Blog o rodzinie i gotowaniu
poniedziałek, 24 listopada 2014

Spaghetti Italiano z ciecierzycą

Kilka dni temu otrzymałam wspaniały kosz pyszności od Tesco wraz z naczyniem żaroodpornym Pyrex. Wśród produktów znalazło się kilka specjałów kuchni włoskiej, więc postanowiłam przygotować Spaghetti Italiano z ciecierzycą :) Naczynie Pyrex, dzięki wygodnej pokrywce nadaje się nie tylko do gotowania i pieczenia, ale również do przechowywania gotowych dań w lodówce :) Można by rzec, prezent idealny, smaczny obiad ugotujesz, a później go zapakujesz ;)

Spaghetti Italiano z ciecierzycą

Składniki:
2 porcje makaronu spaghetti  
8 kawałków suszonych pomidorów w oleju
2 łyżki pasty pomidorowej
2 łyżki śmietany 30%
1 łyżka oliwy z oliwek  
1/2 puszki ciecierzycy
2 łyżki tartego sera parmezan
1 ząbek czosnku
1 papryczka chili
1 łyżeczka cukru trzcinowego
2 łyżki kapar
1 cebule szalotki
1 szczypta soli
1 szczypta pieprzu
1 szczypta cynamonu 
1 op. Włoskie paluchy chlebowe z oliwą z oliwek Tesco 

Makaron ugotować al dente. Szalotkę drobno posiekać i udusić na oliwie z masłem oraz łyżeczką cukru trzcinowego, dodać pokrojone suszone pomidory oraz ciecierzycę. Pastę pomidorową wymieszać ze śmietanką i odrobiną wody, a następnie dodać do przysmażonych składników. Doprawić posiekaną papryczką chili, rozgniecionym czosnkiem, solą, pieprzem, cynamonem oraz parmezanem. Sos dusić pod przykryciem jeszcze 5 min. Makaron polać sosem i posypać kaparami. Podawać z Włoskimi paluchami chlebowymi. Smacznego!

Spaghetti Italiano z ciecierzycą

Spaghetti Italiano z ciecierzycą

wtorek, 18 listopada 2014

Szynka z morelami

Szynka z morelami to jedna z moich ulubionych domowych wędlin, ponieważ uwielbiam mięsiwa z owocami :) Taka domowa szynka jest nie tylko pyszna, ale również zdrowa i zdecydowanie trwalsza niż wędliny kupowane w sklepach :) a zapach podczas jej pieczenia jest tak obłędny, że aż ślinka cieknie ;)

Szynka z morelami

składniki:
1 kg szynki wieprzowej
150 g suszonych moreli 
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu czarnego
1 łyżeczka słodkiej papryki
2 ząbki czosnku
3 ziarna jałowca 
2 łyżki oleju rzepakowego
1 rękaw foliowy do pieczenia 

Szynkę nakłuć nożem w kilku miejscach, a powstałe szczeliny wypełnić suszonymi morelami. Przyprawy ugnieść w moździerzu, dodać rozgniecione ząbki czosnku i wszystkie składniki wymieszać z olejem, a następnie powstałą pastą posmarować mięso. Mięso zapakować w foliowy rękaw do pieczenia i wstawić do lodówki na min, 3-4 godz. Zamarynowane mięso piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 40 min. Smacznego!

Tagi: szynka
00:01, gukinga , mięsa
Link Komentarze (1) »
czwartek, 23 października 2014

Racuchy kokosowe

Dziś naszła nas wielka ochota na racuchy, chyba wieki ich nie jedliśmy ;) tym razem z greckim jogurtem i wiórkami kokosowymi, bardzo chrupiące z wierzchu i mięciutkie w środku :)

Racuchy kokosowe

składniki:
1 szklanka mąki
1 jajko
200 g jogurtu greckiego
2 łyżki wiórków kokosowych
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 szczypta soli
1 łyżeczka sody
olej do smażenia 

Roztrzepać jajko z sola i cukrem, dodać jogurt i mąkę oraz sodę, wszystko dokładnie wymieszać. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstego ciasta naleśnikowego. Gęstość ciasta w zależności o rodzaju jogurtu można regulować ilością mąki. Na koniec do ciasta podajemy wiórki kokosowe i nakładamy łyżeczką niewielkie porcje na rozgrzany olej. Smażymy na złoty kolor, a następnie wykładamy na ręczniczki papierowe i studzimy. Smacznego! 

