Blog o rodzinie i gotowaniu
Kategorie: Wszystkie | Moje okienko | dania m±czne | desery | dla dzieci | makarony | mięsa | przek±ski | ryby | sałatki | warzywa | zupy
RSS

dania m±czne

czwartek, 23 paĽdziernika 2014

Racuchy kokosowe

Dzi¶ naszła nas wielka ochota na racuchy, chyba wieki ich nie jedli¶my ;) tym razem z greckim jogurtem i wiórkami kokosowymi, bardzo chrupi±ce z wierzchu i mięciutkie w ¶rodku :)

Racuchy kokosowe

składniki:
1 szklanka m±ki
1 jajko
200 g jogurtu greckiego
2 łyżki wiórków kokosowych
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 szczypta soli
1 łyżeczka sody
olej do smażenia 

Roztrzepać jajko z sola i cukrem, dodać jogurt i m±kę oraz sodę, wszystko dokładnie wymieszać. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstego ciasta nale¶nikowego. Gęsto¶ć ciasta w zależno¶ci o rodzaju jogurtu można regulować ilo¶ci± m±ki. Na koniec do ciasta podajemy wiórki kokosowe i nakładamy łyżeczk± niewielkie porcje na rozgrzany olej. Smażymy na złoty kolor, a następnie wykładamy na ręczniczki papierowe i studzimy. Smacznego! 

Racuchy kokosowe

wtorek, 02 lipca 2013

mini kluski twarogowe

Mini kluski twarogowe to smak mojego dzieciństwa:) Zawsze, kiedy z obiadu zostawały gotowane ziemniaki, robili¶my z nich kluski lub placuszki:) Najlepsze kluski możemy uzyskać ze starych ziemniaków, bo młode s± zbyt wodniste;) mielimy je i pozostawiamy do następnego dnia, suche ziemniaki wymagaj± mniejszej ilo¶ci m±ki, dzięki czemu s± miękkie i delikatne:)

Mini kluski twarogowe

Składniki:
3 ziemniaki
2 łyżki zmielonego twarogu
1 jajko
1 łyżka m±ki ziemniaczanej
2 łyżki m±ki pszennej
szczypta soli
masło klarowane Ghee
cukier i cynamon do posypania

Gotowane ziemniaki mielimy lub przepuszczamy przez praskę, dodajemy twaróg, m±kę, jajko i szczyptę soli. Ciasto zagniatamy formujemy wałeczek, który lekko spłaszczamy i po skosie kroimy małe kluseczki. Kluseczki gotujemy w osolonej wodzie, do momentu aż wypłyn±. Delikatnie wyjmujemy je cedzakow± łyżk±, a następnie przekładamy na patelnie z rozgrzanym masłem klarowanym. Gotowe kluski układamy na talerzu i posypujemy cukrem z cynamonem. Smacznego!

¶roda, 22 maja 2013

krokiety

To był bardzo udany test, bo Sos pieczarkowy Tarsmak okazał się bardzo smaczny:)  Bez konserwantów, duże kawałki pieczarek, aksamitny sos w dodatku ¶wietnie przyprawiony. Powiem szczerze, że byłam zaskoczona, oczywi¶cie na plus:)

Krokiety ze szpinakiem zapiekane w pieczarkach

Składniki:
3 łyżki m±ki razowej
3 łyżki m±ki pszennej
1 jajko
1 szklanka mleka
1 szczypta soli
olej do smażenia
Sos pieczarkowy Tarsmak
tarty ser parmezan do posypania
¶wieży szpinak (dużo, około 1 reklamówki, trudno powiedzieć ile to było wagowo;)
40g masła czosnkowego
1 jajko
pieprz biały
sól

Szpinak myjemy i suszymy w wirówce do sałaty. Na patelni rozpuszczamy masło czosnkowe, dodajemy pokrojony szpinak, sól i pieprz, a kiedy szpinak zmięknie, a woda odparuje, zaci±gamy go jednym roztrzepanym jajkiem.

M±kę pszenn± i razow± ł±czymy z jajkiem, mlekiem, szczypt± soli i 2 łyżkami zimnej wody. Z powstałego ciasta smażymy nale¶niki. Nale¶niki smarujemy szpinakiem i zwijamy, a następnie układamy w naczyniu żaroodpornym lub silikonowym, polewamy sosem pieczarkowym i zapiekamy 25-30 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Zapieczone krokiety posypujemy startym parmezanem i dekorujemy listkami kolendry. Smacznego!

krokiety

krokiety

poniedziałek, 27 lutego 2012

Farsz z bryndz± ma intensywniejszy smak, a okrasa z czerwonej cebuli i wędzonej szynki wspaniale wygl±da i niesamowicie pachnie:)

składniki:
0,5 kg ziemniaków
350 g twarogu
125 g bryndzy
1 duża cebula
0,5 kg m±ki
1 jajko
szczypta soli, pieprzu i słodkiej papryki
10 plastrów szynki wędzonej Landrauchschinken
2 czerwone cebule
olej

Ziemniaki ugotować, ostudzić i zmielić lub zgnie¶ć prask±. Cebulę pokroić w drobn± kosteczkę i zeszklić na oleju. Do ziemniaków dodać zmielony twaróg, bryndzę, cebulę, pieprz, paprykę i sól, wszystko dokładnie wymieszać i farsz gotowy.

Do m±ki dodać jajko, szczyptę soli, łyżkę oleju, a następnie małymi porcjami ciepł± wodę i cały czas zagniatać, aż powstanie ciasto konsystencji plasteliny, podzielić na 2 czę¶ci, z każdej rozwałkować cienki placek i szklank± wycinać koła, do których nakładać łyżeczk± farsz i dokładnie zaklejać. Pierogi gotować w osolonej wodzie, aż wypłyn±. Wyci±gać delikatnie łyżk± cedzakow±.

Czerwon± cebulę pokroić w piórka, a szynkę porozrywać na mniejsze kawałki. Na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę, dodać szynkę, po chwili zdj±ć z ognia i polać ugotowane pierogi. Smacznego!



Winiary - serwis kulinarny

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
myTaste.pl