Blog o rodzinie i gotowaniu
wtorek, 02 lipca 2013

mini kluski twarogowe

Mini kluski twarogowe to smak mojego dzieciństwa:) Zawsze, kiedy z obiadu zostawały gotowane ziemniaki, robiliśmy z nich kluski lub placuszki:) Najlepsze kluski możemy uzyskać ze starych ziemniaków, bo młode są zbyt wodniste;) mielimy je i pozostawiamy do następnego dnia, suche ziemniaki wymagają mniejszej ilości mąki, dzięki czemu są miękkie i delikatne:)

Mini kluski twarogowe

Składniki:
3 ziemniaki
2 łyżki zmielonego twarogu
1 jajko
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
szczypta soli
masło klarowane Ghee
cukier i cynamon do posypania

Gotowane ziemniaki mielimy lub przepuszczamy przez praskę, dodajemy twaróg, mąkę, jajko i szczyptę soli. Ciasto zagniatamy formujemy wałeczek, który lekko spłaszczamy i po skosie kroimy małe kluseczki. Kluseczki gotujemy w osolonej wodzie, do momentu aż wypłyną. Delikatnie wyjmujemy je cedzakową łyżką, a następnie przekładamy na patelnie z rozgrzanym masłem klarowanym. Gotowe kluski układamy na talerzu i posypujemy cukrem z cynamonem. Smacznego!

wtorek, 18 czerwca 2013

Tort jabłkowo-cytrynowo-śmietankowy

Letni tort urodzinowy, delikatny i lekko kwaskowy. 

Tort jabłkowo-cytrynowo-śmietankowy

Składniki:

7 jajek
7 łyżek mąki tortowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki + 2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 galaretka cytrynowa
250 g musu jabłkowego
200 ml śmietany 36%
1 op. fix do śmietanki

Dekoracja: płatki migdałowe Kresto, perełki Dr. Oetker

Białka ubić na sztywną pianę dodać cukier puder i żółtka, w drugiej misce przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Sypkie produkty dodać do piany i delikatnie wymieszać. Przelać do wysmarowanej formy i piec 35-40 min w temp. 180 stopni. Galaretkę rozpuścić w 100 ml gorącej wody i wystudzić, a kiedy zacznie się ściągać połączyć z musem jabłkowym. Zimną śmietanę ubić z fixem i 2 łyżkami cukru pudru. Biszkopt wystudzić i przekroić na 3 krążki. Na pierwszy z nich nałożyć mus z galaretką przykryć drugim, następnie 3/4 ilości bitej śmietany, przykryć ostatnim krążkiem i całość posmarować pozostałą częścią śmietaną posypać płatkami migdałowymi i perełkami. Smacznego!

Tort jabłkowo-cytrynowo-śmietankowy

Tagi: tort
13:49, gukinga , desery
Link Komentarze (2) »
poniedziałek, 03 czerwca 2013

Pieczone ziemniaki po królewsku

Pogoda nas nie rozpieszcza, więc na ziemniaczki z grilla trzeba będzie poczekać, a tym czasem mamy pieczone ziemniaki po królewsku nadziewane boczkiem, szpinakiem i serem Camembert:)

Pieczone ziemniaki po królewsku

Składniki:
3 duże ziemniaki
1/2 sera Camembert Merci Chef 
3 łyżki blanszowanego szpinaku
3 plastry boczku
3 łyżeczki masła czosnkowego
sól i pieprz

Ziemniaki dokładnie wyszorować, osuszyć, ściąć wierzchnią część i wydrążyć otwór. Dno ziemniaka posolić, a następnie do każdego z nich dodać 1 łyżeczkę masła czosnkowego, 1 łyżkę blanszowanego szpinaku (świeży szpinak obgotowany w osolonej wodzie), plaster boczku i kawałek sera Camembert. Faszerowane ziemniaki zawinąć w folię aluminiową ułożyć w naczyniu żaroodpornym, podlać niewielką ilością wody i piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni około 45 min. Upieczone ziemniaki oprószyć świeżo zmielonym pieprzem i posypać kolendrą. Smacznego!

