Blog o rodzinie i gotowaniu
Blog > Komentarze do wpisu

Pasztet z żurawiną i śliwkami suszonymi



Pyszny pasztet z żurawiną i śliwkami suszonymi dla wszystkich, który lubią mięsa na słodko:)

Składniki:
2 ćwiartki z kurczaka
250 g wątróbki drobiowej
250 g wołowiny rosołowej
2 jajka
1 czerstwa bułka
2 łyżki bułki tartej
1 duża cebula
2 marchewki
1 pietruszka
1 kawałek selera

3 łyżki żurawiny
10 suszonych śliwek
sól, pieprz, papryka
olej

Wołowinę, kurczaka i włoszczyznę gotujemy do miękkości. Z wywaru robimy zupę, a wszystko co w nim pływało wyławiamy na pasztet:) Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy pokrojoną cebulę, następnie dodajemy wątróbkę, a kiedy będzie już miękka odstawiamy do wystudzenia. Obieramy kurczaka, dodajemy wołowinę i wątróbkę z cebulą oraz jajka i namoczoną wcześniej w mleku bułkę. Wszystko miksujemy blenderem na wysokich obrotach, doprawiamy solą, pieprzem i papryką na koniec dodajemy bułkę tartą, żurawinę i pokrojone suszone śliwki. Mieszamy, przekładamy do wysmarowanych foremek lub naczynia żaroodpornego, posypujemy odrobiną bułki tartej, układamy na wierzchu kilka kawałeczków żurawiny i pieczemy ok. 30 min w temp. 180 stopni. Smacznego!

Ps. Suszoną żurawinę z Manufaktury Smaku kupicie w sklepie Aledobre.pl




czwartek, 26 stycznia 2012, gukinga
Tagi: pasztet

Polecane wpisy



Winiary - serwis kulinarny

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
myTaste.pl