Blog o rodzinie i gotowaniu
sobota, 15 lutego 2014

Tostowe LOVE

Bardzo prosty i szybki deser o wyjątkowym smaku, łączący w sobie delikatność pianek jojo i chrupkość tostów, to propozycja, która zagościła u nas podczas walentynkowego popołudnia :) Było pysznie :) 

Tostowe LOVE

Składniki:
4 tosty
12 pianek Jojo Marshmallow
2 łyżki masła orzechowego
2 łyżki masła
1 galaretka o smaku Pink Margarita Winiary
1 granat
 

Rozpuścić galaretkę w 120 ml gorącej wody, ostudzić i wstawić do lodówki. Za pomocą foremki do ciastek wyciąć serce w dwóch tostach, a następnie usmażyć je na maśle. Dwa pozostałe tosty posmarować masłem orzechowym, a następnie ułożyć je na patelni, na każdego z nich położyć po 6 pianek i przykryć tostami z wyciętymi sercami, smażyć chwilę pod przykryciem, aż pianki zmiękną. Gotowe sandwiche wyłożyć na talerzyki, a do środka serdyszkowego wycięcia nałożyć kulki granatu i pokrojoną w drobną kosteczkę różową galaretkę. Smacznego!

Tostowe LOVE

Tagi: tosty
20:29, gukinga , desery
Link Dodaj komentarz »
środa, 22 stycznia 2014

Spring rolls z krewetkami

Uwielbiam spring rolls i sushi, chyba powinnam się urodzić w Japonii ;)

Spring rolls z krewetkami w sosie curry

składniki:
1 gruszka
6 plasterków sera Gouda Serenada
6 liści sałaty lodowej
1 świeży ogórek
12 krewetek królewskich
2 ząbki czosnku
5 łyżek majonezu
6 ryżowych papierów
6 kropel tabasco lub 1/2 chilli
1 łyżeczka soku z cytryny 
1 łyżka masła klarowanego 
1 szczypta curry
3 łyżki śmietanki 30%
sól i biały pieprz 

Obrane krewetki podsmażyć na klarowanym maśle wraz z pancerzykami i czosnkiem. Na koniec lekko posolić i oprószyć białym pieprzem. Krewetki wyjąc z patelni, a do pancerzyków dodać curry, po chwili podlać wodą i kilka minut dusić, następnie dodać śmietankę i zredukować. Pancerzyki wyjąć, a sos ostudzić, kiedy będzie zimny połączyć z łyżka majonezu.

Majonez łączymy z tabasco, czosnkiem i sokiem z cytryny, smarujemy nim namoczony wcześniej papier ryżowy i układamy kolejno cienkie paseczki sera gouda, sałatę, paseczki ogórka, cienkie plasterki gruszki, krewetki i wszystko razem zwijamy. Spring rolls podajemy z sosem curry. Smacznego!

Spring rolls z krewetkami

 

Kisz z kurczakiem

Kisz z kurczakiem to chrupiące ciasto i aromatyczny, soczysty farsz, po prostu pycha :) 

Kisz z kurczakiem

składniki:
1 pierś z kurczaka
2 czerwone cebule
200 g pieczarek
2 łyżki oleju 
1 jabłko 
1 szczypta tymianku
1 szczypta rozmarynu
100 g sera Radamer Serenada
1 szczypta słodkiej papryki
1 ząbek czosnku
4 jajka
200 ml śmietanki 30% 

ciasto:
1 kostka masła
1 jajko
1,5 szklanki mąki
1 szczypta soli

Masło, jajko, mąkę i szczyptę soli zagnieść na jednolite ciasto, a następnie odstawić do schłodzenia. Na rozgrzanym oleju podsmażyć pokrojoną w kosteczkę pierś z kurczaka, pokrojoną w piórka czerwoną cebulę, plasterki pieczarek oraz drobne kosteczki jabłka. Doprawić rozgniecionym czosnkiem, słodką papryką, tymiankiem i rozmarynem. Gotowy farsz wystudzić, po czym dodać pokrojony w kosteczkę ser i rozmącone jajka ze śmietaną. Dwie średnie blaszki do tarty wysmarować masłem i wyłożyć ciastem zostawiając niewielka część do dekoracji, do każdej foremki dodać farsz, a z ciasta zrobić kratkę. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 20 min. Podawać na liściu sałaty lub rukoli. Smacznego! 