Pieczone ziemniaki po królewsku

Tagi: ziemniaki
22:25, gukinga
Link Dodaj komentarz »
środa, 22 maja 2013

krokiety

To był bardzo udany test, bo Sos pieczarkowy Tarsmak okazał się bardzo smaczny:)  Bez konserwantów, duże kawałki pieczarek, aksamitny sos w dodatku świetnie przyprawiony. Powiem szczerze, że byłam zaskoczona, oczywiście na plus:)

Krokiety ze szpinakiem zapiekane w pieczarkach

Składniki:
3 łyżki mąki razowej
3 łyżki mąki pszennej
1 jajko
1 szklanka mleka
1 szczypta soli
olej do smażenia
Sos pieczarkowy Tarsmak
tarty ser parmezan do posypania
świeży szpinak (dużo, około 1 reklamówki, trudno powiedzieć ile to było wagowo;)
40g masła czosnkowego
1 jajko
pieprz biały
sól

Szpinak myjemy i suszymy w wirówce do sałaty. Na patelni rozpuszczamy masło czosnkowe, dodajemy pokrojony szpinak, sól i pieprz, a kiedy szpinak zmięknie, a woda odparuje, zaciągamy go jednym roztrzepanym jajkiem.

Mąkę pszenną i razową łączymy z jajkiem, mlekiem, szczyptą soli i 2 łyżkami zimnej wody. Z powstałego ciasta smażymy naleśniki. Naleśniki smarujemy szpinakiem i zwijamy, a następnie układamy w naczyniu żaroodpornym lub silikonowym, polewamy sosem pieczarkowym i zapiekamy 25-30 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Zapieczone krokiety posypujemy startym parmezanem i dekorujemy listkami kolendry. Smacznego!

krokiety

krokiety

poniedziałek, 13 maja 2013

Wytrawne muffinki

Wytrawne muffinki z pieczarkami, boczkiem, suszonymi pomidorami i cebulką, a do tego chrzanową bitą śmietaną, to istna poezja smaku:)

Wytrawne muffinki z chrzanową bitą śmietaną

Składniki:

100 g wędzonego boczku
5 pieczarek
5 suszonych pomidorów w oleju
1 duża cebula
2 łyżki klarowanego masła
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki mąki
120 ml mleka
szczypta soli
szczypta białego pieprzu
szczypta bazylii, oregano i kolendry

2 łyżeczki ostrego chrzanu
200 ml śmietany 36%

Boczek pokroić w kosteczkę i usmażyć na suchej patelni, dodać posiekaną cebulę i masło klarowane, a następnie pokrojone pieczarki i posiekane suszone pomidory. Usmażone składniki odstawić do wystudzenia. W misce ubić jajka ze szczyptą soli, dodać mleko, mąkę i proszek do pieczenia. Gotowe ciasto połączyć z boczkiem, cebulą, pomidorami i pieczarkami, doprawić pierzem, oregano, bazylią i kolendrą. Ciasto porcjami nałożyć do wysmarowanej tłuszczem formy na muffiny, piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na złoty kolor, około 25 min.

Zimną śmietanę ubić ze szczyptą soli, wymieszać z chrzanem i podawać z muffinkami. Smacznego!

Wytrawne muffinki

niedziela, 07 kwietnia 2013

róże paszteciki

Polecam sprawdzony sposób na pyszną i efektowną przekąskę, którą wykonamy w niespełna 20 min, w sam raz, gdy przyjdą niespodziewani goście.

Róże paszteciki

składniki:
1 op. ciasta francuskiego
200 g pasztetu domowej roboty
100 g sera gouda

Ciasto dzielimy na paski o szerokości około 3-4 cm, smarujemy je pasztetem, układamy pasek sera i zwijamy. Róże układamy na blaszce i pieczemy około 10 min. w temp. 200 stopni. Smacznego!

Przepis na pasztet znajdziecie tu

róże paszteciki

wtorek, 26 marca 2013


Kapusta pekińska duszona na wędzonce i boczku z chrupiącymi  schabowymi paluchami.

