Blog o rodzinie i gotowaniu
niedziela, 03 listopada 2013

Potyczki kulinarne

25 października w Bydgoskim hotelu City odbyły się XI Kujawko-Pomorskie Potyczki Kulinarne. Dwunastu uczestników z całej Polski zmagało się z regionalnym przysmakiem - gęsiną, która była tematem przewodnim tegorocznych potyczek. Młodzi i bardzo utalentowani kucharze prezentowali różne techniki kulinarne, tworząc na talerzach prawdziwe dzieła sztuki.

Najlepszym kucharzem i zdobywcą statuetki Łuczniczki (symbolu Bydgoszczy) został   Przemysław Gryz z Restauracji Amber Room w Warszawie. Drugie miejsce zajął Przemysław Wielochowi z Restauracji Jan w Bełchatowie, a trzecie miejsce przypadło reprezentantowi Bydgoszczy, Robertowi Stefańskiemu z Restauracji Przystań. 

Kujawko-Pomorskie Potyczki Kulinarne są nominowane do Kulinarnego Pucharu Polski 2014 r.

Potyczki kulinarne

Potyczki kulinarne

Potyczki kulinarne

Potyczki kulinarne

Potyczki kulinarne

Wytrawne rogale z czekoladą na Św. Marcina

Już za tydzień 11 listopada, w naszych domach nie może zabraknąć pysznych i pachnących rogali :) Te tradycyjne Świętomarcińskie są z masą z białego maku, a u nas z gorzką czekoladą :)

Wytrawne rogale z czekoladą na Św. Marcina

Składniki:
0,5 kg mąki
3 jajka
2 łyżki cukru
0,5 szklanki mleka
50 g drożdży
1 kostka masła
1 szczypta soli

2 łyżki cukru brązowego 24 kostki gorzkiej czekolady

Drożdże rozrobić w mleku z cukrem, solą i łyżką mąki. Odstawić w ciepłe miejsce na 20 min. Do miski wsypać mąkę, dodać miękkie masło, 1 jajko, 1 żółtko i rozczyn drożdży. Zagnieść ciasto, aż powstanie jednolita miękka kulka, następnie zawinąć ją w gazę lub włożyć do foliowego woreczka i topić w zimnej wodzie ok. 30 min, aż ciasto wypłynie. Ciasto osuszyć i podzielić na 3 części, każdą z nich rozwałkować podsypując mąką. Placki dzielimy na 8 części (razem 24 trójkąty) . Na skraju trójkąta, jego szerszej części, układamy kostkę czekolady, a węższą część smarujemy roztrzepanym 1 jajkiem z pozostałym białkiem. Zwijamy rogale lekko zaklejając brzegi, aby czekolada nie wypłynęła. Wierzch rogali smarujemy jajkiem i posypujemy odrobiną cukru. Pieczemy w temp. 180 stopni około 15-20 min, aż rogale będą złociste. Smacznego!

Ps. Do środka rogali można dodać również różanej marmolady lub masy makowej.

Wytrawne rogale z czekoladą na Św. Marcina

Tagi: Rogale
17:37, gukinga , desery
Link Dodaj komentarz »
piątek, 25 października 2013

makaron z pesto

Dziś Światowy Dzień Makaronu, więc w naszym menu nie mogło zabraknąć spaghetti z pesto orzechowo-bazyliowo-pietruszkowym i mini klopsikami ;)

 

Spaghetti z pesto orzechowo-bazyliowo-pietruszkowym i klopsikami 

 

Składniki:

1/2 op. Spaghetti Mamma Mia!
1/2 pęczka natki pietruszki
1 garść listków bazylii 
2 łyżki siekanych orzechów laskowych
2 łyżki oleju rzepakowego
1 szczypta białego piperzu
50 g sera parmezan

300 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
1 jajko
2 łyżki bułki tartej
1 szczypta soli, pieprzu, papryki i curry
olej rzepakowy do smażenia
 

Mięso wymieszać z jajkiem, przyprawami i bułka tarta, pozostawić w lodówce na 30 min, a następnie formować małe kuleczki i smażyć je na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

Do blendera dodać natkę pietruszki, bazylię, parmezan, orzechy i olej, wszystko zmiksować na gładkie pesto doprawić białym pieprzem. Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, dodać pesto i dokładnie wymieszać. Wyłożyć na talerze, posypać jeszcze odrobina startego sera, ozdobić klopsikami i listkami bazylii oraz natką. Smacznego!

makaron pesto

Tagi: makaron
10:02, gukinga , makarony
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 24 października 2013

Trendy w smakach na widelcu 2013 to 50 inspirujących przepisów, 5 trendów, mnóstwo smaków i aromatów, a to wszystko dzięki blogerom kulinarnym, który są autorami tej niezwykle smacznej pozycji.

