Blog o rodzinie i gotowaniu
niedziela, 08 grudnia 2013

Sałatka śledziowa w cieście francuskim

Sałatka śledziowa w miseczkach z ciasta francuskiego to nasza propozycja na nietuzinkowe podanie wigilijnej przekąski :) 

Sałatka śledziowa w cieście francuskim 

składniki:

125 g fileta śledziowego w oleju Matias
1/2 czerwonej papryki
3 ziemniaki
1 ogórek kiszony
3 łyżki majonezu dekoracyjnego Winiary
1 op. ciasta francuskiego 
natka pietruszki
1 szczypta pieprzu cytrynowego
1 szczypta suszonej bazylii

Ziemniaki ugotować w mundurkach, a następnie ostudzić, obrać i pokroić w kostkę. Paprykę oraz ogórka również pokroić w kostkę, matiasa w małe kawałki, a pietruszkę posiekać. Wszystkie składniki wymieszać z majonezem i doprawić pieprzem cytrynowym oraz zmieloną suszoną bazylią. 

Ciasto francuskie rozłożyć na blacie, wyciąć koła, a następnie nałożyć je na spód formy do muffinek. Piec na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Upieczone miseczki ostudzić i delikatnie ściągnąć z blachy. Nałożyć do nich sałatkę śledziową i udekorować majonezem oraz mini kosteczkami papryki. Smacznego!
 

Sałatka śledziowa w cieście francuskim

filety śledziowe w oleju
Tagi: śledź
00:00, gukinga , ryby
Link Dodaj komentarz »
środa, 04 grudnia 2013

Ciasteczka z serowym szpinakiem

Od kilku dni jestem w grupie Przyjaciół Winiary, teraz częściej będziemy testować produkty tej znanej marki, a także szukać niekonwencjonalnych rozwiązań na smaczne dania z ich udziałem :) Sos serowy Winiary to nie tylko aromatyczna baza do spaghetti, ale również dodatek, który urozmaici nasze wytrawne farsze. Ciasteczka z serowym szpinakiem, to propozycja imprezowej przekąski, która z pewnością zachwyci Waszych gości :)

Ciasteczka z serowym szpinakiem

składniki:
300 g szpinaku
1 op. sosu do makaronu Cztery sery Winiary
1 op. ciasta francuskiego
3/4 szklanki mleka
2 łyżki masła
50 g sera pleśniowego blue 
1 szczypta pieprzu cytrynowego 

Na patelni rozpuścić masło i dodać szpinak. Mleko połączyć z sosem Cztery sery, a następnie wlać je na patelnie, dokładnie mieszając. Serowy szpinak smażyć tak długo, aż większość płynów odparuje, pozostawiając zwarty farsz. Ciasto francuskie rozwinąć i pokroić w kwadraty, na które nakładamy szpinak. Wierzch ciasteczka posypujemy serem pleśniowym i całość zapiekamy ok 10 min w temp. 190 stopni. Smacznego!

Ciasteczka z serowym szpinakiem

Ciasteczka z serowym szpinakiem

wtorek, 26 listopada 2013

Pizzerinki strogonow

Pizzerinki strogonow są bardzo syte i mają niesamowity smak :) Mini ogóreczki o słodkawym smaku są ważnym elementem tego przepisu, możecie je również zastąpić plasterkami ogórka z sałatki szwedzkiej. 

Pizzerinki strogonow

Składniki:

1,5 szklanki mąki
50 g drożdży
0,5 szklanki mleka
1 łyżka oleju
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
4 łyżki koncentratu pomidorowego
1/2 op. Przyprawa do pizzy po sycylijsku Kamis
4 łyżki tartego parmezanu
8 plasterków boczku parzonego
1/2 czerwonej papryki
4 duże pieczarki
1 słoiczek mini ogórków konserwowych  

Do ciepłego mleka dodać drożdże, cukier i łyżkę mąki. Rozczyn odstawić na 20 min, a następnie dodać sól, pozostałą część mąki, olej oraz taką ilość letniej wody, aby powstało ciasto o konsystencji plasteliny. Ciasto podzielić na cztery części, z każdej uformować kulkę, a następnie okrągłe placki. Ciasto ułożyć na podsypanej mąka blaszce, a ich wierzch posmarować koncentratem wymieszanym z przyprawą Kamis.  Na środek pizzerinek nałożyć pokrojoną w paseczki paprykę, plasterki pieczarek oraz ogórków, a także kawałki boczku. Pizzerinki skropić na koniec oliwą z oliwek i wstawić do nagrzanego piekarnika na około 20 min. Gotowe posypać tartym parmezanem. Smacznego!

