Blog o rodzinie i gotowaniu
Blog > Komentarze do wpisu

Brokułowo-pokrzywowa z kolendrą i grzankami

Brokułowo-pokrzywowa

Nie przypuszczałam, że smak zupy może mnie tak pozytywnie zaskoczyć, by zmienić przepis na tradycyjną brokułową, wystarczyła garść młodej pokrzywy i aromatyczne chrupiące grzanki:)

Brokułowo-pokrzywowa z kolendrą i grzankami 

składniki:
1 l rosołu drobiowego
1/2 brokuła
1 garść młodych listków pokrzywy
1/2 pęczka kolendry
4 kromki białego chleba  
4 łyżki oleju
1 ząbek czosnku
sol, biały pieprz i maggi

Brokuła umyć, pokroić i wrzucić do rosołu, gotować do miękkości, następnie dodać pokrzywę i wszystko dokładnie zmiksować blenderem na gładki krem. Doprawić kilkoma kroplami maggi i szczyptą białego pieprzu. Chleb pokroić w kostkę i usmażyć na oleju, a pod koniec smażenia dodać czosnek i lekko posolić. Zupę nalać do miseczek, dodać grzanki i posypać listkami kolendry. Smacznego!

środa, 17 lipca 2013, gukinga
Tagi: brokuł

Polecane wpisy



Winiary - serwis kulinarny

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
myTaste.pl