Blog o rodzinie i gotowaniu

desery

wtorek, 20 stycznia 2015

Oponki z perełkami

Od kiedy sięgam pamięcią w moim rodzinnym domu, w okresie karnawału, zawsze gościły chruściki i oponki i tak jest do dnia dzisiejszego, wszyscy je uwielbiamy :)

Oponki z perełkami

składniki:
0,5 kg twarogu
0,5 kg mąki
3 jajka
3 łyżki cukru
1 cukier waniliowy
0,25 kostki margaryny do pieczenia
3 łyżki śmietany
1 łyżeczka sody
1 szczypta soli
olej do smażenia 
dekoracja: zielony lukier, cukrowe perełki 

Twaróg zmielić dwukrotnie, a następnie połączyć z margaryną i sypkimi składnikami (mąka, soda, sól, cukier, cukier waniliowy). Jajka i śmietanę roztrzepać widelcem, dodać do pozostałych składników i wszystko dokładnie zagnieść. Ciasto podzielić na cztery części, a każdą z nich rozwałkować na placek o grubości około 0,5 cm. Szklanką wykroić kółka, a kieliszkiem małe kółeczka w środku. Oponki smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor, a następnie wyjąć na papierowy ręczniczek, aby odsączyć z tłuszczu. Gotowe oponki udekorować lukrem i cukrowymi perełkami. Smacznego!

Oponki z perełkami

Tagi: ciastka
22:30, gukinga , desery
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 22 czerwca 2014

Crumble z jabłkami

Crumble to tradycyjny deser kuchni angielskiej czyli zapiekane owoce pod chrupiącą kruszonką :) Moja ulubiona wersja to ta z jabłkami i cynamonem oraz rabarbarem i truskawkami. Jej wykonanie jest niezwykle proste i bardzo szybkie :)

Crumble z jabłkami

składniki:
1 kg kwaśnych jabłek
1 szklanka mąki pszennej
0,5 szklanki cukru
0,5 kostki masła
1 łyżka cukru waniliowego
0,5 łyżeczki cynamonu
1 łyżka rodzynek

Jabłka obieramy ze skórki, dzielimy na cząstki i usuwamy gniazda nasienne. Mieszamy je z cukrem waniliowym, rodzynkami i cynamonem, a następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego. Siekamy masło z cukrem i mąką, na koniec lekko zagniatając, gotową kruszonkę rozsypujemy na jabłkach. Cramble wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy je około 30 min. Upieczone podajemy z bitą śmietaną. Smacznego!

Crumble z jabłkami

Tagi: jabłka
16:26, gukinga , desery
Link Dodaj komentarz »
sobota, 03 maja 2014

Fantazja kawowa

Fantazja kawowa to ekspresowy deser, który zachwyci każdego, świetnie sprawdza się na spotkaniu z przyjaciółkami :) Połączenie bananów i kawy, to poezja smaku, a ciasteczka i bezy nadają przyjemnej chrupkości. 

Fantazja kawowa

Składniki (2 porcje):

100 ml śmietany 30%
2 łyżeczki kawy Crema Jacobs
1 łyżeczka cukru pudru
2 banany
2 łyżki krojonego ananasa w zalewie
2 bezy 

Ciasteczka pokruszyć na mniejsze kawałki, a banany pokroić w plasterki. Śmietanę cukier i kawę wymieszać razem. W szklanych pucharkach układać warstwowo: pokruszone ciastka, śmietankę, banany, śmietankę, ananasy i pokruszone bezy. Desery podawać schłodzone. Smacznego!

Fantazja kawowa

4 ciasteczka wielozbożowe

Tagi: deser
00:01, gukinga , desery
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 16 lutego 2014

Tarta razowa czekoladowo-śliwkowa z bezą

Tarta razowa czekoladowo-śliwkowa z bezą, obłędnie pyszna i taka zimowa ;)

Tarta razowa czekoladowo-śliwkowa z bezą

Składniki:

1/2 kostki masła
1 jajko
1 białko
1/2 szklanki mąki razowej
1/2 szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki cukru
1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka octu
100 g powideł śliwkowych niskosłodzonych
100 g śmietanki 30%
100 g czekolady gorzkiej 70%
1 szczypta cynamonu 
1 szczypta soli 

