Blog o rodzinie i gotowaniu

sałatki

czwartek, 09 lipca 2015

Letnia sałatka z kurczakiem

Wakacje, wakacje, a temperatura za oknem 25 stopni, więc na obiad najlepsza będzie letnia sałatka z kurczakiem, lekka i chrupiąca, a zarazem pożywna :)

Letnia sałatka z kurczakiem 

Składniki:
0,5 kg piersi z kurczaka
1 op. Winiary Pomysł na ... soczystego kurczaka w rozmarynie i ziołach
1 jajko
1 łyżka mąki
1/2 szklanki mleka
4 łyżki płatków kukurydzianych
3 łyżki bułki tartej
1 sałata lodowa
3 mini papryczki słodkie
250 g pomidorków koktajlowych
1/2 szklanki ugotowanego bobu
1/2 słoiczka czosnku marynowanego w pesto włoskim 
1 łyżka oliwy
1 łyżka octu jabłkowego
1 łyżeczka cukru

Sposób przygotowania:
Kurczaka pokroić w paski i zamarynować w woreczku posypując przyprawą. Roztrzepać jajko, dodać mleko i mąkę, mięso obtoczyć w cieście, a następnie w rozgniecionych płatkach kukurydzianych zmieszanych z bułka tartą. Smażyć na oleju z obu stron. Usmażone mięso pokroić w plastry. 

Pomidory pokroić w połówki, a paprykę w paski. Ocet wymieszać z cukrem, a następnie z olejem. Na talerzach ułożyć sałatę, paprykę, pomidorki, bób, marynowany czosnek i kawałki kurczaka, wszystko skropić sosem winegret. Smacznego!

Letnia sałatka z kurczakiem

piątek, 09 stycznia 2015

Sałatka magenta style

Zapraszam na aromatyczną zimową sałatkę w kolorze magenta :) Smaki idealnie się komponują, a buraczki i granat nadają jej niesamowitej barwy, do tego sycący pęczak i wędzony twaróg, mogłabym ją jeść każdego dnia :)

Sałatka magenta

składniki:
3 ugotowanie buraki
3 łyżki kaszy jęczmiennej pęczak 
80 g rukoli
1/2 pęczka natki pietruszki
1 granat
150 g twarogu wędzonego
2 łyżki octu balsamicznego Monini
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżeczki miodu
2 ząbki czosnku

Kaszę jęczmienna ugotować w osolonej wodzie, a następnie ostudzić, powinna być sypka i nie rozgotowana. Buraki pokroić w kostkę, dodać kulki granatu, rukolę, posiekaną natkę pietruszki, kaszę i wszystko delikatnie zamieszać. Czosnek obrać i drobno posiekać, dodać miód, ocet balsamiczny i oliwę z oliwek, dokładnie wymieszać. Sałatkę przełożyć do salaterki, posypać pokruszonym wędzonym twarogiem, polać dressingiem i udekorować pietruszką. Smacznego!

Sałatka magenta

Odkrywaj Mistrzowskie Smaki

Tagi: sałatka
18:40, gukinga , sałatki
Link Komentarze (3) »
poniedziałek, 23 czerwca 2014

Letnia sałatka z pikantnym kurczakiem

Lubię połączenie pikantnego mięsa i słodkich owoców, to smaki idealne na letnie świeże sałatki. Jest coś kolorowego i ładnego oraz coś konkretnego ;)

Letnia sałatka z pikantnym kurczakiem

Składniki (2 porcje):
1 upieczona ćwiartka z kurczaka w pikantnej przyprawie 
6 liści sałaty lodowej
2 grube plastry sera Gouda
10 truskawek
1 szklanka malin
4 łyżki majonezu Delikatny Winiary
2 łyżki sezamu 

Kurczaka oddzielić od kości i podzielić na mniejsze kawałki. Ser pokroić w kostkę, a truskawki na połówki. Na talerzach ułożyć kawałki sałaty, na nią mięso, truskawki i ser. Udekorować majonezem, posypać malinami i sezamem. Smacznego!
 

