Blog o rodzinie i gotowaniu
poniedziałek, 09 czerwca 2014

Grillowane ziemniaczki z Papirusa

Miałam ochotę na coś z grilla, ale przy takim upale kiełbaski jakoś do mnie nie przemawiały ;) Grillowane ziemniaki na czosnkowo-ziołowym papirusie okazały się strzałem w dziesiątkę :) 

Grillowane ziemniaczki z Papirusa

0,5 kg ziemniaków 
3 papirusy czosnkowo-ziołowe Winiary
1 seler naciowy
1 sos czosnkowy Winiary
sól

Ziemniaki obrać pokroić w ćwiartki i ugotować w osolonej wodzie. Ziemniaki przelewamy zimną wodą, powinny zwarte, nie mogą być rozgotowane.  Rozpalamy grilla, na ruszcie układamy papirusy i wykładamy na nie ziemniaki, chwilę grillujemy z obu stron. Gotowe podajemy z selerem naciowym i sosem czosnkowym. Smacznego!

Tagi: grill
22:15, gukinga , warzywa
Link Dodaj komentarz »
sobota, 31 maja 2014

Sałatka kurczakowe Love

Delikatna i lekka wiosenna sałatka - pyszna i kolorowa. W sam raz dla wszystkich zakochanych :)

Sałatka kurczakowe Love

Składniki:
1 pierś z kurczaka
2 papirusy z czosnkiem i ziołami Pomysł na... Winiary
1/2 główki sałaty lodowej
3 kawałki selera naciowego
2 grube plastry arbuza
3 łyżki majonezy Delikatny Winiary
2 łyżki słupków migdałowych   

Pierś rozdzielić na dwa kawałki zawinąć w papirusa i usmażyć na złoty kolor, następnie odstawić do wystudzenia. Sałatę rozdzielić na mniejsze kawałki, selera pokroić w paseczki, a z arbuza wyciąć serduszka. Usmażoną pierś z kurczaka pokroić w plastry. Na talerzach układać kolejno: sałatę, kurczaka i seler naciowy. Sałatkę udekorować majonezem i arbuzem. Na koniec posypać prażonymi słupkami migdałowymi. Smacznego!

Sałatka kurczakowe Love

poniedziałek, 26 maja 2014

Wiosenny finger food z kurczakiem

Finger food to mała przekąska na jeden kęs, no może dwa ;) u nas świetnie sprawdza się podczas spotkań ze znajomymi. Wiosenna wersja z aromatycznym wędzonym kurczakiem i delikatnym majonezem Winiary to propozycja idealna na wiosenne menu :)

Wiosenny finger food z kurczakiem

składniki:
1 wędzona pierś z kurczaka
2 kawałki selera naciowego
6 rzodkiewek
20 g kiełków z rzodkiewki
4 liście sałaty
2 łyżki majonezu Delikatny Winiary
1 szczypta soli
1 szczypta pieprzu czosnkowego
1 szczypta pieprzu białego
1 opakowanie chleba pumpernikiel w krążkach 
50 g masła wiejskiego 

Pierś pokroić w małą kosteczkę, selera w paski, a rzodkiewkę z ćwierć plasterki. Wszystkie składniki wymieszać, dodać połowę kiełków, majonez i doprawić solą oraz pieprzem do smaku. Krążki pumpernikla posmarować masłem, a następnie nałożyć sałatę oraz sałatkę z kurczaka. Wierzch przekąski ozdobić pozostałymi kiełkami rzodkiewki. Smacznego! 

Wiosenny finger food z kurczakiem

sobota, 03 maja 2014

Fantazja kawowa

Fantazja kawowa to ekspresowy deser, który zachwyci każdego, świetnie sprawdza się na spotkaniu z przyjaciółkami :) Połączenie bananów i kawy, to poezja smaku, a ciasteczka i bezy nadają przyjemnej chrupkości. 

