Blog o rodzinie i gotowaniu
niedziela, 24 czerwca 2012


Makaron z Capocollo Dolce i cukinią to pyszna propozycja we włoskim stylu:)

Składniki:
8 plastrów Capocollo Dolce Zimbo
1 mała cukinia
2 porcje makaronu nitki
1 łyżka klarowanego masła
szczypta soli
szczypta pieprzu
szczypta suszonej bazylii

Szynkę Capocollo Dolce kroimy w kosteczkę i lekko smażymy na klarowanym maśle, cukinię myjemy i kroimy na plasterki, a następnie na ćwiartki. Dodajemy ją do szynki i chwilę dusimy pod przykryciem. Makaron gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i dodajemy do pozostałych składników. Doprawiamy bazylią i świeżo mielonym pieprzem. Smacznego!

Przepis bierze udział w akcji:

Tagi: cukinia
17:29, gukinga , makarony
Link Komentarze (1) »
czwartek, 14 czerwca 2012

Zapraszam na chrupiącą i aromatyczną sałatkę:)

Składniki (4 porcje):
1/2 sałaty lodowej
20 plasterków salami Zimbo
16 pomidorków koktajlowych
4 łyżki pestek z dyni
sos sałatkowy francuski winegret Knorr
3 łyżki oleju

Sałatę umyć, osuszyć i rozłożyć na talerzyki. Sos sałatkowy rozrobić z 3 łyżkami oleju i 3 łyżkami wody, odstawić na 10 min. Salami smażyć na suchej patelni, aż będą chrupiące. Sałatę posypać połówkami pomidorków i pestkami dyni. Na wierzch ułożyć chipsy salami i całość skropić sosem winegret. Smacznego!


Przepis bierze udział w akcji:

niedziela, 03 czerwca 2012


Mieliśmy ogromną przyjemność testowania Dań Babci Zosi. Dzięki produktom firmy Sys możemy przygotować pyszne danie w kilka chwil nie rezygnując ze wspaniałego smaku naturalnych dodatków. Na niedzielny obiad proponujemy schabowe bitki w sosie z kaszą jęczmienną z pieczarkami:)

Składniki:
1 woreczek kaszy jęczmiennej z pieczarkami firmy Sys
4 kotlety schabowe
1 cebula
3 łyżki oleju
2 łyżki mąki
1 łyżka masła
sól, pieprz, ząbek czosnku

Kotlety lekko rozbić, doprawić, obtoczyć w mące i usmażyć na oleju na złoty kolor. Następnie dodać posiekaną cebulę, a kiedy się zeszkli podlać wodą i dusić do miękkości. Kaszę jęczmienną gotujemy wg przepisu, na koniec dodając łyżkę masła, odstawiamy ją jeszcze pod przykryciem na 5-10 min, a następnie podajemy z bitkami schabowymi i sosem oraz surówką lub ogórkiem kiszonym. Smacznego!
Tagi: schab
12:05, gukinga , mięsa
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 06 maja 2012

Sałatka bakaliowa to idealna propozycja na letnie dni. Grejpfrut i sałata lodowa nas orzeźwią, a szynka i bakalie dodadzą energii:)

składniki:
1/2 sałaty lodowej
1 grejpfrut czerwony
10 plastrów szynki szwarcwaldzkiej Zimbo
1/2 opakowania ok.70g mix naturalny Party Bakal

Grejpfruta obieramy i dzielimy na mniejsze kawałki. Na talerzu układamy kawałki sałaty lodowej, grejpfruta, plasterki szynki, a wszystko posypujemy orzechami i migdałami. Smacznego!


piątek, 13 kwietnia 2012


Składniki:
0,5 puszki białej fasoli konserwowej
4 plastry szynki Prosolutto crudo Zimbo
4 pomidory suszone w oleju
szczypta suszonego oregano i bazylia
2 łyżki oliwy pomidorowej (zalewa z suszonych pomidorów)
kiełki rzodkiewki

Na rozgrzany olej wrzucamy fasolkę oraz pokrojone na mniejsze kawałki szynkę i pomidory.  Podlewamy wodą i chwilę dusimy, aby smaki się połączyły. Doprawiamy oregano i bazylią, odparowujemy wodę, chwilę jeszcze smażymy. Gotową fasolkę posypujemy kiełkami. Smacznego!




czwartek, 05 kwietnia 2012


Wiosenna pasta jest idealna jako farsz do jajek, zwiniętej szynki lub bezpośrednio na świeży, chrupiący chleb:)