Racuchy kokosowe

niedziela, 28 września 2014

Szprotka starter

Szprotka starter to aromatyczna przystawka na jeden kęs :) połączenie wędzonej ryby i serka ogórkowo-ziołowego to bardzo wyrazista smakowo para ;)

Szprotka starter

Składniki:
8 krążków chleba pumpernikiel
1 op. serka Almette z ogórkiem i ziołami
8 pomidorków koktajlowych
8 szprotek wędzonych
3 liście sałaty lodowej
natka pietruszki

Na pumpernikiel nakładamy łyżeczkę serka Almette z ogórkiem i ziołami oraz wędzoną szprotkę, następnie przystawkę dekorujemy sałatą lodową, połówkami pomidorka koktajlowego i natką pietruszki. Smacznego!

Szprotka starter2

Tagi: ryba
23:39, gukinga , przekąski
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 21 września 2014

ifa2014_1

Na początku września w Berlinie odbyły się Międzynarodowe targi elektroniki użytkowej i artykułów gospodarstwa domowego IFA 2014. To największe europejskie spotkanie całej branży RTV i AGD, a także niesamowita gratka dla pasjonatów innowacyjnych technologii i najnowszych światowych trendów prezentowanych przez producentów sprzętu domowego.

Były to dla mnie pierwsze tego typu targi, w których uczestniczyłam i powiem Wam, że ilość i jakość stoisk zrobiła na mnie niesamowite wrażenie :) Większość zwiedzających oczarowały ponad 100 calowe telewizory 4K oraz najnowsze smartfony, ale ja utknęłam przy kolorowych lodówkach ;), podświetlanych wypiekaczach do chleba, nowoczesnych lodówkach, w których żywność zachowuje dłużej świeżość i niemal, że kosmicznych ekspresach do kawy:)

Czy targi IFA to duża gratka dla blogera kulinarnego? Oczywiście, że tak :) Polecam je wszystkim i mam nadzieję, że będę na nich gościć również w przyszłym roku :)

ifa2014_2 ifa2014_41


ifa2014_3 ifa2014_5

ifa2014_6

ifa2014_7

niedziela, 10 sierpnia 2014

Leczo z klopsikami

Leczo najczęściej robię z kiełbasą, ale dziś miałam ochotę na małe chrupiące smażone klopsiki w pomidorowym sosie i towarzystwie warzyw. Wyszło pysznie :) 

Leczo z klopsikami

składniki:

350 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
1 jajko
3 łyżki bułki tartej
1 cukinia zielona
1 cukinia żółta
1 cebula
3 czerwone papryki
300 g pieczarek
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 kostka mięsna Winiary
1 szczypta pieprzu
1 szczypta papryki słodkiej
1 szczypta papryki ostrej
1 ząbek czosnku
1 szczypta soli
1 łyżka oleju 

Cukinie pokroić w dużą kostkę, pieczarki w plasterki, a paprykę w paseczki. Mięso mielone połączyć z roztrzepanym jajkiem i bułką tartą, doprawić solą, pieprzem oraz papryką. Uformować małe kuleczki, a następnie usmażyć je na oleju. Gotowe klopsiki wyjąć na talerz, a na tłuszczu usmażyć pokrojoną w piórka cebulę, dodać pieczarki, a po chwili również cukinie i paprykę. Doprawić rozgniecionym czosnkiem, papryka, pieprzem i kostka mięsną. Warzywa podlać wodą z koncentratem, dusić kilka minut. Na koniec dodać klopsiki i dokładnie wymieszać, aby wszystkie składniki przeszły smakiem. Leczo podawać z chrupiącą bagietką. Smacznego!