Składniki:
100g boczku
100g szynki wędzonej
1 cebula
1 duża kapusta pekińska
1 łyżka masła
2 łyżeczki pikantnego ketchupu
1 łyżeczka mąki
2 kotlety schabowe
1 jajko
3 łyżki mąki
3 łyżki mleka
2 łyżki ziarna sezamu
olej do smażenia
sól, pieprz, cząber, papryka słodka, pieprz czosnkowy

Boczek i szynkę kroimy w kosteczkę i smażymy na tłuszczu wytopionym z boczku. Dodajemy posiekaną cebulę, a kiedy się zrumieni, łyżeczkę mąki i poszatkowaną kapustę. Następnie doprawiamy solą, pieprzem, ketchupem i cząbrem. Dusimy przez chwilę, aż kapusta zmięknie. Schab rozbijamy, kroimy w paseczki i doprawiamy solą, papryką i pieprzem czosnkowym, odstawiamy na 15 min do lodówki. Roztrzepujemy jajko, dodajemy mleko, mąkę, sól i pieprz. Mięso obtaczamy w cieście i smażymy na rozgrzanym oleju, z jednej strony posypując sezamem. Kapustę podajemy z chrupiącymi paluchami schabowymi. Smacznego!
niedziela, 17 lutego 2013


Składniki:
1 dojrzałe awokado
1/2 cytryny
1 ząbek czosnku
1 szczypta białego pieprzu
1 szczypta soli
kolendra

Awokado wydrążyć ze skóry i ugnieść widelcem, dodać sok z cytryny, zgnieciony ząbek czosnku, posiekaną kolendrę, sól i pieprz. Składniki dokładnie wymieszać i przełożyć do wydrążonych połówek awokado. Pasuje idealnie do nachos, grubych solonych chipsów lub sandwichy. Smacznego!

poniedziałek, 11 lutego 2013


Dorsz faszerowany kuskus

Składniki:
1 tusza dorsza
4 łyżki kaszy kuskus
1 marchew
1/2 czerwonej papryki
1 łyżka masła czosnkowego
sól, biały pieprz, cząber

Kaszę kuskus zalać wrzącą wodą i odczekać, aż spęcznieje. Marchew zetrzeć na grubej tarce, a paprykę pokroić w paseczki. Na patelni rozgrzać masło, dodać marchew, paprykę i kaszę. Doprawić solą, białym pieprzem i cząbrem. Tuszę dorsza oprószyć solą i pieprzem nafaszerować kaszą i zawinąć w folię aluminiową. Gotować na parze około 30 min. Smacznego!



Tagi: dorsz
00:08, gukinga , ryby
Link Komentarze (1) »
niedziela, 10 lutego 2013


Gdy dopadnie nas głód można zamówić chiński kubek, ale ja wolę gryczany kubeczek;)

Gryczany kubeczek

Składniki:
500g karkówki
200g kaszy gryczanej
300g gotowanych podgrzybków
1 cebula
1 czerwona papryka
3 łyżki oleju
3 łyżki koncentratu z buraków
1 ząbek czosnku
ostra papryczka, sól i pieprz
waflowe kubeczki do lodów i słone paluszki

Karkówkę pokroić w kostkę, grzyby w mniejsze kawałki, a  cebulę drobno posiekać. Na patelni rozgrzać olej, usmażyć karkówkę, dodać cebulę, a następnie grzyby. Doprawić solą, pieprzem, rozgniecionym czosnkiem i kawałkiem ostrej papryczki. Podlać wodą i dusić, aż mięso zmięknie. W osolonej wodzie ugotować kaszę gryczaną. Czerwoną paprykę oczyścić z gniazda nasiennego o pokroić w paseczki. Do mięsa dodać paprykę, kaszę i koncentrat buraczany. Wszystkie składniki wymieszać, jeszcze chwilę razem poddusić, aby kasza przeszła smakiem. Ciepłą, ale nie gorącą kaszę nakładać do waflowych kubeczków i udekorować paluszkami. Smacznego!



Winiary - serwis kulinarny

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
myTaste.pl