Blog o rodzinie i gotowaniu

zupy

czwartek, 10 lipca 2014

Chłodnik owocowo-warzywny

Chłodnik owocowo-warzywny to idealna propozycja na lipcową zupę w upalny dzień :) Ta wersja nie zawiera jogurtu, ani kefiru, więc ucieszy wszystkich na diecie bezmlecznej. Ja taki chłodnik podaję w szklaneczkach w formie wytrawnego koktajlu :)

Chłodnik owocowo-warzywny

składniki:
1 Chłodnik instant Winiary
1,5 szklanki soku jabłkowego
1,5 szklanki soku marchewkowego

Chłodnik Winiary rozrabiam w gorącej wodzie i odstawiam do wystudzenia. Następnie mieszam go z sokiem jabłkowym oraz marchwiowym i przelewam do szklaneczek. Do chłodnika owocowo-warzywnego używam soków świeżo wyciśniętych za pomocą sokowirówki. Smacznego!

Chłodnik owocowo-warzywny

00:00, gukinga , zupy
Link Dodaj komentarz »
środa, 17 lipca 2013

Brokułowo-pokrzywowa

Nie przypuszczałam, że smak zupy może mnie tak pozytywnie zaskoczyć, by zmienić przepis na tradycyjną brokułową, wystarczyła garść młodej pokrzywy i aromatyczne chrupiące grzanki:)

Brokułowo-pokrzywowa z kolendrą i grzankami 

składniki:
1 l rosołu drobiowego
1/2 brokuła
1 garść młodych listków pokrzywy
1/2 pęczka kolendry
4 kromki białego chleba  
4 łyżki oleju
1 ząbek czosnku
sol, biały pieprz i maggi

Brokuła umyć, pokroić i wrzucić do rosołu, gotować do miękkości, następnie dodać pokrzywę i wszystko dokładnie zmiksować blenderem na gładki krem. Doprawić kilkoma kroplami maggi i szczyptą białego pieprzu. Chleb pokroić w kostkę i usmażyć na oleju, a pod koniec smażenia dodać czosnek i lekko posolić. Zupę nalać do miseczek, dodać grzanki i posypać listkami kolendry. Smacznego!

Tagi: brokuł
07:59, gukinga , zupy
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 15 października 2012


Zupa cebulowa z serową grzanką to wyśmienita propozycja na chłodne dni:)

Składniki (4 porcje):
1 litr filtrowanej wody
2 skrzydełka z kurczaka
1 pęczek włoszczyzny
1 duża cebula
4 łyżki kwaśnej śmietany
1 mini kostka pietruszkowa lub suszona sproszkowana pietruszka
1 mała bagietka
4 plasterki sera wędzonego
sól i pieprz
ząbek czosnku
oliwa z oliwek

Cebulę opalić nad palnikiem, a następnie dodać ją ze skrzydełkami i włoszczyzna do wody, doprawić solą i pieprzem. Ugotować wywar na małym ogniu, a kiedy mięso i warzywa będą miękkie odcedzić je. Cebulę przetrzeć przez sitko, dodać do wywaru wraz z kostką pietruszkową. Bagietkę pokroić w kawałki, skropić oliwą z oliwek, natrzeć odrobiną czosnku i przykryć plasterkiem wędzonego sera. Zapiec w piekarniku na złoty kolor. Zupę cebulową podać z dużym kleksem śmietany i serową bagietką. Smacznego!


Tagi: zupa
23:19, gukinga , zupy
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 20 listopada 2011


Składniki:
2 świeże ogórki
1 szklanka bulionu z kury
100 g koncentrat pomidorowy Pudliszki
1/2 papryczki chilli
szczypta soli i pieprzu

Bulion połączyć z koncentratem pomidorowym, chilli, doprawić sola i pieprzem. Ogórki pokroić w około 5 cm kawałki, wydrążyć środek do 2/3 wysokości i wypełnić je pomidorową. Podawać ze starym serem i oliwką. Smacznego!

Tagi: pomidorowa
18:25, gukinga , zupy
Link Komentarze (3) »
niedziela, 13 listopada 2011


Składniki:
4  skrzydełka z kurczaka
2 marchewki
1 pietruszka
1/4 selera
1 liść lubczyku
100 g koncentratu pomidorowego Pudliszki
1 łyżeczka mąki
szczypta cynamonu
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
szczypta pieprzu białego
szczypta pieprzu czosnkowego
1 mozzarella
2 pomidory
4 łyżki śmietany 12%
4 łyżki makaronu nitki
natka pietruszki

Skrzydełka ugotować wraz z włoszczyzną odrobiną soli i szczyptą pieprzu, kiedy marchew będzie miękka wyjąć z rosołu ugotowane skrzydełka i warzywa. Koncentrat pomidorowy wymieszać z mąką, łyżką śmietany i odrobiną wody, dolać do rosołu i zagotować. Następnie dodać łyżeczkę cukru i szczyptę cynamonu. Zupę przelać na 4 talerze, na środek nałożyć ugotowany makaron i obrane mięso ze skrzydełek, dookoła zrobić małe kleksy ze śmietany i posypać pietruszką. Na brzegu każdego talerza ułożyć plasterki pomidora i mozzarelli, posolić je i podsypać pieprzem czosnkowym. Smacznego!

Tagi: pomidorowa
21:45, gukinga , zupy
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 07 listopada 2011


Składniki:
1 litr rosołu z kurczaka lub kury        
300 g dyni pomarańczowej     
1 szczypta imbiru   
1 szczypta cynamonu        
0.5 łyżeczki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią         
1 łyżka śmietany słodkiej        
1 łyżeczka mąki        
3 łyżki pestek z dyni    
6 kromek bułki pszennej    
1 łyżka oleju

Dynię obieramy ze skóry, kroimy w kostkę i gotujemy w rosole, aż będzie miękka. Miksujemy blenderem na gładki krem. Krem z dyni musimy ponownie zagotować, wlać śmietankę z mąką i odrobiną wody, następnie dodać imbir, cynamon i cukier waniliowy. Pestki dyni uprażyć na patelni. Bułkę pszenną pokroić w kostkę i zrumienić na patelni z odrobina oleju. Krem z dyni nalać na talerze, ułożyć grzanki i posypać pestkami dyni. Smacznego!



Przepis bierze udział w akcji
Tagi: dynia
21:29, gukinga , zupy
Link Dodaj komentarz »


Winiary - serwis kulinarny

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
myTaste.pl