Leczo z klopsikami

poniedziałek, 28 lipca 2014

Kurczak migdałowy z dzikim ryżem

Jest gorąco, ale nie samym kefirkiem człowiek żyje ;) czasem mam ochotę na dobrą porcję mięsa :) więc dziś polecam Wam pysznego i aromatycznego kurczaka z chrupiącymi migdałami i dzikim ryżem :)

Kurczak migdałowy z dzikim ryżem

składniki:
4 boczki z kurczaka 
1 łyżka masła klarowanego 
1 garść migdałów
1 łyżeczka curry indyjskiego
1 ząbek czosnku
1 łyżka miodu
100 g dzikiego ryżu 
sól i pieprz

Kurczaka doprawić sola pieprzem i curry, a następnie usmażyć na złoty kolor. Migdały zalać gorąca wodą i po chwili obrać ze skórki, a następnie smażyć razem z kurczakiem. Następnie dodać miód i pół szklanki wody. Dusić pod przykryciem, aż kurczak będzie miękki. Gotowego kurczaka podawać z ugotowanym dzikim ryżem. Smacznego! 

Kuczak migdałowy z dzikim ryżem

Tagi: kurcza
11:48, gukinga , mięsa
Link Komentarze (1) »
czwartek, 10 lipca 2014

Chłodnik owocowo-warzywny

Chłodnik owocowo-warzywny to idealna propozycja na lipcową zupę w upalny dzień :) Ta wersja nie zawiera jogurtu, ani kefiru, więc ucieszy wszystkich na diecie bezmlecznej. Ja taki chłodnik podaję w szklaneczkach w formie wytrawnego koktajlu :)

Chłodnik owocowo-warzywny

składniki:
1 Chłodnik instant Winiary
1,5 szklanki soku jabłkowego
1,5 szklanki soku marchewkowego

Chłodnik Winiary rozrabiam w gorącej wodzie i odstawiam do wystudzenia. Następnie mieszam go z sokiem jabłkowym oraz marchwiowym i przelewam do szklaneczek. Do chłodnika owocowo-warzywnego używam soków świeżo wyciśniętych za pomocą sokowirówki. Smacznego!

Chłodnik owocowo-warzywny

00:00, gukinga , zupy
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 23 czerwca 2014

Letnia sałatka z pikantnym kurczakiem

Lubię połączenie pikantnego mięsa i słodkich owoców, to smaki idealne na letnie świeże sałatki. Jest coś kolorowego i ładnego oraz coś konkretnego ;)

Letnia sałatka z pikantnym kurczakiem

Składniki (2 porcje):
1 upieczona ćwiartka z kurczaka w pikantnej przyprawie 
6 liści sałaty lodowej
2 grube plastry sera Gouda
10 truskawek
1 szklanka malin
4 łyżki majonezu Delikatny Winiary
2 łyżki sezamu 

Kurczaka oddzielić od kości i podzielić na mniejsze kawałki. Ser pokroić w kostkę, a truskawki na połówki. Na talerzach ułożyć kawałki sałaty, na nią mięso, truskawki i ser. Udekorować majonezem, posypać malinami i sezamem. Smacznego!
 

Letnia sałatka z pikantnym kurczakiem

Tagi: kurczak
21:51, gukinga , sałatki
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 22 czerwca 2014

Crumble z jabłkami

Crumble to tradycyjny deser kuchni angielskiej czyli zapiekane owoce pod chrupiącą kruszonką :) Moja ulubiona wersja to ta z jabłkami i cynamonem oraz rabarbarem i truskawkami. Jej wykonanie jest niezwykle proste i bardzo szybkie :)

Crumble z jabłkami

składniki:
1 kg kwaśnych jabłek
1 szklanka mąki pszennej
0,5 szklanki cukru
0,5 kostki masła
1 łyżka cukru waniliowego
0,5 łyżeczki cynamonu
1 łyżka rodzynek

Jabłka obieramy ze skórki, dzielimy na cząstki i usuwamy gniazda nasienne. Mieszamy je z cukrem waniliowym, rodzynkami i cynamonem, a następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego. Siekamy masło z cukrem i mąką, na koniec lekko zagniatając, gotową kruszonkę rozsypujemy na jabłkach. Cramble wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy je około 30 min. Upieczone podajemy z bitą śmietaną. Smacznego!

Crumble z jabłkami

Tagi: jabłka
16:26, gukinga , desery
Link Dodaj komentarz »
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 19


Winiary - serwis kulinarny

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
myTaste.pl