Blog o rodzinie i gotowaniu

makarony

poniedziałek, 24 listopada 2014

Spaghetti Italiano z ciecierzycą

Kilka dni temu otrzymałam wspaniały kosz pyszności od Tesco wraz z naczyniem żaroodpornym Pyrex. Wśród produktów znalazło się kilka specjałów kuchni włoskiej, więc postanowiłam przygotować Spaghetti Italiano z ciecierzycą :) Naczynie Pyrex, dzięki wygodnej pokrywce nadaje się nie tylko do gotowania i pieczenia, ale również do przechowywania gotowych dań w lodówce :) Można by rzec, prezent idealny, smaczny obiad ugotujesz, a później go zapakujesz ;)

Spaghetti Italiano z ciecierzycą

Składniki:
2 porcje makaronu spaghetti  
8 kawałków suszonych pomidorów w oleju
2 łyżki pasty pomidorowej
2 łyżki śmietany 30%
1 łyżka oliwy z oliwek  
1/2 puszki ciecierzycy
2 łyżki tartego sera parmezan
1 ząbek czosnku
1 papryczka chili
1 łyżeczka cukru trzcinowego
2 łyżki kapar
1 cebule szalotki
1 szczypta soli
1 szczypta pieprzu
1 szczypta cynamonu 
1 op. Włoskie paluchy chlebowe z oliwą z oliwek Tesco 

Makaron ugotować al dente. Szalotkę drobno posiekać i udusić na oliwie z masłem oraz łyżeczką cukru trzcinowego, dodać pokrojone suszone pomidory oraz ciecierzycę. Pastę pomidorową wymieszać ze śmietanką i odrobiną wody, a następnie dodać do przysmażonych składników. Doprawić posiekaną papryczką chili, rozgniecionym czosnkiem, solą, pieprzem, cynamonem oraz parmezanem. Sos dusić pod przykryciem jeszcze 5 min. Makaron polać sosem i posypać kaparami. Podawać z Włoskimi paluchami chlebowymi. Smacznego!

Spaghetti Italiano z ciecierzycą

Spaghetti Italiano z ciecierzycą

poniedziałek, 03 marca 2014

Mini zapiekanki pieczarkowe

Pełnoziarnisty makaron, warzywa i ser zapieczone w pieczarkowo-śmietanowym sosie to szybkie i bardzo smaczne danie, a jego przygotowanie zajmie Wam zaledwie kilka minut :)

Mini zapiekanki pieczarkowe

Składniki:
1 marchew
1 pietruszka
1 sos pieczarkowy Winiary
100 ml śmietany 30%
1/4 kalafiora
1 łyżka masła klarowanego
100 g makaronu pełnoziarnistego świderki
2 plasterki sera gouda
1 szczypta pieprzu białego 
1 szczypta soli 

Marchew i pietruszkę obrać, a następnie pokroić po skosie w talarki. Kalafiora podzielić na małe różyczki. Na klarowanym maśle udusić warzywa, dodać sól i pieprz. W osolonej wodzie ugotować makaron al dente, odcedzić i dodać do warzyw. Sos rozrobić z odrobiną wody i śmietanką, następnie połączyć z makaronem i warzywami. Składniki przełożyć do małych naczyń żaroodpornych, przykryć żółtym serem i zapiec około 20-30 min w temp. 170 stopni. Smacznego!

Mini zapiekanki pieczarkowe

Tagi: makaron
09:17, gukinga , makarony
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 10 listopada 2013

Spaghetti z kurczakiem w czosnkowym sosie beszamelowym z groszkiem i smażonym wędzonym serem

Sos beszamelowy to jeden z ulubionych moich sosów, a z dodatkiem odrobiny czosnku, pieprzem cytrynowym i groszkiem jest aromatyczny i bardzo smaczny :)

Spaghetti z kurczakiem w czosnkowym sosie beszamelowym z groszkiem i smażonym oscypkiem

Składniki:
1 ćwiartka gotowanego kurczaka
2 łyżki masła
1 łyżka mąki
1 szklanka mleka
1 ząbek czosnku
szczypta soli
szczypta pieprzy cytrynowego
szczypta gałki muszkatołowej 
1/2 puszki groszku konserwowego
2 porcje pełnoziarnistego makaronu spaghetti 
1 ser oscypek 
1 łyżka masła klarowanego 