Bardzo się cieszę, że w jej powstaniu miałam również swój mały udział :) W książce znajdziecie moją propozycję na kapustę pekińską na wędzonce ze schabowymi paluchami. Mam nadzieję, że przypadnie Wam ona do gustu :)

 

23:16, gukinga
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 15 października 2013

ciasto_weekendowe

Zapraszam Was na ciasto weekendowe, może nieco kaloryczne, ale za to pyszne :) Raz w tygodniu można sobie pozwolić na odrobinę luksusu :)

Ciasto weekendowe 

składniki:

6 jajek 
5 łyżek mąki tortowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki kakao
3 łyżki cukru pudru + 1 łyżka cukru pudru do śmietany
1 szklanka prażonego ryżu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 puszka kajmaku waniliowego Gostyń
600 ml śmietanki 30% Gostyń
6 łyżek masła orzechowego czekoladowego 
4 łyżki posypki czekoladowej
4 łyżki migdałowych słupków 
1 szczypta soli
1 łyżka kawy rozpuszczalnej
1 fix do śmietanki 

Białka oddzielić od żółtek, następnie ubić je ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać cukier puder i na koniec żółtka. W drugiej misce przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Sypkie produkty dodać do piany i delikatnie wymieszać. Przelać do wysmarowanej formy (30x20 cm) i piec około 25 min w temp. 180 stopni. Wystudzone ciasto przekroić na dwa placki, pierwszy z nich skropić rozpuszczoną kawą w 1/2 szklanki wody,a następnie posmarować masłem orzechowym. Przykryć drugim plackiem, na który wykładamy całą puszkę kajmaku, posypujemy prażonym ryżem, który lekko wciskamy w kajmak. Śmietankę, cukier puder i fix ubijamy na sztywno, wykładamy na wierzch ciasta, a na koniec posypujemy słupkami migdałowymi i czekoladową posypką. Smacznego!

ciasto_weekendowe

Tagi: ciasto
08:13, gukinga , desery
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 20 sierpnia 2013

Muszelki w sosie camembert

Muszelki Mamma Mia! to jedna nowych propozycji makaronowych firmy Kupiec :) Mąka durum, z których są wykonane daje gwarancję, że makaron po ugotowaniu będzie al dente :) Produkt bardzo smaczny, więc gorąco polecamy i zapraszamy na muszelki w sosie camembert :)

Muszelki w sosie camembert z orzechami 

Składniki:
150 g makaronu muszelki Mamma Mia!
1 ser camembert
2 łyżki masła
1 cebula szalotka
1 łyżeczka mąki
150 ml mleka
2 łyżki kiełków rzodkiewki
garść orzechów włoskich
sól, biały pieprz, gałka muszkatołowa

Na maśle zeszklić posiekaną drobno szalotkę, dodać mąkę, a następnie mleko cały czas energicznie mieszając. Doprawić solą, białym pieprzem i startą gałką muszkatołową, na koniec dodać pół pokrojonego sera camembert. Ugotowany makaron muszelki wymieszać dokładnie z sosem, wyłożyć na talerze, posypać kiełkami rzodkiewki i udekorować uprażonymi orzechami włoskimi i kawałkami sera camembert. Smacznego!

Tagi: makaron
09:32, gukinga , makarony
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 08 sierpnia 2013

sałatka ze sprotkami

Ponad 30 stopni za oknem i dodam, że nie siedzę na Kanarach ;) Mięso z sosem i ziemniakami na ta chwilę odpadają, więc polecam coś lekkiego i zdrowego, a przy tym bardzo sycącego - letnią sałatkę z mnóstwem pyszności :)

Letnia sałatka ze szprotkami

składniki:
150 g szprotek wędzonych
1/2 awokado
1 granat
1 sałata rzymska
1/2 sera Festkoz
oliwa z oliwek