Masło zagnieść z mąką, cukrem, żółtkiem i szczyptą soli, a następnie wyłożyć ciastem foremkę na tartę i ponakłuwać widelcem. Na wierzch nałożyć papier do pieczenia, a na jego wierzch wysypać ceramiczne kulki lub fasolę. Piec w temp. 180 stopie około 10 min. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, a następnie ostudzić i połączyć z ubita śmietaną. Białka ubić ze szczypta soli na sztywną pianę, dodać cukier puder, mąkę ziemniaczaną i ocet. Na ostudzony spód tarty nałożyć czekoladę, powidła śliwkowe, posypać szczyptą cynamonu, na koniec dodać bezę i całość wstawić ponownie do piekarnika na 20 min w temp. 100 stopni. Podawać z bitą śmietaną lub lodami waniliowymi.  Smacznego!

Tagi: ciasto
19:55, gukinga , desery
Link Komentarze (1) »
sobota, 15 lutego 2014

Tostowe LOVE

Bardzo prosty i szybki deser o wyjątkowym smaku, łączący w sobie delikatność pianek jojo i chrupkość tostów, to propozycja, która zagościła u nas podczas walentynkowego popołudnia :) Było pysznie :) 

Tostowe LOVE

Składniki:
4 tosty
12 pianek Jojo Marshmallow
2 łyżki masła orzechowego
2 łyżki masła
1 galaretka o smaku Pink Margarita Winiary
1 granat
 

Rozpuścić galaretkę w 120 ml gorącej wody, ostudzić i wstawić do lodówki. Za pomocą foremki do ciastek wyciąć serce w dwóch tostach, a następnie usmażyć je na maśle. Dwa pozostałe tosty posmarować masłem orzechowym, a następnie ułożyć je na patelni, na każdego z nich położyć po 6 pianek i przykryć tostami z wyciętymi sercami, smażyć chwilę pod przykryciem, aż pianki zmiękną. Gotowe sandwiche wyłożyć na talerzyki, a do środka serdyszkowego wycięcia nałożyć kulki granatu i pokrojoną w drobną kosteczkę różową galaretkę. Smacznego!

Tostowe LOVE

Tagi: tosty
20:29, gukinga , desery
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 09 stycznia 2014

Koktajl owsiany z granatem i śliwką

Po świętach przybyło trochę ciała, dlatego czas na coś lżejszego niż sernik z czekoladą ;) Zapraszam na pyszny koktajl dla zdrowia i urody :)

Koktajl owsiany z granatem i śliwką 

Składniki:
300 ml jogurtu naturalnego
2 śliwki 
2 łyżki soku z owoców granatu np. GranVital Oleofarm
3 łyżki otrąb owsianych
2 łyżki miodu
1/2 owocu granatu 

Do jogurtu dodajemy otręby owsiane, pokrojone w ćwiartki śliwki, sok z owoców granatu i miód. Wszystko dokładnie miksujemy, nalewamy do szklaneczek i posypujemy ziarenkami granatu. Smacznego!

Koktajl owsiany z granatem i śliwką

Tagi: koktajl
08:14, gukinga , desery
Link Komentarze (1) »
czwartek, 19 grudnia 2013

Mus czekoladowy w sosie karmelowo-pomarańczowym

Pyszny mus czekoladowy z aromatycznym sosem, a do tego mała kawka i ciepły koc :) czego można chcieć więcej w zimowe popołudnie ;) 

Mus czekoladowy w sosie karmelowo-pomarańczowym

Składniki:

300 ml śmietanki czekoladowej 30% Gostyń
1 łyżka cukru pudru
1 łyżka żelatyny
2 łyżki cukru brązowego 
1 łyżeczka masła
1 pomarańcza
Przyprawa do kawy i deserów Specialite Kamis 

Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody i odstawić do wystudzenia. Śmietankę ubić, połączyć z cukrem pudrem i żelatyną, dokładnie wymieszać, przełożyć do silikonowej foremki i wstawić do lodówki. W małym rondelku rozpuścić cukier, dodać masło i sok z jednej świeżej pomarańczy. Sos lekko zredukować, a następnie doprawić przyprawą do kawy i deserów. Mus podawać polany sosem z plasterkiem mandarynki lub pomarańczy. Smacznego!

