Blog o rodzinie i gotowaniu
Blog > Komentarze do wpisu

Oponki z perełkami

Oponki z perełkami

Od kiedy sięgam pamięcią w moim rodzinnym domu, w okresie karnawału, zawsze gościły chruściki i oponki i tak jest do dnia dzisiejszego, wszyscy je uwielbiamy :)

Oponki z perełkami

składniki:
0,5 kg twarogu
0,5 kg mąki
3 jajka
3 łyżki cukru
1 cukier waniliowy
0,25 kostki margaryny do pieczenia
3 łyżki śmietany
1 łyżeczka sody
1 szczypta soli
olej do smażenia 
dekoracja: zielony lukier, cukrowe perełki 

Twaróg zmielić dwukrotnie, a następnie połączyć z margaryną i sypkimi składnikami (mąka, soda, sól, cukier, cukier waniliowy). Jajka i śmietanę roztrzepać widelcem, dodać do pozostałych składników i wszystko dokładnie zagnieść. Ciasto podzielić na cztery części, a każdą z nich rozwałkować na placek o grubości około 0,5 cm. Szklanką wykroić kółka, a kieliszkiem małe kółeczka w środku. Oponki smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor, a następnie wyjąć na papierowy ręczniczek, aby odsączyć z tłuszczu. Gotowe oponki udekorować lukrem i cukrowymi perełkami. Smacznego!

Oponki z perełkami

wtorek, 20 stycznia 2015, gukinga
Tagi: ciastka

Polecane wpisy



Winiary - serwis kulinarny

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
myTaste.pl