Spaghetti ugotować w osolonej wodzie. Na patelni rozpuścić masło, dodać mąkę, a następnie wlać mleko energicznie mieszając, kiedy sos beszamelowy zgęstnieje doprawić go sola, pieprzem cytrynowym, rozgniecionym czosnkiem oraz świeżo starta gałka muszkatołową. Do sosu dodać pokrojonego kurczaka, ugotowanego wcześniej w bulionie, a także groszek konserwowy. Na patelni rozgrzać klarowane masło i usmażyć na nim pokrojone na cztery grube plastry oscypka. Na talerze nałożyć makaron, polać go sosem z kurczakiem i udekorować groszkiem, smażonym serem oraz natką pietruszki. Smacznego!

Tagi: makaron
21:58, gukinga , makarony
Link Dodaj komentarz »
piątek, 25 października 2013

makaron z pesto

Dziś Światowy Dzień Makaronu, więc w naszym menu nie mogło zabraknąć spaghetti z pesto orzechowo-bazyliowo-pietruszkowym i mini klopsikami ;)

 

Spaghetti z pesto orzechowo-bazyliowo-pietruszkowym i klopsikami 

 

Składniki:

1/2 op. Spaghetti Mamma Mia!
1/2 pęczka natki pietruszki
1 garść listków bazylii 
2 łyżki siekanych orzechów laskowych
2 łyżki oleju rzepakowego
1 szczypta białego piperzu
50 g sera parmezan

300 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
1 jajko
2 łyżki bułki tartej
1 szczypta soli, pieprzu, papryki i curry
olej rzepakowy do smażenia
 

Mięso wymieszać z jajkiem, przyprawami i bułka tarta, pozostawić w lodówce na 30 min, a następnie formować małe kuleczki i smażyć je na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

Do blendera dodać natkę pietruszki, bazylię, parmezan, orzechy i olej, wszystko zmiksować na gładkie pesto doprawić białym pieprzem. Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, dodać pesto i dokładnie wymieszać. Wyłożyć na talerze, posypać jeszcze odrobina startego sera, ozdobić klopsikami i listkami bazylii oraz natką. Smacznego!

makaron pesto

Tagi: makaron
10:02, gukinga , makarony
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 20 sierpnia 2013

Muszelki w sosie camembert

Muszelki Mamma Mia! to jedna nowych propozycji makaronowych firmy Kupiec :) Mąka durum, z których są wykonane daje gwarancję, że makaron po ugotowaniu będzie al dente :) Produkt bardzo smaczny, więc gorąco polecamy i zapraszamy na muszelki w sosie camembert :)

Muszelki w sosie camembert z orzechami 

Składniki:
150 g makaronu muszelki Mamma Mia!
1 ser camembert
2 łyżki masła
1 cebula szalotka
1 łyżeczka mąki
150 ml mleka
2 łyżki kiełków rzodkiewki
garść orzechów włoskich
sól, biały pieprz, gałka muszkatołowa

Na maśle zeszklić posiekaną drobno szalotkę, dodać mąkę, a następnie mleko cały czas energicznie mieszając. Doprawić solą, białym pieprzem i startą gałką muszkatołową, na koniec dodać pół pokrojonego sera camembert. Ugotowany makaron muszelki wymieszać dokładnie z sosem, wyłożyć na talerze, posypać kiełkami rzodkiewki i udekorować uprażonymi orzechami włoskimi i kawałkami sera camembert. Smacznego!

Tagi: makaron
09:32, gukinga , makarony
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 24 czerwca 2012


Makaron z Capocollo Dolce i cukinią to pyszna propozycja we włoskim stylu:)

Składniki:
8 plastrów Capocollo Dolce Zimbo
1 mała cukinia
2 porcje makaronu nitki
1 łyżka klarowanego masła
szczypta soli
szczypta pieprzu
szczypta suszonej bazylii

Szynkę Capocollo Dolce kroimy w kosteczkę i lekko smażymy na klarowanym maśle, cukinię myjemy i kroimy na plasterki, a następnie na ćwiartki. Dodajemy ją do szynki i chwilę dusimy pod przykryciem. Makaron gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i dodajemy do pozostałych składników. Doprawiamy bazylią i świeżo mielonym pieprzem. Smacznego!