Letnia sałatka z pikantnym kurczakiem

Tagi: kurczak
21:51, gukinga , sałatki
Link Dodaj komentarz »
sobota, 31 maja 2014

Sałatka kurczakowe Love

Delikatna i lekka wiosenna sałatka - pyszna i kolorowa. W sam raz dla wszystkich zakochanych :)

Sałatka kurczakowe Love

Składniki:
1 pierś z kurczaka
2 papirusy z czosnkiem i ziołami Pomysł na... Winiary
1/2 główki sałaty lodowej
3 kawałki selera naciowego
2 grube plastry arbuza
3 łyżki majonezy Delikatny Winiary
2 łyżki słupków migdałowych   

Pierś rozdzielić na dwa kawałki zawinąć w papirusa i usmażyć na złoty kolor, następnie odstawić do wystudzenia. Sałatę rozdzielić na mniejsze kawałki, selera pokroić w paseczki, a z arbuza wyciąć serduszka. Usmażoną pierś z kurczaka pokroić w plastry. Na talerzach układać kolejno: sałatę, kurczaka i seler naciowy. Sałatkę udekorować majonezem i arbuzem. Na koniec posypać prażonymi słupkami migdałowymi. Smacznego!

Sałatka kurczakowe Love

niedziela, 27 kwietnia 2014

Sałatka królewska

Sałatka królewska to jedna z moich ulubionych :) Świetnie sprawdza się na lancz, kolację lub spotkanie z przyjaciółmi, szczególnie w towarzystwie chrupiącej bagietki z masłem czosnkowych. Zamiast szynki można też użyć wędzonego lub gotowanego kurczaka, a ananasa można zamienić na brzoskwinie :) Zmodyfikowana sałatka królewska zaskakuje za każdym razem :) 

Sałatka królewska

Składniki:
200 g szynki wędzonej
200 g selera konserwowego
200 g ananasa z puszki
3 jajka
70 g sera Radamer
4 łyżki majonezu Dekoracyjnego
1/2 pęczku szczypiorku
sól i pieprz 

Jajka ugotować na twardo i obrać ze skorupek. Szynkę i ser pokroić w cienkie paseczki, a ananasa i jajka w kostkę. Dodać odcedzony seler naciowy, posiekany szczypiorek i majonez. Wszystko doprawić sola oraz pieprzem i dokładnie wymiesza. Przełożyć do salaterki i udekorować szczypiorkiem oraz paseczkami sera. Smacznego!

Sałatka królewska

Tagi: sałatka
18:31, gukinga , sałatki
Link Komentarze (1) »
poniedziałek, 31 marca 2014

Wiosenna sałatka light

Dziś testujemy nowy Sos ziołowy Winiary, jest on smaczny i nieco lżejszy od innych majonezowych sosów, dlatego postanowiłam przygotować coś takiego, aby było miło i nieco mniej kalorycznie. Wiosenna sałatka jest lekka, a przy tym bardzo smaczna, może być samodzielną dietetyczną przekąską oraz uzupełnieniem mięsnej grillowej uczty, czyli dla każdego coś pysznego ;)

Wiosenna sałatka light

Składniki:
1/2 sałaty lodowej
8 pomidorków koktajlowych
1 pęczek rukoli 
100 g sera gouda light
1 łyżka sos ziołowy z nutą czosnkowa Winiary 
1 łyżka jogurtu naturalnego 
1 szczypta soli
1 szczypta białego pieprzu

Sałatę porwać na kawałki, dodać pokrojone w grube plastry pomidorki, ser w kosteczkę oraz rukolę. Sos ziołowy wymieszać z jogurtem, dodać sól i pieprz, wymieszać i polać sałatkę. Smacznego!

wtorek, 21 stycznia 2014

Sałata z serem camembert i liczi

Sałata lodowa z pysznymi dodatkami to zimowa propozycja na efektowną przystawkę :)

Sałata z serem camembert i liczi

składniki:
1/4 główki sałaty lodowej 
1/2 sera camembert
1/2 czerwonej cebuli
1 łyżeczka cukru trzcinowego
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżka soku z cytryny
6 liczi
1/2 granatu

Cebulę pokroić w piórka i zamarynować w soku z cytryny zmieszanym z octem balsamicznym i brązowym cukrem, a następnie odstawić na 15 min. Sałatę porwać na mniejsze kawałki, dodać pokrojony w ćwiartki ser camembert, marynowaną cebulę, połówki liczi, a na koniec wszystko posypać kulkami granatu. Smacznego!

