Blog o rodzinie i gotowaniu

ryby

niedziela, 08 grudnia 2013

Sałatka śledziowa w cieście francuskim

Sałatka śledziowa w miseczkach z ciasta francuskiego to nasza propozycja na nietuzinkowe podanie wigilijnej przekąski :) 

Sałatka śledziowa w cieście francuskim 

składniki:

125 g fileta śledziowego w oleju Matias
1/2 czerwonej papryki
3 ziemniaki
1 ogórek kiszony
3 łyżki majonezu dekoracyjnego Winiary
1 op. ciasta francuskiego 
natka pietruszki
1 szczypta pieprzu cytrynowego
1 szczypta suszonej bazylii

Ziemniaki ugotować w mundurkach, a następnie ostudzić, obrać i pokroić w kostkę. Paprykę oraz ogórka również pokroić w kostkę, matiasa w małe kawałki, a pietruszkę posiekać. Wszystkie składniki wymieszać z majonezem i doprawić pieprzem cytrynowym oraz zmieloną suszoną bazylią. 

Ciasto francuskie rozłożyć na blacie, wyciąć koła, a następnie nałożyć je na spód formy do muffinek. Piec na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Upieczone miseczki ostudzić i delikatnie ściągnąć z blachy. Nałożyć do nich sałatkę śledziową i udekorować majonezem oraz mini kosteczkami papryki. Smacznego!
 

Sałatka śledziowa w cieście francuskim

filety śledziowe w oleju
Tagi: śledź
00:00, gukinga , ryby
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 11 lutego 2013


Dorsz faszerowany kuskus

Składniki:
1 tusza dorsza
4 łyżki kaszy kuskus
1 marchew
1/2 czerwonej papryki
1 łyżka masła czosnkowego
sól, biały pieprz, cząber

Kaszę kuskus zalać wrzącą wodą i odczekać, aż spęcznieje. Marchew zetrzeć na grubej tarce, a paprykę pokroić w paseczki. Na patelni rozgrzać masło, dodać marchew, paprykę i kaszę. Doprawić solą, białym pieprzem i cząbrem. Tuszę dorsza oprószyć solą i pieprzem nafaszerować kaszą i zawinąć w folię aluminiową. Gotować na parze około 30 min. Smacznego!



Tagi: dorsz
00:08, gukinga , ryby
Link Komentarze (1) »
poniedziałek, 05 grudnia 2011

Składniki:
4 dzwonka łososia
1 łyżeczka przyprawy do ryb
2 marchewki
1/2 brokuła
200g żółtej fasolki szparagowej
1 jajko
4 łyżki mąki
2 łyżki masła
0,5 szklanki mleka
pieprz czosnkowy, gałka muszkatołowa, sól, sok z cytryny

Łososia przyprawić i skropić sokiem z cytryny, odstawić do lodówki na 30 min. Z jajka, 3 łyżek mleka, 3 łyżek mąki i szczypty soli zrobić ciasto naleśnikowe. Łososia obtoczyć w cieście i usmażyć na złoty kolor. Na patelni roztopić masło, dodać 1 łyżkę mąki i mleko, cały czas energicznie mieszać, aby sos beszamelowy był gładki i bez grudek. Gotowy sos doprawiamy solą, pieprzem i gałką, dodajemy ugotowane al dente warzywa i delikatnie mieszamy. Warzywa wykładamy na talerz, a wierz układamy usmażonego łososia. Smacznego!
Tagi: łosoś
21:34, gukinga , ryby
Link Komentarze (1) »


Winiary - serwis kulinarny

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
myTaste.pl