Blog > Komentarze do wpisu
Pasztet z żurawiną i śliwkami suszonymi![]() Pyszny pasztet z żurawiną i śliwkami suszonymi dla wszystkich, który lubią mięsa na słodko:) Składniki: 2 ćwiartki z kurczaka 250 g wątróbki drobiowej 250 g wołowiny rosołowej 2 jajka 1 czerstwa bułka 2 łyżki bułki tartej 1 duża cebula 2 marchewki 1 pietruszka 1 kawałek selera 3 łyżki żurawiny 10 suszonych śliwek sól, pieprz, papryka olej Wołowinę, kurczaka i włoszczyznę gotujemy do miękkości. Z wywaru robimy zupę, a wszystko co w nim pływało wyławiamy na pasztet:) Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy pokrojoną cebulę, następnie dodajemy wątróbkę, a kiedy będzie już miękka odstawiamy do wystudzenia. Obieramy kurczaka, dodajemy wołowinę i wątróbkę z cebulą oraz jajka i namoczoną wcześniej w mleku bułkę. Wszystko miksujemy blenderem na wysokich obrotach, doprawiamy solą, pieprzem i papryką na koniec dodajemy bułkę tartą, żurawinę i pokrojone suszone śliwki. Mieszamy, przekładamy do wysmarowanych foremek lub naczynia żaroodpornego, posypujemy odrobiną bułki tartej, układamy na wierzchu kilka kawałeczków żurawiny i pieczemy ok. 30 min w temp. 180 stopni. Smacznego! Ps. Suszoną żurawinę z Manufaktury Smaku kupicie w sklepie Aledobre.pl ![]() ![]() czwartek, 26 stycznia 2012, gukinga
Tagi:
pasztet
|
![]() ![]() ![]() |