Blog o rodzinie i gotowaniu
Blog > Komentarze do wpisu

Karkówka pieczona z jabłkami, papryką i pomidorami

Karkówka pieczona z jabłkami, papryką i pomidorami

Ostatnio rozmawiałam o pichceniu z koleżanką, która jest wegetarianką i zastanawiałam się później, czy potrafiłabym z własnej woli żyć bez mięsa. Zrezygnować z pieczonej karkóweczki, raczej nie ;) Niestety jestem urodzonym mięsożercą :) 

Karkówka pieczona z jabłkami, papryką i pomidorami

składniki:

2 kotlety z karkówki
1 jabłko
6 suszonych pomidorów w oleju
1/2 żółtej papryki
2 łyżki oleju z pomidorów 
1/2 szklanki soku jabłkowego
1/2 kostki mięsnej winiary
1 szczypta soli
1 szczypta pieprzu czosnkowego
1 szczypta słodkiej papryki

Mięso lekko rozbić i natrzeć przyprawami, odstawić na 20 min, a następnie usmażyć na oleju z suszonych pomidorów oraz pokruszoną kostka mięsną. Z jabłek usunąć gniazda nasienne i pokroić na mniejsze kawałki, paprykę pokroić w paski, a suszone pomidory posiekać. W małym naczyniu żaroodpornym ułożyć połowę jabłka, mięso, paprykę, suszone pomidory oraz pozostała część jabłek. Wszystko podlać sokiem jabłkowym i piec 20 min w temp. 180 stopni, a następnie 45 min w temp120 stopni. Smacznego!

Karkówka pieczona z jabłkami, papryką i pomidorami

niedziela, 21 grudnia 2014, gukinga
Tagi: karkówka

Polecane wpisy



Winiary - serwis kulinarny

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
myTaste.pl