Blog o rodzinie i gotowaniu
Kategorie: Wszystkie | Moje okienko | dania mączne | desery | dla dzieci | makarony | mięsa | przekąski | ryby | sałatki | warzywa | zupy
RSS

Moje okienko

niedziela, 21 września 2014

ifa2014_1

Na początku września w Berlinie odbyły się Międzynarodowe targi elektroniki użytkowej i artykułów gospodarstwa domowego IFA 2014. To największe europejskie spotkanie całej branży RTV i AGD, a także niesamowita gratka dla pasjonatów innowacyjnych technologii i najnowszych światowych trendów prezentowanych przez producentów sprzętu domowego.

Były to dla mnie pierwsze tego typu targi, w których uczestniczyłam i powiem Wam, że ilość i jakość stoisk zrobiła na mnie niesamowite wrażenie :) Większość zwiedzających oczarowały ponad 100 calowe telewizory 4K oraz najnowsze smartfony, ale ja utknęłam przy kolorowych lodówkach ;), podświetlanych wypiekaczach do chleba, nowoczesnych lodówkach, w których żywność zachowuje dłużej świeżość i niemal, że kosmicznych ekspresach do kawy:)

Czy targi IFA to duża gratka dla blogera kulinarnego? Oczywiście, że tak :) Polecam je wszystkim i mam nadzieję, że będę na nich gościć również w przyszłym roku :)

ifa2014_2 ifa2014_41


ifa2014_3 ifa2014_5

ifa2014_6

ifa2014_7

środa, 26 lutego 2014

Przyjaciele Winiary - pierwsze spotkanie

Pod koniec ubiegłego roku dołączyłam do zacnego grona Przyjaciół Winiary. Z niektórymi blogerami znałam się już BlogerChefa i wcześniejszych warsztatów, niektórych poznałam dopiero tu, w siedzibie firmy Nestle w Warszawie.

Podczas spotkania Jerzy Pasikowski zdradził nam kilka tajników filetowania i przygotowywania wspaniałego łososia oraz kurczaka, a także przepis na sos berneński i ryż pilaw. Było bardzo wesoło i smacznie:) 

Już nie mogę się doczekać kolejnego spotkania ;)

Przyjaciele Winiary - pierwsze spotkanie

Przyjaciele Winiary - pierwsze spotkanie

Przyjaciele Winiary - pierwsze spotkanie

niedziela, 17 listopada 2013

Niedzielne popołudnie z

Niedzielne popołudnie, właśnie zrobiła sobie pyszną gorącą czekoladę i siadłam wygodnie w fotelu z nową książką "Blogerchef w sieci przepisów" :) Książka ta jest bardzo bliska memu sercu, bo zawiera dwa moje przepisy i tym samym przywołuje miłe wspomnienia z półfinału i finału konkursu BlogerChef.

Przygodę z BlogerChefem rozpoczęłam w Jurze Krakowsko-Częstochowskiej w cudownym hotelu Poziom 511. Wraz z Asią, Adrianną, Bernadetą, Laurą, Marysią, Pauliną i Pawłem, zmagaliśmy się z potrawami kuchni oby Ameryk, było wspaniale i niezwykle aromatycznie :) W książce "Blogerchef w sieci przepisów" znajdziecie m.in. mój przepis na kurczaka w czekoladowym sosie mole poblano oraz wiele innych inspirujących przepisów ze wszystkich półfinałów i finału konkursu. 

Ta książka będzie z pewnością idealnym świątecznym prezentem, dla wszystkich, którzy kochają gotować, a znajdziecie ją w salonach Empik :) Gorąco polecam!

Niedzielne popołudnie z

Niedzielne popołudnie z

Niedzielne popołudnie z

niedziela, 03 listopada 2013

Potyczki kulinarne

25 października w Bydgoskim hotelu City odbyły się XI Kujawko-Pomorskie Potyczki Kulinarne. Dwunastu uczestników z całej Polski zmagało się z regionalnym przysmakiem - gęsiną, która była tematem przewodnim tegorocznych potyczek. Młodzi i bardzo utalentowani kucharze prezentowali różne techniki kulinarne, tworząc na talerzach prawdziwe dzieła sztuki.

Najlepszym kucharzem i zdobywcą statuetki Łuczniczki (symbolu Bydgoszczy) został   Przemysław Gryz z Restauracji Amber Room w Warszawie. Drugie miejsce zajął Przemysław Wielochowi z Restauracji Jan w Bełchatowie, a trzecie miejsce przypadło reprezentantowi Bydgoszczy, Robertowi Stefańskiemu z Restauracji Przystań. 

Kujawko-Pomorskie Potyczki Kulinarne są nominowane do Kulinarnego Pucharu Polski 2014 r.

