Blog o rodzinie i gotowaniu
poniedziałek, 26 marca 2012


Składniki:
1 kostka Kasi
4 jajka
2 szklanki mąki
2/3 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 cytryna
1 duże kwaśne jabłko
szczypta cynamonu

220g cukru pudru
20 ml soku z cytryny
20 ml wody
1 białko
cukrowe motylki do dekoracji

Kasię rozpuścić i ostudzić, żółtka oddzielić od białek, a mąkę przesiać do drugiej miseczki i połączyć z mąką ziemniaczaną oraz  proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, a następnie żółtka. Małymi porcjami wsypać mąkę z proszkiem i delikatnie mieszać, na koniec wlać rozpuszczoną Kasię, sok z połowy cytryny i otartą skórkę. Ciasto przelać do wysmarowanej i posypanej mąką tortownicy, na wierzchu ułożyć kawałki jabłka posypane cynamonem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni i piec ok. 40 min.

Sok z cytryny z wodą i cukrem gotujemy ok. 20 min, białko ubijamy na parze, a następnie wlewamy powoli gorący lukier i szybko mieszamy. Przekładamy do rękawa cukierniczego i nakładamy na ciasto. Wierzch dekorujemy cukrowymi motylkami. Smacznego!





Tagi: ciasto
23:09, gukinga , desery
Link Dodaj komentarz »

Lekka sałatka z łososiem to szybka i pyszna propozycja idealna szczególnie na wiosnę:)

Składniki:
0,5 główki sałaty lodowej
50g wędzonego łososia
0,5 puszki kukurydzy
3 łyżki jogurtu
1 mini kostka bazylia Knorr
szczypta suszonego koperku
szczypta białego pieprzu

Liście sałaty rozrywamy na mniejsze kawałki, dodajemy łososia pokrojonego w paseczki i kukurydzę. Jogurt doprawiamy kostką bazyliową, koperkiem i białym pieprzem. Sałatkę polewamy sosem. Smacznego!



czwartek, 22 marca 2012


Niesamowicie pyszny koktajl, można go również podać z kostkami lodu:)

Składniki:
165 ml mleczka kokosowego (1 puszka)
1/2 dojrzałego melona
1 banan
1 łyżka cukru trzcinowego

Melona przekroić na pół, usunąć pestki, a następnie wydrążyć miąższ do naczynia, dodać obranego banana, mleko kokosowe i cukier trzcinowy. Wszystko zmiksować blenderem i podawać w kieliszkach udekorowanych wiórkami kokosowymi oraz plastrami melona. Smacznego!


Tagi: koktajl
21:33, gukinga , desery
Link Dodaj komentarz »
środa, 21 marca 2012


Dziś pierwszy kalendarzowy Dzień Wiosny i z tej właśnie okazji serdecznie zapraszam do udziału w kolorowym, wiosennym konkursie:)

Do wygrania 5 zestawów produktów Winiary (w tym Soser, Chrupiące kąski i sosy do sałatek), a zadanie jest bardzo proste, wystarczy w komentarzu podać przepis na wiosenną potrawę.

Konkurs trwa 10 dni, od 21.03.2012 do 31.03.2012

Powodzeni!
18:41, gukinga
Link Komentarze (23) »
wtorek, 20 marca 2012

Sałatka na pierwszy dzień wiosny:)

składniki:
1/2 sałaty lodowej
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
1/2 puszki kukurydzy
3 łyżki jogurtu
1 łyżeczka soku z limonki
1 mini kostka bazylia Knorr
1 szczypta suszonego koperku
1 szczypta białego pieprzu
rzeżucha do posypania

Sałatę rozrywamy na mniejsze kawałki, dodajemy tuńczyka i kukurydzę. Jogurt mieszamy z sokiem z limonki, doprawiamy kostka bazyliową, koperkiem i białym pieprzem. Sałatkę polewamy sosem i posypujemy rzeżuchą. Smacznego!