Przepis bierze udział w akcji:

Tagi: cukinia
17:29, gukinga , makarony
Link Komentarze (1) »
piątek, 24 lutego 2012


Składniki:
2 porcje makaronu linguine
1 pierś z kurczaka
1/2 brokuła
3 łyżki tartego parmezanu
1/2 pora
1 kostka rosół z kury Knorr
2 łyżki oliwy
1 łyżka masła
1 ząbek czosnku
1 szczypta białego pieprzu

Pierś z kurczaka zamarynować w oleju z kostką Knorr rosół z kury, następnie usmażyć go na patelni, dodać pokrojony por, biały pieprz, czosnek i blanszowany brokuł. Chwilę podsmażyć pod przykryciem. Dodać makaron linguine ugotowany al dente, oraz łyżkę masła i ser parmezanem.

Nałożyć na talerz, posypać jeszcze odrobiną ser i podawać z białym winem.

Przepis bierze udział w akcji:


Tagi: makaron
14:47, gukinga , makarony
Link Komentarze (1) »
piątek, 10 lutego 2012

Chiński makaron, aromatyczny, kolorowy i chrupiący;)

Składniki:
6 grubych plastrów szynki wędzonej
1/2 puszki kukurydzy
1 cebula
1 mały por
1/2 papryki
1/4 brokuła
1 jajko
4 porcje makaronu spaghetti
Knorr Fix smażony makaron po chińsku
olej

Cebulę i por posiekać, paprykę i szynkę pokroić w paseczki. Na rozgrzanym oleju usmażyć cebulę i szynkę, dodać kawałeczki brokuła, por i paprykę. Fix smażony makaron po chińsku wymieszać z wodą i wlać na patelnię. Dusić chwilę pod przykryciem, następnie przesunąć warzywa na jedna stronę patelni, a na drugiej wbić jajko i rozmieszać, połączyć z ugotowanym makaronem i kukurydzą. Smacznego! 
Tagi: makaron
21:56, gukinga , makarony
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 03 stycznia 2012

Składniki:
100g tortellini z serem
3 łyżki kukurydzy konserwowej
mały kawałek pora
4 różyczki brokuła
1 łyżka masła
2 jajka
100 ml słodkiej śmietanki
szczypta suszonych pomidorów z bazylią i czosnkiem
pieprz i sól



Tortellini i brokuł ugotować al dente, por pokroić w w drobne piórka. Następnie zmieszać tortellini, brokuł, kukurydzę, połowę pora i przenieść je do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego.

Ubić jajka, dodać śmietankę, sól, pieprz i szczyptę suszonych pomidorów, polać zapiekankę, posypać pozostałym porem i wstawić do piekarnika na 30 min w temp. 170-180 stopni. Smacznego!
piątek, 30 grudnia 2011



Składniki:
200g makaronu świderki
100g fasolki szparagowej
1/2 młodej cukinii
2 kwiatki brokuła
6 plastrów szynki wiejskiej z tłuszczykiem
12 plastrów aromatycznej podwędzanej kiełbasy
kawałek pora
łyżka masła
2 łyżeczki mąki
1/2 szklanki mleka
sól, pieprz czosnkowy
gałka muszkatołowa
50g tartego żółtego sera
2 łyżki prażonej cebulki
1 łyżka oleju

 
Fasolkę i makaron ugotować al dente, a cukinię i brokuł zblanszować. Szynkę pokroić w kostkę, a por w drobne piórka. Na patelni robimy sos beszamelowy tj. rozgrzać masło, dodać mąkę, a następnie mleko, energicznie mieszać, aby nie powstały kluski;) doprawić solą pieprzem czosnkowym i gałką muszkatową.


Makaron wymieszać z warzywami i połowę przełożyć do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego, pozostałe składniki podzielić na pół i układać warstwami. Na makaron wykładamy por, sos beszamelowy, posypujemy serem i szynką, a na koniec plasterki kiełbasy. Wszystkie warstwy powtarzamy, a wierzch zapiekanki posypujemy prażoną cebulką. Pieczemy w piekarniku ok 30 min w temp. 180 stopni. Podajemy z kleksem kwaśnej gęstej śmietany i natką pietruszki. Smacznego!


 
1 , 2


Winiary - serwis kulinarny

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
myTaste.pl