Blog o rodzinie i gotowaniu

mięsa

wtorek, 19 maja 2015

Kurczak w sosie arabskim

Dzięki Streetcom testujemy nowe sosy orientalne marki Łowicz. Pierwsze wrażenie bardzo pozytywne, gesty i aromatyczny sos oraz dobrze dobrane przyprawy, w których marynowaliśmy mięso. Łatwy i smaczny obiad w kilka minut, a do wyboru trzy smaki: arabski, karaibski i seczuański :) 

Kurczak w sosie arabskim

Składniki:
4 podudzia z kurczaka
1 sos Łowicz arabski
1 jabłko
2 łyżki płatków migdałowych
200 g ryżu  
2 łyżki oleju

Kurczaka zamarynować w oleju i przyprawach umieszczonym na nakrętce słoika, następnie po 20 min. usmażyć z obu stron. Jabłko przekroić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne, a następnie pokroić w plasterki. Do usmażonego kurczaka dodać jabłko oraz sos Łowicz, dusić jeszcze pod przykryciem 10-15 min. Ryż ugotować w osolonej wodzie, nałożyć na talerze, dodać mięso, polać sosem i posypać uprażonymi na gorącej patelni płatkami migdałowymi. Smacznego!

Kurczak w sosie arabskim

Tagi: kurczak
23:46, gukinga , mięsa
Link Dodaj komentarz »
środa, 25 lutego 2015

Pajda z soczystym kurczakiem

Kanapki z domowym pieczonym mięsiwem to pyszna propozycja na drugie śniadanie, aż ślinka cieknie ;)

Pajda z soczystym kurczakiem

Składniki:
3 ćwiartki z kurczaka
1 op. Winiary Pomysł na ... soczystego kurczak z czosnkiem i ziołami
1 chleb typu włoskiego
6 rzodkiewek
30 g rukoli
100 g serka twarogowego czosnkowego

Sposób przygotowania:
Ćwiartki z kurczaka włożyć do woreczka i posypać Pomysłem na ... następnie woreczek zamknąć, ułożyć w naczyniu żaroodpornym i piece około 30 min w temp. 180 stopni. Pod koniec pieczenia należy rozciąć folię, aby skórka kurczaka się zrumieniła. Upieczone mięso odstawić do wystudzenia, a kiedy będzie już zimne, pokroić w plastry.

Kromki chleba posmarować serkiem czosnkowym, ułożyć listki rukolo, plastry mięsa i pokrojoną w plasterki rzodkiewkę. Smacznego!

Pajda z soczystym kurczakiem

(Nie) nudna kanapka ed II

Tagi: kurczak
00:02, gukinga , mięsa
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 21 grudnia 2014

Karkówka pieczona z jabłkami, papryką i pomidorami

Ostatnio rozmawiałam o pichceniu z koleżanką, która jest wegetarianką i zastanawiałam się później, czy potrafiłabym z własnej woli żyć bez mięsa. Zrezygnować z pieczonej karkóweczki, raczej nie ;) Niestety jestem urodzonym mięsożercą :) 

Karkówka pieczona z jabłkami, papryką i pomidorami

składniki:

2 kotlety z karkówki
1 jabłko
6 suszonych pomidorów w oleju
1/2 żółtej papryki
2 łyżki oleju z pomidorów 
1/2 szklanki soku jabłkowego
1/2 kostki mięsnej winiary
1 szczypta soli
1 szczypta pieprzu czosnkowego
1 szczypta słodkiej papryki

Mięso lekko rozbić i natrzeć przyprawami, odstawić na 20 min, a następnie usmażyć na oleju z suszonych pomidorów oraz pokruszoną kostka mięsną. Z jabłek usunąć gniazda nasienne i pokroić na mniejsze kawałki, paprykę pokroić w paski, a suszone pomidory posiekać. W małym naczyniu żaroodpornym ułożyć połowę jabłka, mięso, paprykę, suszone pomidory oraz pozostała część jabłek. Wszystko podlać sokiem jabłkowym i piec 20 min w temp. 180 stopni, a następnie 45 min w temp120 stopni. Smacznego!