Potyczki kulinarne

Potyczki kulinarne

Potyczki kulinarne

Potyczki kulinarne

Potyczki kulinarne

niedziela, 11 marca 2012

Miałam przyjemność testować noże firmy Neoflam, poza piękną kolorystyką, są również bardzo ostre i wygodne w użyciu. Japońska wysokowęglowa stal pokryta nieprzywierającą żywiczną powłoką sprawiają, że pokrojenie np. wędzonej szynki to bułka z masłem, a nawet bułka z masłem i szynką ;)

Produkt godny polecania, z takim kolorowym nożem, aż miło się kroi :)

poniedziałek, 05 marca 2012


W sobotnie przedpołudnie miałam przyjemność organizować homecooking z marką Winiary. Do wspólnego gotowania zaprosiłam koleżanki Aldonę i Elę. Nigdy nie przypuszczałam, że przygotowanie obiadu może być, tak wesołą zabawą:) Kocham gotować, ale w kuchni zawsze działałam solo;) Pogoda iście wiosenna napełniła wszystkich mega energią i dobrymi humorami:) Tematem przewodnim naszego gotowania był Soser Winiary, więc na obiad przygotowałyśmy karkówkę w warzywach z pieczonymi ziemniaczkami, wiosenną sałatkę z pomidorków koktajlowych, kolorowych sałat i sosu Winiary, a na deser tartę z jabłkami na kremie śmietankowym. W czasie gotowania chrupaliśmy kolorowe krakersy, bo istniało niebezpieczeństwo, że goście umrą z głody, zanim zrobimy obiad;)

Naszą radosną twórczość uwiecznił Bartek, któremu dziękuję za udostępnienie sprzętu o jakim ja marzę, ale którego jeszcze długo nie będę miała;) Bardzo dziękuję dziewczynom za wspólne gotowanie i mam nadzieję, że taką imprezę będziemy miały okazję powtórzyć:)

Ps. Podczas, gdy my pichciłyśmy, maluchy układały jadalne obrazki, prawdziwy food art;) zobaczcie sami jak im wyszło - dziecijedza.com








i po imprezie:) ... a kto je ostatki ten piękny i gładki;)


niedziela, 18 grudnia 2011

"Mięso pyszne i soczyste" Brigit Binns to wspaniała książka otwierająca przed nami niezwykły świat soczystych i aromatycznych mięsnych specjałów. Autorka prezentuje nam najlepsze sposoby przygotowania czterech rodzajów mięs: wołowiny, wieprzowiny, cielęciny oraz jagnięciny. Niezwykle smaczne przepisy okraszone są cennymi poradami rzeźników i szefów kuchni. Znajdziemy tu informacje na temat sposobu rozbierania mięs, ich nazwy i przeznaczenie poszczególnych fragmentów oraz kryterium doboru właściwego mięsa do danej potrawy.

Czy wiecie, że najdroższe porcje wołowiny to filet mignon, pieczeń z żeberek czy pieczeń z górnej polędwicy, a najlepszymi azjatyckimi dodatkami smakowymi do wieprzowiny są: imbir, soja, trawa cytrynowa i ocet ryżowy? Autorka książki przekazuje również wiele praktycznych rad, jak usmażyć idealny stek, jak usunąć błonę z pieczeni wieprzowej, które kawałki mięsa są najsmaczniejsze i czy warto kupować mięso z kością.

W książce znajdziemy również ponad 100 mięsnych przepisów, a każdy z pięknym zdjęciem Kate Sears i szczegółową poradą rzeźnika. Szynki, gulasze, klopsiki, kotlety, po prostu palce lizać.



Szczególnie polecam przepis na Sałatkę z wołowiny z gorgonzolą i orzeszkami piniowymi, Pieczoną łopatkę wieprzową w pięciu smakach z salsą z dymki,czy Koftę jagnięcą z anchois i jogurtem miętowym.

Wszystkim wielbicielom mięsiwa książka ta z pewnością przypadnie do gustu.

Książkę Wydawnictwa Buchmann miałam przyjemność recenzować dzięki portalowi Polska Gotuje
wtorek, 13 września 2011


Weekend w Bydgoszczy upłyną niezwykle smacznie i po grecku, a wszystko to dzięki pokazom kulinarnym Teo Vafidisa. Bardzo sympatyczne, kameralne spotkanie, aromatyczne greckie produkty i świeże soczyste warzywa, do tego fachowa dłoń mistrza, super sprzęt Kenwood i tak powstało pyszne jedzonko, cóż można chcieć więcej:))) Teo to wspaniały kucharze i bardzo miły facet z mega pozytywną energią:) a robot z płytą indukcyjną Cooking chef to z pewnością marzenie każdej gotującej pani domu, wiele fajnych funkcji, elegancki design, aż chce się gotować:)

Filet z kurczaka z cukinią, porem i suszonymi pomidorami w ziołach a'la Teo Vafidis

Składniki na 4 porcje: 600g fileta z kurczaka, 2 ząbki czosnku, marchew, mała cukinia, 2 białe części por, 100 ml białego wytrawnego wina, 300 ml pomidorów Serco (całe w soku), 5 kawałków suszonych pomidorów w oleju, świeży majeranek i rozmaryn, 12 oliwek Kalamatas bez pestki, 100g sera Grawiera, 5 łyżek oliwy z oliwek extra virgin Theofilos, sól i pieprz.

Na rozgrzaną oliwę wykładamy warzywa pokrojone w kostkę i chwilę dusimy, dodajemy fileta pokrojonego w kostkę i dusimy dalej, dolewamy wino, a po 2 min. dodajemy zmiksowane pomidory, pokrojone suszone pomidory i oliwki, doprawiamy do smaku, po ok. 6 min. dodajemy świeże zioła i mieszamy. Przed podaniem posypujemy tartym serem Grawiera.

Teo powyższą potrawę przyrządzał po pomocy Cooking Chefa firmy Kenwood, mi niestety pozostaje patelnia;)

Smacznego!



Winiary - serwis kulinarny

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
myTaste.pl