 

Kisz z kurczakiem

Tagi: kisz
20:50, gukinga
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 21 stycznia 2014

Sałata z serem camembert i liczi

Sałata lodowa z pysznymi dodatkami to zimowa propozycja na efektowną przystawkę :)

Sałata z serem camembert i liczi

składniki:
1/4 główki sałaty lodowej 
1/2 sera camembert
1/2 czerwonej cebuli
1 łyżeczka cukru trzcinowego
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżka soku z cytryny
6 liczi
1/2 granatu

Cebulę pokroić w piórka i zamarynować w soku z cytryny zmieszanym z octem balsamicznym i brązowym cukrem, a następnie odstawić na 15 min. Sałatę porwać na mniejsze kawałki, dodać pokrojony w ćwiartki ser camembert, marynowaną cebulę, połówki liczi, a na koniec wszystko posypać kulkami granatu. Smacznego!

Tagi: sałata
12:17, gukinga , sałatki
Link Dodaj komentarz »
piątek, 17 stycznia 2014

Ognista fasolka

Wczoraj z okazji Dnia Pikantnych Przypraw zrobiliśmy pyszna ognista fasolkę :)

Ognista fasolka

składniki:

1,5 szklanka białej fasoli
3 kiełbasy śląskie
2 cebule
4 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżka masła
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka słodkiej papryki
Ognista mieszanka przypraw Kamis 
sól 

Fasolę zalać zimną wodą i moczyć przez dobę, a następnie gotować w lekko osłodzonej wodzie, aż będzie miękka. Kiełbasę pokroić w półplasterki, a cebule posiekać. Na rozgrzaną patelnię wrzucić kiełbasę, następnie cebule i chwilę je podsmażyć, dodać paprykę i ognista mieszankę, majeranek, fasolę i koncentrat z odrobina wody, posolić w razie potrzeby. Na koniec dodać łyżkę masła, aby fasolka była aksamitna w smaku. Dusić wszystko pod przykryciem kolejne 10-15 min. Podawać z chrupiąca bagietką. Smacznego!

Tagi: fasola
09:24, gukinga , mięsa
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 09 stycznia 2014

Koktajl owsiany z granatem i śliwką

Po świętach przybyło trochę ciała, dlatego czas na coś lżejszego niż sernik z czekoladą ;) Zapraszam na pyszny koktajl dla zdrowia i urody :)

Koktajl owsiany z granatem i śliwką 

Składniki:
300 ml jogurtu naturalnego
2 śliwki 
2 łyżki soku z owoców granatu np. GranVital Oleofarm
3 łyżki otrąb owsianych
2 łyżki miodu
1/2 owocu granatu 

Do jogurtu dodajemy otręby owsiane, pokrojone w ćwiartki śliwki, sok z owoców granatu i miód. Wszystko dokładnie miksujemy, nalewamy do szklaneczek i posypujemy ziarenkami granatu. Smacznego!

Koktajl owsiany z granatem i śliwką

Tagi: koktajl
08:14, gukinga , desery
Link Komentarze (1) »
poniedziałek, 30 grudnia 2013

Mini przystawka z kurczaka

Mini przystawka z kurczaka to propozycja na Sylwestra lub imprezkę karnawałową :) Ta mała przekąska idealnie sprawdzi się na szwedzkim stole podczas szampańskiej zabawy, a jej przygotowanie jest bardzo szybki i proste, więc gorąco Wam polecam :)

Mini przystawka z kurczaka

składniki:
1 ugotowana pierś z kurczaka
1 op waflowych miseczek duo Vafini
1 łyżka ketchupu
2 łyżki majonezu Dekoracyjnego Winiary
8 kropel tabasco
2 ogórki kiszone 
sól i pieprz czosnkowy

Ugotowaną w rosole pierś z kurczaka odcedzamy, studzimy, a następnie miksujemy blenderem na pastę. Dodajemy ketchup, majonez, tabasco, sól i pierz czosnkowy oraz pokrojonego w drobna kosteczkę ogórka kiszonego. Pastę dokładnie mieszamy i nakładamy do waflowych mini miseczek. Dekorujemy plasterkami ogórka i majonezem. Smacznego!

