Blog o rodzinie i gotowaniu

przekąski

piątek, 13 lutego 2015

Kromeczka z chińskim omletem

Kromeczka z chińskim omletem to wyjątkowa propozycja propozycja na udane śniadanie ;)

Kromeczka z chińskim omletem

Składniki:
100 g mieszanki warzywnej chińskiej (marchew, kiełki fasoli Mung, papryka, por, cebula, pędy bambusa, grzyby Mun)
4 jajka
2 łyżki masła
1 łyżka oliwy z oliwek 
2 rzodkiewki
2 kromki chleba pełnoziarnistego
1 szczypta soli
1 szczypta pieprzu

Na patelni rozgrzać oliwę i usmażyć na niej warzywa, pod koniec dodać łyżkę masła . Jajka roztrzepać w miseczce i doprawić solą oraz pieprzem. Warzywa zalać jajkami i poczekać się zetną. Kromki posmarować masłem, ułożyć na nich omlet i posypać rzodkiewką pokrojoną w cienkie słupki. Smacznego!

(Nie) nudna kanapka ed II

 

niedziela, 28 września 2014

Szprotka starter

Szprotka starter to aromatyczna przystawka na jeden kęs :) połączenie wędzonej ryby i serka ogórkowo-ziołowego to bardzo wyrazista smakowo para ;)

Szprotka starter

Składniki:
8 krążków chleba pumpernikiel
1 op. serka Almette z ogórkiem i ziołami
8 pomidorków koktajlowych
8 szprotek wędzonych
3 liście sałaty lodowej
natka pietruszki

Na pumpernikiel nakładamy łyżeczkę serka Almette z ogórkiem i ziołami oraz wędzoną szprotkę, następnie przystawkę dekorujemy sałatą lodową, połówkami pomidorka koktajlowego i natką pietruszki. Smacznego!

Szprotka starter2

Tagi: ryba
23:39, gukinga , przekąski
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 26 maja 2014

Wiosenny finger food z kurczakiem

Finger food to mała przekąska na jeden kęs, no może dwa ;) u nas świetnie sprawdza się podczas spotkań ze znajomymi. Wiosenna wersja z aromatycznym wędzonym kurczakiem i delikatnym majonezem Winiary to propozycja idealna na wiosenne menu :)

Wiosenny finger food z kurczakiem

składniki:
1 wędzona pierś z kurczaka
2 kawałki selera naciowego
6 rzodkiewek
20 g kiełków z rzodkiewki
4 liście sałaty
2 łyżki majonezu Delikatny Winiary
1 szczypta soli
1 szczypta pieprzu czosnkowego
1 szczypta pieprzu białego
1 opakowanie chleba pumpernikiel w krążkach 
50 g masła wiejskiego 

Pierś pokroić w małą kosteczkę, selera w paski, a rzodkiewkę z ćwierć plasterki. Wszystkie składniki wymieszać, dodać połowę kiełków, majonez i doprawić solą oraz pieprzem do smaku. Krążki pumpernikla posmarować masłem, a następnie nałożyć sałatę oraz sałatkę z kurczaka. Wierzch przekąski ozdobić pozostałymi kiełkami rzodkiewki. Smacznego! 

Wiosenny finger food z kurczakiem

piątek, 11 kwietnia 2014

Tortilla z boczniakami

Tortilla z boczniakami to super przekąska, która sprawdzi się na każdym spotkaniu z przyjaciółmi :) wersja z boczniakami jest niesamowicie aromatyczna, a w połączeniu z sosem wiosennym i chrupiącymi kiełkami oraz ogórkiem, staje się wyjątkowym daniem:)

Tortilla z boczniakami 

składniki:
4 tortille
200 g boczniaków
50 g kiełków fasoli mung
1 ogórek
8 łyżek sosu Wiosenny z koperkiem Winiary
2 jajka
bułka tarta
olej słonecznikowy
sól i pieprz

Boczniaki umyć, osuszyć, większe kawałki podzielić na mniejsze i wszystkie doprawić solą oraz pieprzem. Grzyby zanurzyć w roztrzepanym jajku i obtoczyć w bułce tartej, a następnie usmażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Tortille nieznacznie podgrzać, aby placki były giętkie, przekroić je na pół, posmarować sosem wiosennym, posypać kiełkami, plasterkami świeżego ogórka usmażonymi boczniakami i zwinąć w tutkę. Smacznego!

