Blog o rodzinie i gotowaniu
poniedziałek, 25 lipca 2011


Składniki: 1/2 margaryny Kasia, 1 jajko, 1/3 szklanki cukru, 1 szklanka mąki, 200 ml śmietany kremówki, 1 łyżka cukru pudru, 1/2 fix do śmietanki, 1 galaretka poziomkowa, około pół szklanki poziomek, 2 łyżki posypki czekoladowej.

Wykonanie: zagniatamy margarynę z cukrem, mąką i żółtkiem, kiedy ciasto będzie już jednolite i gładkie, odstawiamy je na 30 min do lodówki. Po 30 min. zimne cisto wałkujemy podsypując mąką wycinamy kółka, którymi wykładamy foremek na babeczki. Pieczemy w temp. 180 stopni ok. 15-20 minut, aż babeczki nabiorą złotego koloru. Przygotowujemy galaretkę poziomkową z połowy ilości wody i odstawiamy do wystygnięcia, a następnie wstawiamy do lodówki. Ubijamy białko na sztywną pianę i łączymy je ze ściągającą się galaretką. Poziomkową piankę, która nam powstała wykładamy do ostudzonych babeczek, jedna łyżka na każdą. Babeczki dekorujemy ubitą śmietaną z cukrem pudrem i fixem do śmietanki. Na śmietanie układamy poziomki i posypujemy czekoladą. Smacznego!
Tagi: babeczki
18:34, gukinga , desery
Link Dodaj komentarz »
sobota, 23 lipca 2011


Wesołe kanapki to radosna twórczość Ani, Wojtka i mamy:) idealna zabawa przy niedzielnym śniadanku:)

Składniki (ilość składników zależy od wielkości głodu;)
chleb
szynka
ser
twarożek ziołowy
rzodkiewki
pomidorki koktajlowe
oliwki
i wszystkie inne kolorowe dodatki, które znajdziecie w lodówce;)

Polecamy kanapki w kształcie wesołych buziek, pieska, kotka, myszki i wszystkich fajnych rzeczy, które Wam tylko przyjdą do głowy:)


Przepis bierze udział w akcji






czwartek, 21 lipca 2011


Do przygotowania kieszonek potrzebujemy: 2 piersi z kurczaka, cebulę, obgotowane kurki (około 1 szklanki), 15 dkg sera pleśniowego, olej do podsmażenia, trochę bułki tartej, jajko,mąkę, sól i pieprz.

Przygotowanie: Pierś kroimy wzdłuż i rozbijamy, solimy i pieprzymy. Następnie robimy farsz, siekamy cebulę, wrzucamy ją na rozgrzany olej, a następnie dodajemy pokrojone obgotowane kurki, chwilę smażymy, doprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy do wystygnięcia, dodajemy pokruszony ser pleśniowy, mieszamy i farsz gotowy. Na piersi nakładamy farsz i zamykamy kieszonkę, obtaczamy ją w mące, roztrzepanym jajku i w bułce tartej. Smażymy na złoty kolor, podajemy z warzywami gotowanymi na parze. Smacznego:)

Tagi: kurczak
21:10, gukinga , mięsa
Link Dodaj komentarz »
1 ... 16 , 17 , 18 , 19
 


Winiary - serwis kulinarny

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
myTaste.pl