Tagi: sałata
12:17, gukinga , sałatki
Link Dodaj komentarz »
piątek, 27 grudnia 2013

Sałatka ziemniaczana warstwowa

Sałatka ziemniaczana to bardzo proste, ale niezwykle pyszny danie w naszym świątecznym menu :) Moja rodzinka ją uwielbia :) a w tym roku wprowadziliśmy pewne zmiany i wyszła jeszcze lepsza ;)

Sałatka ziemniaczana warstwowa

składniki:
5 ziemniaków
1 mała czerwona cebula
3 jajka
2 ogórki kiszone
1/4 czerwonej papryki
1 sos chili winiary
300 ml majonez Dekoracyjny Winiary
pieprz, słodka papryka 

Ziemniaki i jajka ugotować, a następnie ostudzić. Ziemniaki pokroić w cienkie talarki, a jajka, ogórka i cebulę w kosteczkę. Na dno miski nałożyć 2 łyżki sosu chili, dodać warstwę ogórków, a następnie ziemniaków, posypać pieprzem, dodać 3 łyżki majonezu i rozsmarować go równomiernie po całej powierzchni. Nakładać kolejno jajka, sos chili, ziemniaki, pieprz, majonez, cebulę, ziemniaki i majonez. Wierzch sałatki posypać słodka papryka oraz pokrojoną w kosteczkę czerwoną papryka i odrobina czerwonej cebuli. Smacznego!

Sałatka ziemniaczana warstwowa

czwartek, 08 sierpnia 2013

sałatka ze sprotkami

Ponad 30 stopni za oknem i dodam, że nie siedzę na Kanarach ;) Mięso z sosem i ziemniakami na ta chwilę odpadają, więc polecam coś lekkiego i zdrowego, a przy tym bardzo sycącego - letnią sałatkę z mnóstwem pyszności :)

Letnia sałatka ze szprotkami

składniki:
150 g szprotek wędzonych
1/2 awokado
1 granat
1 sałata rzymska
1/2 sera Festkoz
oliwa z oliwek

Na talerzu ułożyć listki sałaty rzymskiej, dodać awokado pokrojone w plasterki, a ser Festkoz w kostkę, ułożyć szprotki, posypać ziarenkami granatu i skropić oliwą z oliwek. Smacznego!

środa, 10 lipca 2013

czereśniowa przystawka z Festkoz

Podczas finału BlogerChef, Alicja (jedna z półfinalistek) obdarowywała znajomych blogerów kozimi serkami, byłam ciekawa jak Festkoz sprawdzi się w sałatce. Degustacja wypadła bardzo pomyślnie, smak i konsystencja na piątkę z plusem:) Zapraszam na letnie małe co nie co;)

Czereśniowa przystawka z Festkoz

Składniki:
1 filet z kurczaka  
1 szklanka czereśni
1/4 młodej kapusty
120g serka Festkoz
2 łyżki sezamu
1 łyżka Fit up! Kamis do sałatek 
2 łyżki oleju sezamowego
1 łyżeczka octu jabłkowego
1 łyżka oleju rzepakowego
sól, pieprz, słodka papryka 

Fileta pokroić w kostkę usmażyć na patelni z odrobiną oleju rzepakowego, doprawić pieprzem, papryka i sola. Kapustę poszatkować doprawić solą oraz Fit up! do sałatek z olejem sezamowym i octem jabłkowym. Sezam uprażyć na gorącej patelni, czereśnie wydrylować, a ser Festkoz pokroić w kosteczkę. Na talerzu wyłożyć kapustę, posypać usmażonym kurczakiem, czereśniami, serem i prażonym sezamem. Smacznego!

czereśniowa przystawka Festkoz

 
1 , 2


Winiary - serwis kulinarny

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
myTaste.pl