Blog o rodzinie i gotowaniu
czwartek, 09 lipca 2015

Letnia sałatka z kurczakiem

Wakacje, wakacje, a temperatura za oknem 25 stopni, więc na obiad najlepsza będzie letnia sałatka z kurczakiem, lekka i chrupiąca, a zarazem pożywna :)

Letnia sałatka z kurczakiem 

Składniki:
0,5 kg piersi z kurczaka
1 op. Winiary Pomysł na ... soczystego kurczaka w rozmarynie i ziołach
1 jajko
1 łyżka mąki
1/2 szklanki mleka
4 łyżki płatków kukurydzianych
3 łyżki bułki tartej
1 sałata lodowa
3 mini papryczki słodkie
250 g pomidorków koktajlowych
1/2 szklanki ugotowanego bobu
1/2 słoiczka czosnku marynowanego w pesto włoskim 
1 łyżka oliwy
1 łyżka octu jabłkowego
1 łyżeczka cukru

Sposób przygotowania:
Kurczaka pokroić w paski i zamarynować w woreczku posypując przyprawą. Roztrzepać jajko, dodać mleko i mąkę, mięso obtoczyć w cieście, a następnie w rozgniecionych płatkach kukurydzianych zmieszanych z bułka tartą. Smażyć na oleju z obu stron. Usmażone mięso pokroić w plastry. 

Pomidory pokroić w połówki, a paprykę w paski. Ocet wymieszać z cukrem, a następnie z olejem. Na talerzach ułożyć sałatę, paprykę, pomidorki, bób, marynowany czosnek i kawałki kurczaka, wszystko skropić sosem winegret. Smacznego!

Letnia sałatka z kurczakiem

wtorek, 02 czerwca 2015

Zapiekanka z klopsikami

Zapiekanka z klopsikami to fajna zbilansowana propozycja obiadowo- kolacyjna, którą możesz przygotować wcześniej, a 30 min. przed podaniem wstawić tylko do piekarnika :) Makaron, mięso, warzywa i sos, tez zestaw zasmakuje każdemu :)

Zapiekanka z klopsikami

Składniki:
350 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
1 szklanka makaronu rurki
1 marchew
3 łyżki groszku (świeży lub konserwowy)
1 Kremowa baza do sosów jasnych Winiary
200 ml mleka
50 g tartego sera gouda
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu
1 ząbek czosnku

Sposób przygotowania:
Mięso doprawić solą, pieprzem i rozgniecionym czosnkiem. Makaron ugotować al'dente. Bazę do sosu wymieszać z mlekiem. Do naczynia żaroodpornego wyłożyć kolejno makaron, kuleczki mięsa mielonego, pokrojona w kosteczkę marchewkę i groszek. Wszystko zalać sosem, posypać serem i wstawić do nagrzanego piekarnika na 35 min. Smacznego!

Zapiekanka z klopsikami

Tagi: zapiekanka
12:00, gukinga
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 19 maja 2015

Kurczak w sosie arabskim

Dzięki Streetcom testujemy nowe sosy orientalne marki Łowicz. Pierwsze wrażenie bardzo pozytywne, gesty i aromatyczny sos oraz dobrze dobrane przyprawy, w których marynowaliśmy mięso. Łatwy i smaczny obiad w kilka minut, a do wyboru trzy smaki: arabski, karaibski i seczuański :) 

Kurczak w sosie arabskim

Składniki:
4 podudzia z kurczaka
1 sos Łowicz arabski
1 jabłko
2 łyżki płatków migdałowych
200 g ryżu  
2 łyżki oleju

Kurczaka zamarynować w oleju i przyprawach umieszczonym na nakrętce słoika, następnie po 20 min. usmażyć z obu stron. Jabłko przekroić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne, a następnie pokroić w plasterki. Do usmażonego kurczaka dodać jabłko oraz sos Łowicz, dusić jeszcze pod przykryciem 10-15 min. Ryż ugotować w osolonej wodzie, nałożyć na talerze, dodać mięso, polać sosem i posypać uprażonymi na gorącej patelni płatkami migdałowymi. Smacznego!

Kurczak w sosie arabskim

Tagi: kurczak
23:46, gukinga , mięsa
Link Dodaj komentarz »
środa, 25 lutego 2015

Pajda z soczystym kurczakiem

Kanapki z domowym pieczonym mięsiwem to pyszna propozycja na drugie śniadanie, aż ślinka cieknie ;)

Pajda z soczystym kurczakiem

Składniki:
3 ćwiartki z kurczaka
1 op. Winiary Pomysł na ... soczystego kurczak z czosnkiem i ziołami
1 chleb typu włoskiego
6 rzodkiewek
30 g rukoli
100 g serka twarogowego czosnkowego

Sposób przygotowania:
Ćwiartki z kurczaka włożyć do woreczka i posypać Pomysłem na ... następnie woreczek zamknąć, ułożyć w naczyniu żaroodpornym i piece około 30 min w temp. 180 stopni. Pod koniec pieczenia należy rozciąć folię, aby skórka kurczaka się zrumieniła. Upieczone mięso odstawić do wystudzenia, a kiedy będzie już zimne, pokroić w plastry.