Tortilla z boczniakami

środa, 22 stycznia 2014

Spring rolls z krewetkami

Uwielbiam spring rolls i sushi, chyba powinnam się urodzić w Japonii ;)

Spring rolls z krewetkami w sosie curry

składniki:
1 gruszka
6 plasterków sera Gouda Serenada
6 liści sałaty lodowej
1 świeży ogórek
12 krewetek królewskich
2 ząbki czosnku
5 łyżek majonezu
6 ryżowych papierów
6 kropel tabasco lub 1/2 chilli
1 łyżeczka soku z cytryny 
1 łyżka masła klarowanego 
1 szczypta curry
3 łyżki śmietanki 30%
sól i biały pieprz 

Obrane krewetki podsmażyć na klarowanym maśle wraz z pancerzykami i czosnkiem. Na koniec lekko posolić i oprószyć białym pieprzem. Krewetki wyjąc z patelni, a do pancerzyków dodać curry, po chwili podlać wodą i kilka minut dusić, następnie dodać śmietankę i zredukować. Pancerzyki wyjąć, a sos ostudzić, kiedy będzie zimny połączyć z łyżka majonezu.

Majonez łączymy z tabasco, czosnkiem i sokiem z cytryny, smarujemy nim namoczony wcześniej papier ryżowy i układamy kolejno cienkie paseczki sera gouda, sałatę, paseczki ogórka, cienkie plasterki gruszki, krewetki i wszystko razem zwijamy. Spring rolls podajemy z sosem curry. Smacznego!

Spring rolls z krewetkami

 

poniedziałek, 30 grudnia 2013

Mini przystawka z kurczaka

Mini przystawka z kurczaka to propozycja na Sylwestra lub imprezkę karnawałową :) Ta mała przekąska idealnie sprawdzi się na szwedzkim stole podczas szampańskiej zabawy, a jej przygotowanie jest bardzo szybki i proste, więc gorąco Wam polecam :)

Mini przystawka z kurczaka

składniki:
1 ugotowana pierś z kurczaka
1 op waflowych miseczek duo Vafini
1 łyżka ketchupu
2 łyżki majonezu Dekoracyjnego Winiary
8 kropel tabasco
2 ogórki kiszone 
sól i pieprz czosnkowy

Ugotowaną w rosole pierś z kurczaka odcedzamy, studzimy, a następnie miksujemy blenderem na pastę. Dodajemy ketchup, majonez, tabasco, sól i pierz czosnkowy oraz pokrojonego w drobna kosteczkę ogórka kiszonego. Pastę dokładnie mieszamy i nakładamy do waflowych mini miseczek. Dekorujemy plasterkami ogórka i majonezem. Smacznego!

Mini przystawka z kurczaka

środa, 04 grudnia 2013

Ciasteczka z serowym szpinakiem

Od kilku dni jestem w grupie Przyjaciół Winiary, teraz częściej będziemy testować produkty tej znanej marki, a także szukać niekonwencjonalnych rozwiązań na smaczne dania z ich udziałem :) Sos serowy Winiary to nie tylko aromatyczna baza do spaghetti, ale również dodatek, który urozmaici nasze wytrawne farsze. Ciasteczka z serowym szpinakiem, to propozycja imprezowej przekąski, która z pewnością zachwyci Waszych gości :)

Ciasteczka z serowym szpinakiem

składniki:
300 g szpinaku
1 op. sosu do makaronu Cztery sery Winiary
1 op. ciasta francuskiego
3/4 szklanki mleka
2 łyżki masła
50 g sera pleśniowego blue 
1 szczypta pieprzu cytrynowego 

Na patelni rozpuścić masło i dodać szpinak. Mleko połączyć z sosem Cztery sery, a następnie wlać je na patelnie, dokładnie mieszając. Serowy szpinak smażyć tak długo, aż większość płynów odparuje, pozostawiając zwarty farsz. Ciasto francuskie rozwinąć i pokroić w kwadraty, na które nakładamy szpinak. Wierzch ciasteczka posypujemy serem pleśniowym i całość zapiekamy ok 10 min w temp. 190 stopni. Smacznego!