Karkówka pieczona z jabłkami, papryką i pomidorami

Tagi: karkówka
01:36, gukinga , mięsa
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 18 listopada 2014

Szynka z morelami

Szynka z morelami to jedna z moich ulubionych domowych wędlin, ponieważ uwielbiam mięsiwa z owocami :) Taka domowa szynka jest nie tylko pyszna, ale również zdrowa i zdecydowanie trwalsza niż wędliny kupowane w sklepach :) a zapach podczas jej pieczenia jest tak obłędny, że aż ślinka cieknie ;)

Szynka z morelami

składniki:
1 kg szynki wieprzowej
150 g suszonych moreli 
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu czarnego
1 łyżeczka słodkiej papryki
2 ząbki czosnku
3 ziarna jałowca 
2 łyżki oleju rzepakowego
1 rękaw foliowy do pieczenia 

Szynkę nakłuć nożem w kilku miejscach, a powstałe szczeliny wypełnić suszonymi morelami. Przyprawy ugnieść w moździerzu, dodać rozgniecione ząbki czosnku i wszystkie składniki wymieszać z olejem, a następnie powstałą pastą posmarować mięso. Mięso zapakować w foliowy rękaw do pieczenia i wstawić do lodówki na min, 3-4 godz. Zamarynowane mięso piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 40 min. Smacznego!

Tagi: szynka
00:01, gukinga , mięsa
Link Komentarze (1) »
poniedziałek, 28 lipca 2014

Kurczak migdałowy z dzikim ryżem

Jest gorąco, ale nie samym kefirkiem człowiek żyje ;) czasem mam ochotę na dobrą porcję mięsa :) więc dziś polecam Wam pysznego i aromatycznego kurczaka z chrupiącymi migdałami i dzikim ryżem :)

Kurczak migdałowy z dzikim ryżem

składniki:
4 boczki z kurczaka 
1 łyżka masła klarowanego 
1 garść migdałów
1 łyżeczka curry indyjskiego
1 ząbek czosnku
1 łyżka miodu
100 g dzikiego ryżu 
sól i pieprz

Kurczaka doprawić sola pieprzem i curry, a następnie usmażyć na złoty kolor. Migdały zalać gorąca wodą i po chwili obrać ze skórki, a następnie smażyć razem z kurczakiem. Następnie dodać miód i pół szklanki wody. Dusić pod przykryciem, aż kurczak będzie miękki. Gotowego kurczaka podawać z ugotowanym dzikim ryżem. Smacznego! 

Kuczak migdałowy z dzikim ryżem

Tagi: kurcza
11:48, gukinga , mięsa
Link Komentarze (1) »
piątek, 17 stycznia 2014

Ognista fasolka

Wczoraj z okazji Dnia Pikantnych Przypraw zrobiliśmy pyszna ognista fasolkę :)

Ognista fasolka

składniki:

1,5 szklanka białej fasoli
3 kiełbasy śląskie
2 cebule
4 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżka masła
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka słodkiej papryki
Ognista mieszanka przypraw Kamis 
sól 

Fasolę zalać zimną wodą i moczyć przez dobę, a następnie gotować w lekko osłodzonej wodzie, aż będzie miękka. Kiełbasę pokroić w półplasterki, a cebule posiekać. Na rozgrzaną patelnię wrzucić kiełbasę, następnie cebule i chwilę je podsmażyć, dodać paprykę i ognista mieszankę, majeranek, fasolę i koncentrat z odrobina wody, posolić w razie potrzeby. Na koniec dodać łyżkę masła, aby fasolka była aksamitna w smaku. Dusić wszystko pod przykryciem kolejne 10-15 min. Podawać z chrupiąca bagietką. Smacznego!

Tagi: fasola
09:24, gukinga , mięsa
Link Dodaj komentarz »
piątek, 27 grudnia 2013

Rolada z kozim serem i pieczonymi figami

Rolada z kozim serem i pieczonymi figami to prawdziwy rarytas, dla wszystkich, który uwielbiają mięso z owocami, a także słony smak koziego sera. Gorąco polecam zarówno na ciepło, jako danie obiadowe, jak i na zimno w formie doskonałej przystawki.

Rolada z kozim serem i pieczonymi figami

Składniki:
1 filet z kurczaka
6 fig
4 łyżki serka koziego
2 ziemniaki
1 łyżka masła
50 ml mleka
3 śliwki
1/2 papryki
1 mała czerwona cebula
1/2 cytryny
1 granat
3 łyżki octu balsamicznego
2 łyżki cukru brązowego
Pomysł na... PAPIRUS Soczysta pierś kurczaka z czosnkiem Winiary
pieprz cytrynowy, sól

Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, a następnie ugnieść je na puree, dodać masło i mleko.

Figi pokroić na ćwiartki zamarynować w occie balsamicznym z brązowym cukrem, a następnie wyłożyć na blaszkę i piec przez 10-15 min w temp. 180 stopni. Filet z kurczaka lekko rozbić oprószyć cytrynowym pieprzem, posmarować kozim serkiem, nałożyć upieczone wcześniej figi, filet zwinąć w roladę, zawinąć w Papirus i usmażyć z obu stron. Odstawić mięso do wystudzenia, a następnie pokroić w plastry.

