Blog o rodzinie i gotowaniu
Blog > Komentarze do wpisu

Kapusta węgierska

Kapusta węgierska

Przepis na kapustę węgierską wyniosłam z domu rodzinnego, mój Tata robił ją w formie bigosu z dodatkiem różnych wędlin. Moja wersja jest nieco odchudzona i wegetariańska :) Połączenie smakowe kiszonej kapusty, papryki i jabłek jest niesamowite, a potrawa stosunkowo prosta i szybka w wykonaniu, koniecznie musicie jej spróbować :)

Kapusta węgierska 

składniki:
1 kg kapusty kiszonej
1 cebula
1 duże jabłko
1 czerwona papryka
1 łyżka oleju
1 łyżka masła
100 g serka topionego
1 łyżeczka papryki wędzonej

Kapustę przepłukać, aby nie była zbyt kwaśna. Cebulę drobno posiekać, paprykę pokroić w paseczki, a jabłko w kostkę. Na patelni rozgrzać olej i masło, zrumienić cebulę, następnie dodać paprykę, jabłko oraz kapustę. Podlać niewielka ilością wody, około pół szklanki, doprawić wędzoną papryką i ketchupem chili. Dusić około 30-40 min na małym ogniu, pod koniec gotowania dodać serek topiony i wszystkie składniki wymieszać, aby smaki się połączyły. Smacznego!
 

Kapusta węgierska

wtorek, 13 stycznia 2015, gukinga
Tagi: kapusta

Polecane wpisy



Winiary - serwis kulinarny

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
myTaste.pl