Fantazja kawowa

Składniki (2 porcje):

100 ml śmietany 30%
2 łyżeczki kawy Crema Jacobs
1 łyżeczka cukru pudru
2 banany
2 łyżki krojonego ananasa w zalewie
2 bezy 

Ciasteczka pokruszyć na mniejsze kawałki, a banany pokroić w plasterki. Śmietanę cukier i kawę wymieszać razem. W szklanych pucharkach układać warstwowo: pokruszone ciastka, śmietankę, banany, śmietankę, ananasy i pokruszone bezy. Desery podawać schłodzone. Smacznego!

Fantazja kawowa

4 ciasteczka wielozbożowe

Tagi: deser
00:01, gukinga , desery
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 27 kwietnia 2014

Sałatka królewska

Sałatka królewska to jedna z moich ulubionych :) Świetnie sprawdza się na lancz, kolację lub spotkanie z przyjaciółmi, szczególnie w towarzystwie chrupiącej bagietki z masłem czosnkowych. Zamiast szynki można też użyć wędzonego lub gotowanego kurczaka, a ananasa można zamienić na brzoskwinie :) Zmodyfikowana sałatka królewska zaskakuje za każdym razem :) 

Sałatka królewska

Składniki:
200 g szynki wędzonej
200 g selera konserwowego
200 g ananasa z puszki
3 jajka
70 g sera Radamer
4 łyżki majonezu Dekoracyjnego
1/2 pęczku szczypiorku
sól i pieprz 

Jajka ugotować na twardo i obrać ze skorupek. Szynkę i ser pokroić w cienkie paseczki, a ananasa i jajka w kostkę. Dodać odcedzony seler naciowy, posiekany szczypiorek i majonez. Wszystko doprawić sola oraz pieprzem i dokładnie wymiesza. Przełożyć do salaterki i udekorować szczypiorkiem oraz paseczkami sera. Smacznego!

Sałatka królewska

Tagi: sałatka
18:31, gukinga , sałatki
Link Komentarze (1) »
piątek, 11 kwietnia 2014

Tortilla z boczniakami

Tortilla z boczniakami to super przekąska, która sprawdzi się na każdym spotkaniu z przyjaciółmi :) wersja z boczniakami jest niesamowicie aromatyczna, a w połączeniu z sosem wiosennym i chrupiącymi kiełkami oraz ogórkiem, staje się wyjątkowym daniem:)

Tortilla z boczniakami 

składniki:
4 tortille
200 g boczniaków
50 g kiełków fasoli mung
1 ogórek
8 łyżek sosu Wiosenny z koperkiem Winiary
2 jajka
bułka tarta
olej słonecznikowy
sól i pieprz

Boczniaki umyć, osuszyć, większe kawałki podzielić na mniejsze i wszystkie doprawić solą oraz pieprzem. Grzyby zanurzyć w roztrzepanym jajku i obtoczyć w bułce tartej, a następnie usmażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Tortille nieznacznie podgrzać, aby placki były giętkie, przekroić je na pół, posmarować sosem wiosennym, posypać kiełkami, plasterkami świeżego ogórka usmażonymi boczniakami i zwinąć w tutkę. Smacznego!

Tortilla z boczniakami

poniedziałek, 31 marca 2014

Wiosenna sałatka light

Dziś testujemy nowy Sos ziołowy Winiary, jest on smaczny i nieco lżejszy od innych majonezowych sosów, dlatego postanowiłam przygotować coś takiego, aby było miło i nieco mniej kalorycznie. Wiosenna sałatka jest lekka, a przy tym bardzo smaczna, może być samodzielną dietetyczną przekąską oraz uzupełnieniem mięsnej grillowej uczty, czyli dla każdego coś pysznego ;)

Wiosenna sałatka light

Składniki:
1/2 sałaty lodowej
8 pomidorków koktajlowych
1 pęczek rukoli 
100 g sera gouda light
1 łyżka sos ziołowy z nutą czosnkowa Winiary 
1 łyżka jogurtu naturalnego 
1 szczypta soli
1 szczypta białego pieprzu