Pizzerinki strogonow

 

czwartek, 21 listopada 2013

Tarta owsiana z czekoladową bitą śmietana i porzeczką

Tarta z czekoladową bitą śmietana i porzeczką to miłe wspomnienie lata, a dzięki mrożonym owocom, możemy się nią cieszyć cały rok :)

Tarta owsiana z czekoladową bitą śmietana i porzeczką

Składniki:
125 g masła
0,7 szklanki mąki pszennej
3 łyżki płatków owsianych
3 łyżki cukru
1 żółtko
1 szczypta soli
250 ml śmietanki czekoladowej 30% Gostyń
1 szklanka czerwonej porzeczki

Miękkie masło połączyć z cukrem, szczyptą soli, żółtkiem oraz mąką i płatkami owsianymi. Wszystkie składniki zagnieść na jednolite ciasto, a następnie owinąć folia spożywczą i wstawić do lodówki na 20-30 min. Schłodzone ciasto rozwałkować i przełożyć do foremek na tarty, ciasto na dnie nakłuć widelcem lub obciążyć kulkami ceramicznymi. Spody do tarty piec na złoty kolor w temp. 180 stopni, około 20 min. Śmietanę ubić na sztywno, przełożyć do rękawa cukierniczego i wypełnić tarty, na koniec posypać czerwoną porzeczką. Smacznego!

Tarta owsiana z czekoladową bitą śmietana i porzeczką

Tagi: tarta
00:02, gukinga , desery
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 17 listopada 2013

Niedzielne popołudnie z

Niedzielne popołudnie, właśnie zrobiła sobie pyszną gorącą czekoladę i siadłam wygodnie w fotelu z nową książką "Blogerchef w sieci przepisów" :) Książka ta jest bardzo bliska memu sercu, bo zawiera dwa moje przepisy i tym samym przywołuje miłe wspomnienia z półfinału i finału konkursu BlogerChef.

Przygodę z BlogerChefem rozpoczęłam w Jurze Krakowsko-Częstochowskiej w cudownym hotelu Poziom 511. Wraz z Asią, Adrianną, Bernadetą, Laurą, Marysią, Pauliną i Pawłem, zmagaliśmy się z potrawami kuchni oby Ameryk, było wspaniale i niezwykle aromatycznie :) W książce "Blogerchef w sieci przepisów" znajdziecie m.in. mój przepis na kurczaka w czekoladowym sosie mole poblano oraz wiele innych inspirujących przepisów ze wszystkich półfinałów i finału konkursu. 

Ta książka będzie z pewnością idealnym świątecznym prezentem, dla wszystkich, którzy kochają gotować, a znajdziecie ją w salonach Empik :) Gorąco polecam!

Niedzielne popołudnie z

Niedzielne popołudnie z

Niedzielne popołudnie z

piątek, 15 listopada 2013

risotto z boczniakami

Boczniaki to bardzo smaczne grzyby, kiedy je widzę w hipermarkecie, nie mogę się oprzeć :) Smażone w panierce lub duszone to moja bajka :)

Risotto z boczniakami, kurczakiem i groszkiem

Składniki:
0,5 szklanki ryżu
1,5 szklanki bulionu warzywnego
1 mała czerwona cebula
1 pierś z kurczaka
0,5 puszki groszku konserwowego
200 g boczniaków
1 łyżka masła
2 łyżki oleju 
sól i pieprz 

Boczniaki kroimy w cienkie paseczki, a następnie smażymy na rozgrzanym oleju, dodajemy czerwoną cebulę pokrojoną w piórka oraz pierś w kosteczkę. Podsmażone składniki przekładamy do miseczki, a na patelnię wsypujemy ryż, kiedy zrobi się szklisty, zalewamy go bulionem i dusimy pod przykryciem. Po 10 min. dodajemy usmażone wcześniej składniki, groszek, masło oraz sól i pieprz. Dusimy razem jeszcze 5 min, aż bulion odparuje, a następnie pozostawiamy pod przykryciem jeszcze 10, aby smaki dobrze się połączyły. Smacznego!

Tagi: ryż
08:41, gukinga , mięsa
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 12 listopada 2013

ciabatta_kamis_wloski

Ostatnie listki bazylii trafiły do zielonego pesto, a zanim wyroście nowo zasiana trzeba będzie jeszcze poczekać ;) Przyprawa do pomidorów KAMIS zjawiła się w naszej kuchni w idealnym czasie :) W skład tej mieszanki wchodzą m.in. czosnek, papryka, bazylia, por, natka pietruszki, sól i pieprz. 

