Blog o rodzinie i gotowaniu
Blog > Komentarze do wpisu

Placki dyniowe z flambirowanym bananem i sosem kajmakowym

Placki dyniowe z flambirowanym bananem i sosem kajmakowym

Zapraszam na bardzo syty i niezwykle pyszny dyniowo-bananowy poczęstunek :)

Placki dyniowe z flambirowanym bananem i sosem kajmakowym

Składniki
1/4 dyni hokkaido (około 400g)
1 jajko
1/2 szklanki maki ziemniaczanej
1/2 szklanki m±ki pszennej
1 szczypta soli
olej rzepakowy

3 banany
2 łyżki masła
2 łyżki cukru br±zowego 
1 kieliszek whisky
 

1/2 puszki masy kajmakowej Gostyń
1/3 szklanki mleka

Dynię obrać, usun±ć pestki, a następnie zetrzeć na tarce, na grubych oczkach. Do startej dyni dodać jajko, m±kę, szczyptę soli i wszystko dokładnie wymieszać. Na rozgrzanym oleju smażyć niewielkie placuszki z obu stron, aż będ± zrumienione.

Na drugiej patelni, rozpu¶cić masło i cukier, dodać pokrojone w plasterki banany, następnie polać je whisky i podpalić. Flambirować przez chwilę, po czym odstawić patelnię z ognia i wystudzić.

Pół puszki kajmaku wymieszać z mlekiem, aby powstał sos krówkowy.

Na talerzu ułożyć piramidkę, naprzemiennie placki i banany, wszystko polać sosem i udekorować plasterkami ¶wieżego banana. Smacznego! 

¶roda, 06 listopada 2013, gukinga
Tagi: placki

Polecane wpisy

Komentarze
2013/11/06 22:38:36
O mamuniu, ależ to pyszne musiało być!
-
2013/11/06 23:37:46
Deser nieco kaloryczny, ale za to niesamowicie pyszny :) Nawet jak pójcie w biodra, to jest tego wart ;)


Winiary - serwis kulinarny

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
myTaste.pl