Na talerzu ułożyć listki sałaty rzymskiej, dodać awokado pokrojone w plasterki, a ser Festkoz w kostkę, ułożyć szprotki, posypać ziarenkami granatu i skropić oliwą z oliwek. Smacznego!

niedziela, 04 sierpnia 2013

Kurczak w czereśniach

Na zakończenie sezonu czereśniowego, mam dla Was pysznego kurczaka w czereśniach z chrupiącym prażonym migdałem :) Wspaniała propozycja dla wszystkich miłośników mięsa na słodko :)

Kurczak w czereśniach z migdałami

Składniki:
4 podudzia z kurczaka
1 cebula
250 g czereśni (mogą być mrożone lub dżem niskosłodzony)
2 łyżki masła
2/3 szklanki wina wytrawnego
1 łyżka miodu
1 papryczka chili
4 porcje makaronu wstążki
2 łyżki płatków migdałowych 
szczypta kurkumy
szczypta białego pieprzu
szczypta soli
2 łyżki oleju

Kurczaka doprawić papryką i pieprzem, a następnie usmażyć na złoty kolor, posolić i odstawić na bok. W brytfance zeszklić piórka cebuli, dodać miód, połówki czereśni, łyżkę masła, biały pieprz, chili i sól, dodać usmażonego kurczaka i wszystko podlać winem. Brytfankę zakryć folią aluminiową i odstawić do piekarnika na 20 min. w temp. 180 stopni. Makaron ugotować al dente, odcedzić, dodać łyżkę masła i kurkumę. Wstążki zawinąć na widelcu i ułożyć na talerzu, doda kurczaka, czereśniowy sos, a na koniec posypać go uprażonymi płatkami migdałowymi. Smacznego!

Tagi: kurczak
10:44, gukinga , mięsa
Link Dodaj komentarz »
środa, 17 lipca 2013

Brokułowo-pokrzywowa

Nie przypuszczałam, że smak zupy może mnie tak pozytywnie zaskoczyć, by zmienić przepis na tradycyjną brokułową, wystarczyła garść młodej pokrzywy i aromatyczne chrupiące grzanki:)

Brokułowo-pokrzywowa z kolendrą i grzankami 

składniki:
1 l rosołu drobiowego
1/2 brokuła
1 garść młodych listków pokrzywy
1/2 pęczka kolendry
4 kromki białego chleba  
4 łyżki oleju
1 ząbek czosnku
sol, biały pieprz i maggi

Brokuła umyć, pokroić i wrzucić do rosołu, gotować do miękkości, następnie dodać pokrzywę i wszystko dokładnie zmiksować blenderem na gładki krem. Doprawić kilkoma kroplami maggi i szczyptą białego pieprzu. Chleb pokroić w kostkę i usmażyć na oleju, a pod koniec smażenia dodać czosnek i lekko posolić. Zupę nalać do miseczek, dodać grzanki i posypać listkami kolendry. Smacznego!

Tagi: brokuł
07:59, gukinga , zupy
Link Dodaj komentarz »
środa, 10 lipca 2013

czereśniowa przystawka z Festkoz

Podczas finału BlogerChef, Alicja (jedna z półfinalistek) obdarowywała znajomych blogerów kozimi serkami, byłam ciekawa jak Festkoz sprawdzi się w sałatce. Degustacja wypadła bardzo pomyślnie, smak i konsystencja na piątkę z plusem:) Zapraszam na letnie małe co nie co;)

Czereśniowa przystawka z Festkoz

Składniki:
1 filet z kurczaka  
1 szklanka czereśni
1/4 młodej kapusty
120g serka Festkoz
2 łyżki sezamu
1 łyżka Fit up! Kamis do sałatek 
2 łyżki oleju sezamowego
1 łyżeczka octu jabłkowego
1 łyżka oleju rzepakowego
sól, pieprz, słodka papryka 

Fileta pokroić w kostkę usmażyć na patelni z odrobiną oleju rzepakowego, doprawić pieprzem, papryka i sola. Kapustę poszatkować doprawić solą oraz Fit up! do sałatek z olejem sezamowym i octem jabłkowym. Sezam uprażyć na gorącej patelni, czereśnie wydrylować, a ser Festkoz pokroić w kosteczkę. Na talerzu wyłożyć kapustę, posypać usmażonym kurczakiem, czereśniami, serem i prażonym sezamem. Smacznego!

czereśniowa przystawka Festkoz



Winiary - serwis kulinarny

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
myTaste.pl