Cebule pokroić w cienkie piórka skropić sokiem z cytryny i odstawić na kilka minut. Śliwki pokroić w ósemki, a czerwoną paprykę w paseczki, dodać kulki granatu i zamarynowana cebulę, wszystkie składniki sałatki wymieszać i podawać z roladą. Smacznego!

Tagi: kurczak
21:37, gukinga , mięsa
Link Dodaj komentarz »
piątek, 15 listopada 2013

risotto z boczniakami

Boczniaki to bardzo smaczne grzyby, kiedy je widzę w hipermarkecie, nie mogę się oprzeć :) Smażone w panierce lub duszone to moja bajka :)

Risotto z boczniakami, kurczakiem i groszkiem

Składniki:
0,5 szklanki ryżu
1,5 szklanki bulionu warzywnego
1 mała czerwona cebula
1 pierś z kurczaka
0,5 puszki groszku konserwowego
200 g boczniaków
1 łyżka masła
2 łyżki oleju 
sól i pieprz 

Boczniaki kroimy w cienkie paseczki, a następnie smażymy na rozgrzanym oleju, dodajemy czerwoną cebulę pokrojoną w piórka oraz pierś w kosteczkę. Podsmażone składniki przekładamy do miseczki, a na patelnię wsypujemy ryż, kiedy zrobi się szklisty, zalewamy go bulionem i dusimy pod przykryciem. Po 10 min. dodajemy usmażone wcześniej składniki, groszek, masło oraz sól i pieprz. Dusimy razem jeszcze 5 min, aż bulion odparuje, a następnie pozostawiamy pod przykryciem jeszcze 10, aby smaki dobrze się połączyły. Smacznego!

Tagi: ryż
08:41, gukinga , mięsa
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 04 sierpnia 2013

Kurczak w czereśniach

Na zakończenie sezonu czereśniowego, mam dla Was pysznego kurczaka w czereśniach z chrupiącym prażonym migdałem :) Wspaniała propozycja dla wszystkich miłośników mięsa na słodko :)

Kurczak w czereśniach z migdałami

Składniki:
4 podudzia z kurczaka
1 cebula
250 g czereśni (mogą być mrożone lub dżem niskosłodzony)
2 łyżki masła
2/3 szklanki wina wytrawnego
1 łyżka miodu
1 papryczka chili
4 porcje makaronu wstążki
2 łyżki płatków migdałowych 
szczypta kurkumy
szczypta białego pieprzu
szczypta soli
2 łyżki oleju

Kurczaka doprawić papryką i pieprzem, a następnie usmażyć na złoty kolor, posolić i odstawić na bok. W brytfance zeszklić piórka cebuli, dodać miód, połówki czereśni, łyżkę masła, biały pieprz, chili i sól, dodać usmażonego kurczaka i wszystko podlać winem. Brytfankę zakryć folią aluminiową i odstawić do piekarnika na 20 min. w temp. 180 stopni. Makaron ugotować al dente, odcedzić, dodać łyżkę masła i kurkumę. Wstążki zawinąć na widelcu i ułożyć na talerzu, doda kurczaka, czereśniowy sos, a na koniec posypać go uprażonymi płatkami migdałowymi. Smacznego!

Tagi: kurczak
10:44, gukinga , mięsa
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 26 marca 2013


Kapusta pekińska duszona na wędzonce i boczku z chrupiącymi  schabowymi paluchami.

Składniki:
100g boczku
100g szynki wędzonej
1 cebula
1 duża kapusta pekińska
1 łyżka masła
2 łyżeczki pikantnego ketchupu
1 łyżeczka mąki
2 kotlety schabowe
1 jajko
3 łyżki mąki
3 łyżki mleka
2 łyżki ziarna sezamu
olej do smażenia
sól, pieprz, cząber, papryka słodka, pieprz czosnkowy

Boczek i szynkę kroimy w kosteczkę i smażymy na tłuszczu wytopionym z boczku. Dodajemy posiekaną cebulę, a kiedy się zrumieni, łyżeczkę mąki i poszatkowaną kapustę. Następnie doprawiamy solą, pieprzem, ketchupem i cząbrem. Dusimy przez chwilę, aż kapusta zmięknie. Schab rozbijamy, kroimy w paseczki i doprawiamy solą, papryką i pieprzem czosnkowym, odstawiamy na 15 min do lodówki. Roztrzepujemy jajko, dodajemy mleko, mąkę, sól i pieprz. Mięso obtaczamy w cieście i smażymy na rozgrzanym oleju, z jednej strony posypując sezamem. Kapustę podajemy z chrupiącymi paluchami schabowymi. Smacznego!
 
1 , 2 , 3


Winiary - serwis kulinarny

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
myTaste.pl