Sałatę porwać na kawałki, dodać pokrojone w grube plastry pomidorki, ser w kosteczkę oraz rukolę. Sos ziołowy wymieszać z jogurtem, dodać sól i pieprz, wymieszać i polać sałatkę. Smacznego!

poniedziałek, 03 marca 2014

Mini zapiekanki pieczarkowe

Pełnoziarnisty makaron, warzywa i ser zapieczone w pieczarkowo-śmietanowym sosie to szybkie i bardzo smaczne danie, a jego przygotowanie zajmie Wam zaledwie kilka minut :)

Mini zapiekanki pieczarkowe

Składniki:
1 marchew
1 pietruszka
1 sos pieczarkowy Winiary
100 ml śmietany 30%
1/4 kalafiora
1 łyżka masła klarowanego
100 g makaronu pełnoziarnistego świderki
2 plasterki sera gouda
1 szczypta pieprzu białego 
1 szczypta soli 

Marchew i pietruszkę obrać, a następnie pokroić po skosie w talarki. Kalafiora podzielić na małe różyczki. Na klarowanym maśle udusić warzywa, dodać sól i pieprz. W osolonej wodzie ugotować makaron al dente, odcedzić i dodać do warzyw. Sos rozrobić z odrobiną wody i śmietanką, następnie połączyć z makaronem i warzywami. Składniki przełożyć do małych naczyń żaroodpornych, przykryć żółtym serem i zapiec około 20-30 min w temp. 170 stopni. Smacznego!

Mini zapiekanki pieczarkowe

Tagi: makaron
09:17, gukinga , makarony
Link Dodaj komentarz »
środa, 26 lutego 2014

Przyjaciele Winiary - pierwsze spotkanie

Pod koniec ubiegłego roku dołączyłam do zacnego grona Przyjaciół Winiary. Z niektórymi blogerami znałam się już BlogerChefa i wcześniejszych warsztatów, niektórych poznałam dopiero tu, w siedzibie firmy Nestle w Warszawie.

Podczas spotkania Jerzy Pasikowski zdradził nam kilka tajników filetowania i przygotowywania wspaniałego łososia oraz kurczaka, a także przepis na sos berneński i ryż pilaw. Było bardzo wesoło i smacznie:) 

Już nie mogę się doczekać kolejnego spotkania ;)

Przyjaciele Winiary - pierwsze spotkanie

Przyjaciele Winiary - pierwsze spotkanie

Przyjaciele Winiary - pierwsze spotkanie

niedziela, 16 lutego 2014

Tarta razowa czekoladowo-śliwkowa z bezą

Tarta razowa czekoladowo-śliwkowa z bezą, obłędnie pyszna i taka zimowa ;)

Tarta razowa czekoladowo-śliwkowa z bezą

Składniki:

1/2 kostki masła
1 jajko
1 białko
1/2 szklanki mąki razowej
1/2 szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki cukru
1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka octu
100 g powideł śliwkowych niskosłodzonych
100 g śmietanki 30%
100 g czekolady gorzkiej 70%
1 szczypta cynamonu 
1 szczypta soli 

Masło zagnieść z mąką, cukrem, żółtkiem i szczyptą soli, a następnie wyłożyć ciastem foremkę na tartę i ponakłuwać widelcem. Na wierzch nałożyć papier do pieczenia, a na jego wierzch wysypać ceramiczne kulki lub fasolę. Piec w temp. 180 stopie około 10 min. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, a następnie ostudzić i połączyć z ubita śmietaną. Białka ubić ze szczypta soli na sztywną pianę, dodać cukier puder, mąkę ziemniaczaną i ocet. Na ostudzony spód tarty nałożyć czekoladę, powidła śliwkowe, posypać szczyptą cynamonu, na koniec dodać bezę i całość wstawić ponownie do piekarnika na 20 min w temp. 100 stopni. Podawać z bitą śmietaną lub lodami waniliowymi.  Smacznego!

Tagi: ciasto
19:55, gukinga , desery
Link Komentarze (1) »
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 19


Winiary - serwis kulinarny

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
myTaste.pl