Mini przystawka z kurczaka

piątek, 27 grudnia 2013

Rolada z kozim serem i pieczonymi figami

Rolada z kozim serem i pieczonymi figami to prawdziwy rarytas, dla wszystkich, który uwielbiają mięso z owocami, a także słony smak koziego sera. Gorąco polecam zarówno na ciepło, jako danie obiadowe, jak i na zimno w formie doskonałej przystawki.

Rolada z kozim serem i pieczonymi figami

Składniki:
1 filet z kurczaka
6 fig
4 łyżki serka koziego
2 ziemniaki
1 łyżka masła
50 ml mleka
3 śliwki
1/2 papryki
1 mała czerwona cebula
1/2 cytryny
1 granat
3 łyżki octu balsamicznego
2 łyżki cukru brązowego
Pomysł na... PAPIRUS Soczysta pierś kurczaka z czosnkiem Winiary
pieprz cytrynowy, sól

Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, a następnie ugnieść je na puree, dodać masło i mleko.

Figi pokroić na ćwiartki zamarynować w occie balsamicznym z brązowym cukrem, a następnie wyłożyć na blaszkę i piec przez 10-15 min w temp. 180 stopni. Filet z kurczaka lekko rozbić oprószyć cytrynowym pieprzem, posmarować kozim serkiem, nałożyć upieczone wcześniej figi, filet zwinąć w roladę, zawinąć w Papirus i usmażyć z obu stron. Odstawić mięso do wystudzenia, a następnie pokroić w plastry.

Cebule pokroić w cienkie piórka skropić sokiem z cytryny i odstawić na kilka minut. Śliwki pokroić w ósemki, a czerwoną paprykę w paseczki, dodać kulki granatu i zamarynowana cebulę, wszystkie składniki sałatki wymieszać i podawać z roladą. Smacznego!

Tagi: kurczak
21:37, gukinga , mięsa
Link Dodaj komentarz »

Sałatka ziemniaczana warstwowa

Sałatka ziemniaczana to bardzo proste, ale niezwykle pyszny danie w naszym świątecznym menu :) Moja rodzinka ją uwielbia :) a w tym roku wprowadziliśmy pewne zmiany i wyszła jeszcze lepsza ;)

Sałatka ziemniaczana warstwowa

składniki:
5 ziemniaków
1 mała czerwona cebula
3 jajka
2 ogórki kiszone
1/4 czerwonej papryki
1 sos chili winiary
300 ml majonez Dekoracyjny Winiary
pieprz, słodka papryka 

Ziemniaki i jajka ugotować, a następnie ostudzić. Ziemniaki pokroić w cienkie talarki, a jajka, ogórka i cebulę w kosteczkę. Na dno miski nałożyć 2 łyżki sosu chili, dodać warstwę ogórków, a następnie ziemniaków, posypać pieprzem, dodać 3 łyżki majonezu i rozsmarować go równomiernie po całej powierzchni. Nakładać kolejno jajka, sos chili, ziemniaki, pieprz, majonez, cebulę, ziemniaki i majonez. Wierzch sałatki posypać słodka papryka oraz pokrojoną w kosteczkę czerwoną papryka i odrobina czerwonej cebuli. Smacznego!

Sałatka ziemniaczana warstwowa

czwartek, 19 grudnia 2013

Mus czekoladowy w sosie karmelowo-pomarańczowym

Pyszny mus czekoladowy z aromatycznym sosem, a do tego mała kawka i ciepły koc :) czego można chcieć więcej w zimowe popołudnie ;) 

Mus czekoladowy w sosie karmelowo-pomarańczowym

Składniki:

300 ml śmietanki czekoladowej 30% Gostyń
1 łyżka cukru pudru
1 łyżka żelatyny
2 łyżki cukru brązowego 
1 łyżeczka masła
1 pomarańcza
Przyprawa do kawy i deserów Specialite Kamis 

Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody i odstawić do wystudzenia. Śmietankę ubić, połączyć z cukrem pudrem i żelatyną, dokładnie wymieszać, przełożyć do silikonowej foremki i wstawić do lodówki. W małym rondelku rozpuścić cukier, dodać masło i sok z jednej świeżej pomarańczy. Sos lekko zredukować, a następnie doprawić przyprawą do kawy i deserów. Mus podawać polany sosem z plasterkiem mandarynki lub pomarańczy. Smacznego!

Mus czekoladowy w sosie karmelowo-pomarańczowym

Tagi: mus
15:55, gukinga , desery
Link Komentarze (1) »
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 19


Winiary - serwis kulinarny

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
myTaste.pl