Ciasteczka z serowym szpinakiem

Ciasteczka z serowym szpinakiem

wtorek, 26 listopada 2013

Pizzerinki strogonow

Pizzerinki strogonow są bardzo syte i mają niesamowity smak :) Mini ogóreczki o słodkawym smaku są ważnym elementem tego przepisu, możecie je również zastąpić plasterkami ogórka z sałatki szwedzkiej. 

Pizzerinki strogonow

Składniki:

1,5 szklanki mąki
50 g drożdży
0,5 szklanki mleka
1 łyżka oleju
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
4 łyżki koncentratu pomidorowego
1/2 op. Przyprawa do pizzy po sycylijsku Kamis
4 łyżki tartego parmezanu
8 plasterków boczku parzonego
1/2 czerwonej papryki
4 duże pieczarki
1 słoiczek mini ogórków konserwowych  

Do ciepłego mleka dodać drożdże, cukier i łyżkę mąki. Rozczyn odstawić na 20 min, a następnie dodać sól, pozostałą część mąki, olej oraz taką ilość letniej wody, aby powstało ciasto o konsystencji plasteliny. Ciasto podzielić na cztery części, z każdej uformować kulkę, a następnie okrągłe placki. Ciasto ułożyć na podsypanej mąka blaszce, a ich wierzch posmarować koncentratem wymieszanym z przyprawą Kamis.  Na środek pizzerinek nałożyć pokrojoną w paseczki paprykę, plasterki pieczarek oraz ogórków, a także kawałki boczku. Pizzerinki skropić na koniec oliwą z oliwek i wstawić do nagrzanego piekarnika na około 20 min. Gotowe posypać tartym parmezanem. Smacznego!

Pizzerinki strogonow

 

wtorek, 12 listopada 2013

ciabatta_kamis_wloski

Ostatnie listki bazylii trafiły do zielonego pesto, a zanim wyroście nowo zasiana trzeba będzie jeszcze poczekać ;) Przyprawa do pomidorów KAMIS zjawiła się w naszej kuchni w idealnym czasie :) W skład tej mieszanki wchodzą m.in. czosnek, papryka, bazylia, por, natka pietruszki, sól i pieprz. 

Ciabatta włoski kolor

składniki (6 porcji):
1 ciabatta
1 pomidor
0,5 awokado
6 plasterków ogórka
100 g serka do smarowania naturalnego
1 ząbek czosnku
1 szczypta soli i białego pieprzu
Przyprawa do pomidorów KAMIS

Ciabattę pokroić w kromeczki, serek wymieszać z rozgniecionym czosnkiem, pieprzem oraz solą i nałożyć grubą warstwę na każda ciabattę. Awokado i ogórka pokroić w paseczki, a pomidora w ósemki, następnie ułożyć je na serku. Wierzch ciabatty posypać przyprawą do pomidorów KAMIS. Smacznego!

poniedziałek, 13 maja 2013

Wytrawne muffinki

Wytrawne muffinki z pieczarkami, boczkiem, suszonymi pomidorami i cebulką, a do tego chrzanową bitą śmietaną, to istna poezja smaku:)

Wytrawne muffinki z chrzanową bitą śmietaną

Składniki:

100 g wędzonego boczku
5 pieczarek
5 suszonych pomidorów w oleju
1 duża cebula
2 łyżki klarowanego masła
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki mąki
120 ml mleka
szczypta soli
szczypta białego pieprzu
szczypta bazylii, oregano i kolendry

2 łyżeczki ostrego chrzanu
200 ml śmietany 36%

Boczek pokroić w kosteczkę i usmażyć na suchej patelni, dodać posiekaną cebulę i masło klarowane, a następnie pokrojone pieczarki i posiekane suszone pomidory. Usmażone składniki odstawić do wystudzenia. W misce ubić jajka ze szczyptą soli, dodać mleko, mąkę i proszek do pieczenia. Gotowe ciasto połączyć z boczkiem, cebulą, pomidorami i pieczarkami, doprawić pierzem, oregano, bazylią i kolendrą. Ciasto porcjami nałożyć do wysmarowanej tłuszczem formy na muffiny, piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na złoty kolor, około 25 min.

Zimną śmietanę ubić ze szczyptą soli, wymieszać z chrzanem i podawać z muffinkami. Smacznego!

Wytrawne muffinki

 
1 , 2 , 3 , 4


Winiary - serwis kulinarny

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
myTaste.pl