Ciabatta włoski kolor

składniki (6 porcji):
1 ciabatta
1 pomidor
0,5 awokado
6 plasterków ogórka
100 g serka do smarowania naturalnego
1 ząbek czosnku
1 szczypta soli i białego pieprzu
Przyprawa do pomidorów KAMIS

Ciabattę pokroić w kromeczki, serek wymieszać z rozgniecionym czosnkiem, pieprzem oraz solą i nałożyć grubą warstwę na każda ciabattę. Awokado i ogórka pokroić w paseczki, a pomidora w ósemki, następnie ułożyć je na serku. Wierzch ciabatty posypać przyprawą do pomidorów KAMIS. Smacznego!

niedziela, 10 listopada 2013

Spaghetti z kurczakiem w czosnkowym sosie beszamelowym z groszkiem i smażonym wędzonym serem

Sos beszamelowy to jeden z ulubionych moich sosów, a z dodatkiem odrobiny czosnku, pieprzem cytrynowym i groszkiem jest aromatyczny i bardzo smaczny :)

Spaghetti z kurczakiem w czosnkowym sosie beszamelowym z groszkiem i smażonym oscypkiem

Składniki:
1 ćwiartka gotowanego kurczaka
2 łyżki masła
1 łyżka mąki
1 szklanka mleka
1 ząbek czosnku
szczypta soli
szczypta pieprzy cytrynowego
szczypta gałki muszkatołowej 
1/2 puszki groszku konserwowego
2 porcje pełnoziarnistego makaronu spaghetti 
1 ser oscypek 
1 łyżka masła klarowanego 

Spaghetti ugotować w osolonej wodzie. Na patelni rozpuścić masło, dodać mąkę, a następnie wlać mleko energicznie mieszając, kiedy sos beszamelowy zgęstnieje doprawić go sola, pieprzem cytrynowym, rozgniecionym czosnkiem oraz świeżo starta gałka muszkatołową. Do sosu dodać pokrojonego kurczaka, ugotowanego wcześniej w bulionie, a także groszek konserwowy. Na patelni rozgrzać klarowane masło i usmażyć na nim pokrojone na cztery grube plastry oscypka. Na talerze nałożyć makaron, polać go sosem z kurczakiem i udekorować groszkiem, smażonym serem oraz natką pietruszki. Smacznego!

Tagi: makaron
21:58, gukinga , makarony
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 07 listopada 2013

Lody czekoladowo-jeżynowo-malinowe

Zapraszam na pyszne lody, które powstały podczas testowania nowego produktu SM Gostyń - Śmietanki czekoladowej :) Lody chyba wyglądają smakowicie, bo zostały wyróżnione przez organizatorów tego wielkiego śmietankowego testowania:) zobaczcie sami kulisy kampanii  :)

Lody czekoladowo-jeżynowo-malinowe

Składniki:
250 ml śmietanki czekoladowej 30% Gostyń
0,5 szklanki jeżyn
0,5 szklanki malin
2 łyżki cukru

Owoce zmiksować, dodać cukier i czekoladową śmietankę, następnie masę przelać do pojemnika maszynki do lodów. Chłodzić i kręcić 30 min. Gotowe lody podawać z owocami jeżyn i malin oraz listkiem mięty. Smacznego!

Tagi: lody
13:41, gukinga , desery
Link Komentarze (1) »
środa, 06 listopada 2013

Placki dyniowe z flambirowanym bananem i sosem kajmakowym

Zapraszam na bardzo syty i niezwykle pyszny dyniowo-bananowy poczęstunek :)

Placki dyniowe z flambirowanym bananem i sosem kajmakowym

Składniki
1/4 dyni hokkaido (około 400g)
1 jajko
1/2 szklanki maki ziemniaczanej
1/2 szklanki mąki pszennej
1 szczypta soli
olej rzepakowy

3 banany
2 łyżki masła
2 łyżki cukru brązowego 
1 kieliszek whisky
 

1/2 puszki masy kajmakowej Gostyń
1/3 szklanki mleka

Dynię obrać, usunąć pestki, a następnie zetrzeć na tarce, na grubych oczkach. Do startej dyni dodać jajko, mąkę, szczyptę soli i wszystko dokładnie wymieszać. Na rozgrzanym oleju smażyć niewielkie placuszki z obu stron, aż będą zrumienione.

Na drugiej patelni, rozpuścić masło i cukier, dodać pokrojone w plasterki banany, następnie polać je whisky i podpalić. Flambirować przez chwilę, po czym odstawić patelnię z ognia i wystudzić.

Pół puszki kajmaku wymieszać z mlekiem, aby powstał sos krówkowy.

Na talerzu ułożyć piramidkę, naprzemiennie placki i banany, wszystko polać sosem i udekorować plasterkami świeżego banana. Smacznego! 

Tagi: placki
12:18, gukinga , desery
Link Komentarze (2) »
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 19


Winiary - serwis kulinarny

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
myTaste.pl