Kromki chleba posmarować serkiem czosnkowym, ułożyć listki rukolo, plastry mięsa i pokrojoną w plasterki rzodkiewkę. Smacznego!

Pajda z soczystym kurczakiem

(Nie) nudna kanapka ed II

Tagi: kurczak
00:02, gukinga , mięsa
Link Dodaj komentarz »
piątek, 13 lutego 2015

Kromeczka z chińskim omletem

Kromeczka z chińskim omletem to wyjątkowa propozycja propozycja na udane śniadanie ;)

Kromeczka z chińskim omletem

Składniki:
100 g mieszanki warzywnej chińskiej (marchew, kiełki fasoli Mung, papryka, por, cebula, pędy bambusa, grzyby Mun)
4 jajka
2 łyżki masła
1 łyżka oliwy z oliwek 
2 rzodkiewki
2 kromki chleba pełnoziarnistego
1 szczypta soli
1 szczypta pieprzu

Na patelni rozgrzać oliwę i usmażyć na niej warzywa, pod koniec dodać łyżkę masła . Jajka roztrzepać w miseczce i doprawić solą oraz pieprzem. Warzywa zalać jajkami i poczekać się zetną. Kromki posmarować masłem, ułożyć na nich omlet i posypać rzodkiewką pokrojoną w cienkie słupki. Smacznego!

(Nie) nudna kanapka ed II

 

piątek, 06 lutego 2015

Zapiekanka jaglana z klopsikami

Zapiekanka jaglana z klopsikami to smaczna i bardzo efektowna propozycja z kaszy jaglanej, z pewnością przypadnie Wam do gustu, nam bardzo smakowała :) 

Zapiekanka jaglana z klopsikami

Składniki:
0.5 szklanki kaszy jaglanej
300 g mięsa mielonego drobiowego
0,5 op. rukoli
5 pieczarek
150 ml śmietanki 30%
100 ml mleka
1 jajko
2 łyżki bułki tartek
2 łyżki oleju
1 ząbek czosnku
100 g sera radamer
Pomysł na... Kurczak w sosie śmietanowo-ziołowym Winiary 
sól, pieprze czosnkowy, papryka słodka

Sposób przygotowania:
Mięso mielone doprawić solą, pieprzem czosnkowym i papryką, dodać jajko, bułkę tartą i dokładnie wymieszać. Z masy uformować malutkie kuleczki i usmażyć na oleju z obu stron.

Sos przygotować z Pomysłu na... zmieszanego ze śmietaną, mlekiem, rozgniecionym czosnkiem i startymi na grubej tarce pieczarkami.

Kaszę jaglaną opłukać wrzątkiem, a następnie wlać do kaszy około 1.5 szklanki wody i gotować około 12 min. Ugotowaną kaszę przełożyć do naczynia żaroodpornego, dodać klopsiki, zalać sosem, posypać startym serem i zapiekać 15 min w temp. 200 stopni.

Gotową zapiekankę podawać z rukolą i sosem czosnkowym. Smacznego!

Porada:
Rukolę można zastąpić posiekanym szczypiorkiem lub pietruszką. 

Zapiekanka jaglana z klopsikami

Tagi: zapiekanka
09:22, gukinga
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 20 stycznia 2015

Oponki z perełkami

Od kiedy sięgam pamięcią w moim rodzinnym domu, w okresie karnawału, zawsze gościły chruściki i oponki i tak jest do dnia dzisiejszego, wszyscy je uwielbiamy :)

Oponki z perełkami

składniki:
0,5 kg twarogu
0,5 kg mąki
3 jajka
3 łyżki cukru
1 cukier waniliowy
0,25 kostki margaryny do pieczenia
3 łyżki śmietany
1 łyżeczka sody
1 szczypta soli
olej do smażenia 
dekoracja: zielony lukier, cukrowe perełki 

Twaróg zmielić dwukrotnie, a następnie połączyć z margaryną i sypkimi składnikami (mąka, soda, sól, cukier, cukier waniliowy). Jajka i śmietanę roztrzepać widelcem, dodać do pozostałych składników i wszystko dokładnie zagnieść. Ciasto podzielić na cztery części, a każdą z nich rozwałkować na placek o grubości około 0,5 cm. Szklanką wykroić kółka, a kieliszkiem małe kółeczka w środku. Oponki smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor, a następnie wyjąć na papierowy ręczniczek, aby odsączyć z tłuszczu. Gotowe oponki udekorować lukrem i cukrowymi perełkami. Smacznego!