Mus czekoladowy w sosie karmelowo-pomarańczowym

Tagi: mus
15:55, gukinga , desery
Link Komentarze (1) »
czwartek, 21 listopada 2013

Tarta owsiana z czekoladową bitą śmietana i porzeczką

Tarta z czekoladową bitą śmietana i porzeczką to miłe wspomnienie lata, a dzięki mrożonym owocom, możemy się nią cieszyć cały rok :)

Tarta owsiana z czekoladową bitą śmietana i porzeczką

Składniki:
125 g masła
0,7 szklanki mąki pszennej
3 łyżki płatków owsianych
3 łyżki cukru
1 żółtko
1 szczypta soli
250 ml śmietanki czekoladowej 30% Gostyń
1 szklanka czerwonej porzeczki

Miękkie masło połączyć z cukrem, szczyptą soli, żółtkiem oraz mąką i płatkami owsianymi. Wszystkie składniki zagnieść na jednolite ciasto, a następnie owinąć folia spożywczą i wstawić do lodówki na 20-30 min. Schłodzone ciasto rozwałkować i przełożyć do foremek na tarty, ciasto na dnie nakłuć widelcem lub obciążyć kulkami ceramicznymi. Spody do tarty piec na złoty kolor w temp. 180 stopni, około 20 min. Śmietanę ubić na sztywno, przełożyć do rękawa cukierniczego i wypełnić tarty, na koniec posypać czerwoną porzeczką. Smacznego!

Tarta owsiana z czekoladową bitą śmietana i porzeczką

Tagi: tarta
00:02, gukinga , desery
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 07 listopada 2013

Lody czekoladowo-jeżynowo-malinowe

Zapraszam na pyszne lody, które powstały podczas testowania nowego produktu SM Gostyń - Śmietanki czekoladowej :) Lody chyba wyglądają smakowicie, bo zostały wyróżnione przez organizatorów tego wielkiego śmietankowego testowania:) zobaczcie sami kulisy kampanii  :)

Lody czekoladowo-jeżynowo-malinowe

Składniki:
250 ml śmietanki czekoladowej 30% Gostyń
0,5 szklanki jeżyn
0,5 szklanki malin
2 łyżki cukru

Owoce zmiksować, dodać cukier i czekoladową śmietankę, następnie masę przelać do pojemnika maszynki do lodów. Chłodzić i kręcić 30 min. Gotowe lody podawać z owocami jeżyn i malin oraz listkiem mięty. Smacznego!

Tagi: lody
13:41, gukinga , desery
Link Komentarze (1) »
środa, 06 listopada 2013

Placki dyniowe z flambirowanym bananem i sosem kajmakowym

Zapraszam na bardzo syty i niezwykle pyszny dyniowo-bananowy poczęstunek :)

Placki dyniowe z flambirowanym bananem i sosem kajmakowym

Składniki
1/4 dyni hokkaido (około 400g)
1 jajko
1/2 szklanki maki ziemniaczanej
1/2 szklanki mąki pszennej
1 szczypta soli
olej rzepakowy

3 banany
2 łyżki masła
2 łyżki cukru brązowego 
1 kieliszek whisky
 

1/2 puszki masy kajmakowej Gostyń
1/3 szklanki mleka

Dynię obrać, usunąć pestki, a następnie zetrzeć na tarce, na grubych oczkach. Do startej dyni dodać jajko, mąkę, szczyptę soli i wszystko dokładnie wymieszać. Na rozgrzanym oleju smażyć niewielkie placuszki z obu stron, aż będą zrumienione.

Na drugiej patelni, rozpuścić masło i cukier, dodać pokrojone w plasterki banany, następnie polać je whisky i podpalić. Flambirować przez chwilę, po czym odstawić patelnię z ognia i wystudzić.

Pół puszki kajmaku wymieszać z mlekiem, aby powstał sos krówkowy.

Na talerzu ułożyć piramidkę, naprzemiennie placki i banany, wszystko polać sosem i udekorować plasterkami świeżego banana. Smacznego! 

Tagi: placki
12:18, gukinga , desery
Link Komentarze (2) »
 
1 , 2 , 3 , 4


Winiary - serwis kulinarny

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
myTaste.pl