Składniki:
1 awokado
2 jaja
1 pomidor
1 mini kostka bazylia Knorr
1 łyżka majonezu
1 szczypta pieprzu białego
szczypiorek i rzodkiewka do dekoracji

Ugotowane na twardo jajka, awokado, majonez oraz pomidora obranego ze skórki i bez części nasiennej zmiksować blenderem na jednolitą pastę. Doprawić mini kostką bazyliową i pieprzem. Udekorować posiekanym szczypiorkiem i plasterkami rzodkiewki. Smacznego!
Tagi: pasta
11:28, gukinga , przekąski
Link Dodaj komentarz »

Kruchutki i aromatyczny świąteczny schab w formie pisanki;)

Składniki:

6 plastrów schabu bez kości
100g boczku wędzonego Zimbo
1 mały brokuł
1 szklanka kaszy jęczmiennej
pęczek rzeżuchy
szczypta pieprzu
szczypta słodkiej papryki
1 ząbek czosnku
1 mała cebula
1 łyżka mąki
olej

Kotlety doprawić solą, czosnkiem, pieprzem i papryką, odstawić na min 20 min., a następnie obtoczyć w mące.

Kaszę wypłukać, dolać 2 szklanki wody i zagotować, dodać pokrojony drobno brokuł i szczyptę soli, gotować aż kasza zgęstnieje, odstawić pod przykryciem na 15 min.

Na patelni usmażyć pokrojony boczek wędzony, dodać posiekaną cebulkę oraz kotlety. Smażyć z obu stron na złoty kolor, a następnie dolać wodę i dusić ok. 30 min pod przykryciem.

Kaszę wyłożyć na talerze, do środka wstawić kotleta, polać sosem z kawałkami boczku i posypać rzeżuchą. Smacznego!


Tagi: mięso
09:16, gukinga , mięsa
Link Komentarze (3) »
wtorek, 03 kwietnia 2012


Uczestnikom konkursu, bardzo dziękuję za wspólną zabawę z wiosennymi przepisami. Wszystkie Wasze propozycje były niezwykle smaczne:) Wybór był bardzo trudny, ale szczególnie spodobały mi się nowalijkowe zupy, pstrąg i sałatki, więc zestawy produktów Winiary (w tym Soser, Chrupiące kąski i sosy do sałatek) otrzymują:

ntw11
ilka_86
omartina
senninha93
ma_niusia

Gratuluję!

Dane do wysyłki proszę przesłać na adres gukinga@tlen.pl

12:46, gukinga
Link Komentarze (2) »
niedziela, 01 kwietnia 2012

Chrupiący spód i delikatny aksamitny wierzch z karmelem i orzechami.

Składniki:
1 Pomysł na Creme Caramel z sosem karmelowym Winiary
200 ml śmietanki 36%
200 ml mleka
5 maślanych herbatników
5 słonych krakersów
3 łyżki orzechów arachidowych
2 plastry melona

Gotujemy mleko, Creme Caramel mieszamy ze śmietaną i łączymy z gotującym mlekiem, doprowadzamy do wrzenia, chwilę mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. 2,5 łyżki orzechów, herbatniki i krakersy miksujemy blenderem, a następnie wsypujemy na dno kielichów, na wierzch wlewamy ostudzony Creme Caramel, polewamy sosem karmelowym i posypujemy posiekanymi pozostałymi orzechami, dekorujemy melonem. Smacznego!

wtorek, 27 marca 2012


Piekielnie dobra przystawka;)

Składniki:
2/3 puszki białej fasoli konserwowej
6 szt. suszonych pomidorów w oleju z ziołami
1 łyżka salsy z papryki żółtej i czerwonej
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki tabasco
szczypta mielonego kolorowego pieprzu
1 opakowanie krakersów solonych
kilka czarnych oliwek do dekoracji

Fasolę, pomidory, salsę, czosnek i tabasco przekładamy do miseczki i miksujemy blenderem na jednolitą pastę, doprawiamy pieprzem i w razie potrzeby szczyptą soli. Pastę przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na krakersy. Oliwki kroimy w półkoła i dekorujemy. Smacznego!


Tagi: pasta
13:39, gukinga , przekąski
Link Dodaj komentarz »
1 ... 6 , 7 , 8 , 9 , 10 ... 19


Winiary - serwis kulinarny

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
myTaste.pl