Oponki z perełkami

Tagi: ciastka
22:30, gukinga , desery
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 13 stycznia 2015

Kapusta węgierska

Przepis na kapustę węgierską wyniosłam z domu rodzinnego, mój Tata robił ją w formie bigosu z dodatkiem różnych wędlin. Moja wersja jest nieco odchudzona i wegetariańska :) Połączenie smakowe kiszonej kapusty, papryki i jabłek jest niesamowite, a potrawa stosunkowo prosta i szybka w wykonaniu, koniecznie musicie jej spróbować :)

Kapusta węgierska 

składniki:
1 kg kapusty kiszonej
1 cebula
1 duże jabłko
1 czerwona papryka
1 łyżka oleju
1 łyżka masła
100 g serka topionego
1 łyżeczka papryki wędzonej

Kapustę przepłukać, aby nie była zbyt kwaśna. Cebulę drobno posiekać, paprykę pokroić w paseczki, a jabłko w kostkę. Na patelni rozgrzać olej i masło, zrumienić cebulę, następnie dodać paprykę, jabłko oraz kapustę. Podlać niewielka ilością wody, około pół szklanki, doprawić wędzoną papryką i ketchupem chili. Dusić około 30-40 min na małym ogniu, pod koniec gotowania dodać serek topiony i wszystkie składniki wymieszać, aby smaki się połączyły. Smacznego!
 

Kapusta węgierska

Tagi: kapusta
22:47, gukinga , warzywa
Link Dodaj komentarz »
piątek, 09 stycznia 2015

Sałatka magenta style

Zapraszam na aromatyczną zimową sałatkę w kolorze magenta :) Smaki idealnie się komponują, a buraczki i granat nadają jej niesamowitej barwy, do tego sycący pęczak i wędzony twaróg, mogłabym ją jeść każdego dnia :)

Sałatka magenta

składniki:
3 ugotowanie buraki
3 łyżki kaszy jęczmiennej pęczak 
80 g rukoli
1/2 pęczka natki pietruszki
1 granat
150 g twarogu wędzonego
2 łyżki octu balsamicznego Monini
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżeczki miodu
2 ząbki czosnku

Kaszę jęczmienna ugotować w osolonej wodzie, a następnie ostudzić, powinna być sypka i nie rozgotowana. Buraki pokroić w kostkę, dodać kulki granatu, rukolę, posiekaną natkę pietruszki, kaszę i wszystko delikatnie zamieszać. Czosnek obrać i drobno posiekać, dodać miód, ocet balsamiczny i oliwę z oliwek, dokładnie wymieszać. Sałatkę przełożyć do salaterki, posypać pokruszonym wędzonym twarogiem, polać dressingiem i udekorować pietruszką. Smacznego!

Sałatka magenta

Odkrywaj Mistrzowskie Smaki

Tagi: sałatka
18:40, gukinga , sałatki
Link Komentarze (3) »
niedziela, 21 grudnia 2014

Karkówka pieczona z jabłkami, papryką i pomidorami

Ostatnio rozmawiałam o pichceniu z koleżanką, która jest wegetarianką i zastanawiałam się później, czy potrafiłabym z własnej woli żyć bez mięsa. Zrezygnować z pieczonej karkóweczki, raczej nie ;) Niestety jestem urodzonym mięsożercą :) 

Karkówka pieczona z jabłkami, papryką i pomidorami

składniki:

2 kotlety z karkówki
1 jabłko
6 suszonych pomidorów w oleju
1/2 żółtej papryki
2 łyżki oleju z pomidorów 
1/2 szklanki soku jabłkowego
1/2 kostki mięsnej winiary
1 szczypta soli
1 szczypta pieprzu czosnkowego
1 szczypta słodkiej papryki

Mięso lekko rozbić i natrzeć przyprawami, odstawić na 20 min, a następnie usmażyć na oleju z suszonych pomidorów oraz pokruszoną kostka mięsną. Z jabłek usunąć gniazda nasienne i pokroić na mniejsze kawałki, paprykę pokroić w paski, a suszone pomidory posiekać. W małym naczyniu żaroodpornym ułożyć połowę jabłka, mięso, paprykę, suszone pomidory oraz pozostała część jabłek. Wszystko podlać sokiem jabłkowym i piec 20 min w temp. 180 stopni, a następnie 45 min w temp120 stopni. Smacznego!

Karkówka pieczona z jabłkami, papryką i pomidorami

Tagi: karkówka
01:36, gukinga , mięsa
Link Dodaj komentarz »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 19


Winiary - serwis kulinarny

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
myTaste.pl