, dekorujemy je paseczkami żółtego sera. Smacznego!
wtorek, 09 sierpnia 2011



Składniki: 3 łyżki kukurydzy, pół zielonej papryki, pół czerwonej papryki, mała cebulka, łyżka oleju, łyżka masła, 4 jajka, oregano, bazylia, sól, pieprz czosnkowy

Na patelnię wykładamy tłuszcz, smażymy posiekaną cebulkę, aż się zeszkli, dodajemy pokrojoną w kosteczkę paprykę oraz kukurydzę. Chwilę dusimy, doprawiamy i zalewamy roztrzepanymi jajkami. Smażymy na bardzo małym płomieniu, pod przykryciem. Patelnię ze zdejmowaną rączką można też wstawić do piekarnika, aż się jajka zetną. Frittata świetnie smakuje z małymi maślano-czosnkowymi grzankami. Smacznego!
niedziela, 31 lipca 2011


Składniki:3 patisony, 6 pomidorków koktajlowych, 12 marynowanych owoców kaparów, szczypta ostrej papryki, 3 łyżki mąki, sól, olej do smażenia

Patisony myjemy i kroimy w plastry (ok. 1 cm), następnie solimy je i odstawiamy, aż puszczą sok. Lekko je osuszamy papierowym ręcznikiem, a następnie obtaczamy w mące zmieszanej z ostrą papryką. Smażymy pod przykryciem około minuty, a następnie bez przykrycia na złoty kolor. Podajemy z pomidorkami koktajlowymi i owocami kaparów. Smacznego!


Winiary - serwis kulinarny

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
myTaste.pl