Przepis bierze udział w akcji:
 
Tagi: sałatka
12:01, gukinga , sałatki
Link Komentarze (3) »
poniedziałek, 19 marca 2012


Sos tatarski to dla mnie obowiązkowy dodatek do szynki podczas wielkanocnego śniadania:)

Składniki:
1 słoiczek grzybków marynowanych (ok. 10 szt.)
2 ogórki kiszone
1 cebulka szalotka
szczypiorek
rzeżucha
1 łyżka majonezu
2 łyżki jogurtu
1 mini kostka Knorr czosnkowa
1 szczypta białego pieprzu

Grzybki, ogórki i cebulę pokroić w drobną kosteczkę, a szczypiorek i rzeżuchę posiekać. Dodać majonez, jogurt, kostkę czosnkową i biały pieprz, wszystko dokładnie wymieszać, a po wierzchu posypać szczypiorkiem i rzeżuchą. Smacznego!

Przepis bierze udział w akcji:

Tagi: sos
20:00, gukinga , przekąski
Link Komentarze (2) »
czwartek, 15 marca 2012


Może to nie jest dietetyczna przekąska, ale póki nie trzeba zakładać stroju kąpielowego, nie ma co się martwić;) tym bardziej, że uwielbiam to połączenie smaków :)

Gruszki w Prosciutto

składniki:
2 gruszki
8 plastrów szynki Prosciutto
100 g sera Turek Blue
1 łyżeczka oleju

Gruszki obrać ze skóry, podzielić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne. Na każdy z plasterków szynki położyć gruszkę, kawałek sera i zawinąć w rulonik. Naczynie żaroodporne lekko wysmarować olejem, następnie ułożyć nasze rulony i zapiec ok. 20 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Smacznego!



Przepis bierze udział w akcji:

środa, 14 marca 2012

Wielkanocny pasztet borowikowy z odrobiną niesłodzonej borówki do mięsa.

Składniki:
2 ćwiartki z kurczaka
250 g wątróbki drobiowej
250 g wołowiny rosołowej
2 jajka
1 czerstwa bułka
2 łyżki bułki tartej
1 łyżka zupy borowikowej Knorr
1 duża cebula
2 marchewki
1 pietruszka
1 kawałek selera

sól, pieprz, papryka
olej
150 g borówki do mięsa niesłodzoną (ok. 1/2 słoiczka)

Wołowinę, kurczaka i włoszczyznę gotujemy do miękkości. Następnie wyciągamy z wywaru i studzimy.
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy pokrojoną cebulę, następnie dodajemy wątróbkę, a kiedy będzie już miękka odstawiamy do wystudzenia. Obieramy kurczaka, dodajemy wołowinę i wątróbkę z cebulą, łyżkę zupy borowikowej oraz jajka i namoczoną wcześniej w mleku bułkę. Wszystko miksujemy blenderem na wysokich obrotach, doprawiamy solą, pieprzem i papryką na koniec dodajemy bułkę tartą. Mieszamy, przekładamy do wysmarowanych foremek i pieczemy ok. 30 min w temp. 180 stopni. Pasztet podajemy z borówką do mięsa niesłodzoną. Smacznego!

Przepis bierze udział w akcji:

poniedziałek, 12 marca 2012


Babka jest pyszna, gorąco polecam:)  można ją upiec z podłużnej foremce lub w gniazdach na muffiny.

Składniki:
250 g margaryny do pieczenia
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki
4 jaja
2 cytryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Cytryny sparzyć, zetrzeć skórkę na drobnej tarce i zmieszać z wyciśniętym sokiem. Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać kolejno jajka, następnie mąkę, sok i skórkę oraz proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie zmiksować, przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą foremki. Piec ok. 45 min w temp. 180 stopni. Smacznego!

Przepis bierze udział w akcji:


Tagi: ciasto
12:25, gukinga
Link Komentarze (3) »
niedziela, 11 marca 2012

Miałam przyjemność testować noże firmy Neoflam, poza piękną kolorystyką, są również bardzo ostre i wygodne w użyciu. Japońska wysokowęglowa stal pokryta nieprzywierającą żywiczną powłoką sprawiają, że pokrojenie np. wędzonej szynki to bułka z masłem, a nawet bułka z masłem i szynką ;)

Produkt godny polecania, z takim kolorowym nożem, aż miło się kroi :)



Winiary - serwis kulinarny

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
myTaste.pl